E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemRusya'dan Kıbrıs Rum Kesimi'ne ABD uyarısı---

Rusya'dan Kıbrıs Rum Kesimi'ne ABD uyarısı

Rusya'dan Kıbrıs Rum Kesimi'ne ABD uyarısı
06 Aralık 2018 - 09:12 borsagundem.com

Rusya, Kıbrıs Rum Yönetimi'ni ABD askeri konuşlanmasına izin vermemesi için uyardı

Rusya, Kıbrıs Rum Yönetimi'ni bölgesinde ABD askerinin konuşlanmasına izin vermemesi için
uyardı ve böyle bir adımın Rusya'nın tepkisini çekerek adada "tehlikeli ve istikrar bozucu sonuçlara" yol açacağını söyledi. Kıbrıs ve ABD askeri varlığı ile ilgili olarak geliştirilen, "Rus karşıtı planlardan" haberdar olduklarını söyleyen Rusya dışişleri bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova, Amerikan ordusunun Rum bölgesinde askeri operasyon üsleri kurmayı tasarladığını belirtti.
Moskova'da dün yaptığı basın toplantısında Zakharova, "Çeşitli kaynaklardan aldığımız bilgilere göre ABD Kıbrıs'ta askeri varlığını yerleştirme seçeneklerini ciddi olarak inceliyor" dedi.
"Amaçları gizli değil. Rus ordusunun Suriye'deki başarılı operasyonları karşısında Rusya'nın bölgede giderek büyüyen etkisine karşı koymak."
ABD'den bu sözlere karşı bir açıklama gelmedi. Kuzey Kıbrıs Rum Yönetimi hükümet sözcüsü Prodromos Prodromou ise adada daha fazla militarizasyon istemediklerini söyledi.
Zakharova'nın sözlerine yanıt veren sözcü, "Şunu açıkça belirtmeliyiz ki biz Kıbrıs'ta daha fazla askeri varlık hedeflemiyoruz ve istemiyoruz" dedi.
"Kıbrıs Cumhuriyeti, avantajlı coğrafi konumu nedeniyle insani nitelikteki misyonlara kolaylık sağlamaktadır ancak bu sadece bir ülkenin bu yolda talepte bulunması ve aramızda imzalanmış bir mutabakat muhtırası olması halinde yapılabilir." Zakharova, bir ABD heyetinin Rum bölgesinde üs olabilecek muhtemel yerleri incelediğini ve Washington'un Rum yönetimiyle bu konuda yoğun görüşmeler sürdürdüğünü belirtti.
Kıbrıs Rum kesimi Rus turistler için olduğu kadar, Rus sermayesi için de gözde bir yer. Pekçok zengin Rus buradaki bankacılık faaliyetlerini kullanıyor ve mülk satın alıyor. Eski bir İngiliz sömürgesi olan adada iki İngiliz askeri üssü faaliyet gösteriyor.
Türkiye'nin 1974 yılında yapığı Barış Harekatıyla Türk ve Rum kesimleri olarak ayrılan adanın kuzeyinde, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti egemen. Türkiye'nin tanımadığı Rum yönetimi ise
Avrupa Birliği üyesi ve uluslararası düzeyde Kıbrıs'ın yasal yönetimi olarak tanınıyor.
Zakharova Rusya'nın adada daha fazla askeri varlık yerleşmesine karşı Rum yönetimini daha önce uyardığını söyledi.
"(Kıbrıs'ın) doğu Akdeniz ve Ortadoğu hakkındaki NATO ve ABD planlarının için çekiliyor olması, bizzat Kıbrıs için tehlikeli ve istikrar bozucu sonuçlara yol açar.
"Moskova bu planlarda yer alan Rus karşıtı unsurları görmezden gelemez ve eğer bunlar uygulamaya konulursa karşı önlemler almak zorunda kalacaktır."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)