E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemRusya'da perakende sektörü alarm veriyor---

Rusya'da perakende sektörü alarm veriyor

Rusya'da perakende sektörü alarm veriyor
29 Nisan 2019 - 05:59 borsagundem.com

Ekonomik durgunluk nedeniyle St. Petersburg'da cadde üzeri iş yerleri tek tek kapanıyor. Moskova'da da boş kalan mağazaların oranı yükselmeye başladı

Rusya'da ekonomik durgunluk, perakende ticaretin vitrini olan sokaklardaki işyerlerinde kendini göstermeye devam ediyor. Moskova durumu "idare etse" de, St. Petersburg sokaklarında yılın ilk çeyreğinde kiracı bulamayıp boş kalan sokak üstü iş yeri sayısı büyük artış gösterdi. Uzmanlar Moskova'da boş kalan iş yerleri sayısının nispeten makul bir seyir izlediğini, ancak St. Petersburg'da çok sayıda kafe ve restoranların kapanmakta olduğunu belirtiyor.

Uluslararası ticari emlak şirketi Colliers International'ın verileri Moskova'da kiracı bulamayıp boş kalan sokak mağazası oranının yüzde 6'ya yükseldiğini gösteriyor. Oran geçen yıla kıyasla 0,3 puan arttı.

Başkentte boş kalan iş yeri oranının en yüksek olduğu cadde Bulvarnoe Koltso. Burada mağaza yerlerinin yüzde 7,8'i kiracı bulamadı.

Yaya trafiğinin yüksek olduğu, pahalı markaların vitrini olan Stoleşnikov Sokağı gibi güzergahlarda ise durum daha pozitif: Burada boş mağaza oranı son 1 yılda yüzde 9,2'den 5,5'e düşmüş vaziyette. Rusya'nın bu en pahalı sokağında aylık kiralar 180 ile 240 bin ruble arasında değişiyor.

Bir başka ticari emlak ajansı Knight Frank verilerine göre de Sadovoye Koltso üzerinde boş iş yeri oranı son 1 yılda yüzde 16,8'den yüzde 11,9'a geriledi. Koltso'nun içinde ise oran yüzde 2,1'e kadar iniyor.

Öte yandan rakamlar St. Petersburg'un daha zor durumda olduğunu ortaya koyuyor.

JLL verilerine göre, yılın ilk çeyreğinde şehirde 53 kafe ve restoran kepenk indirdi. Boş kalan iş yeri oranı ise rekor kırarak yüzde 8'e yükseldi.

Şehrin ana ticari koridoru konumundaki Nevski Bulvarı üzerinde boş iş yeri oranı yüzde 3,2. Bulvara komşu Staro-Nevski bulvarında ise yüzde 4,9.

Nevski üzerinde metre kare için kira ücreti 8 ile 13 bin ruble arasında değişiyor.

Konuyu haberleştiren Kommersant gazetesi, sokak üstündeki mağazalara ilginin negatif dinamik gösterimesine rağmen, örneğin Moskova'da alışveriş merkezlerine kiracı ilgisinin canlı olduğuna dikkat çekiyor. (turkrus.com)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)