E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıRusya’da dijital para tartışması---

Rusya’da dijital para tartışması

Rusya’da dijital para tartışması
02 Haziran 2021 - 10:38 borsagundem.com

Rusya Merkez Bankası Başkanı, dijital para birimlerinin Rusya’nın finansal sisteminin geleceği olduğunu söylüyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
 
Rusya Merkez Bankası başkanı Elvira Nabiullina’ya göre, ekonomi çevrimiçi hareket ederken, dijital para birimleri finansal sistemlerin geleceği olacak. Başkan, CNBC’den Hadley Gamble’a özel bir röportajda, hızlı, ucuz ödeme sistemlerine ihtiyaç olduğunu ve merkez bankası dijital para birimlerinin bu boşluğu doldurabileceğini söyledi  ve ekledi: “Finansal sistemimizin geleceği olduğunu düşünüyorum çünkü dijital ekonominin bu gelişimi ile bağlantılı.”


Rusya Merkez Bankası Başkanı hedeflerinin bri prototip hazırlamak olduğunu belirterek “Adım adım gideceğiz, çünkü bu çok zor, teknolojik, yasal… bir proje” diye konuştu.


Merkez bankası dijital para birimleri, bitcoin gibi kripto para birimleri ile aynı değil. Rusya Merkez Bankası geçen yıl yaptığı açıklamada, yetkililer tarafından ihraç edilip kontrol edildiğini ve bir dijital rublenin değerinin bir nakit rubleye eşit olacağını söylemişti.


Kripto para birimleri geçen yıla kadar Rusya’da yasa dışıydı ve hala ödeme yapmak için kullanılamıyor.


Dünyanın dört bir yanındaki birçok merkez bankası, savunucuların finansal katılımı teşvik edebileceğini ve sınır ötesi işlemleri kolaylaştırabileceğini söylenen bağımsız dijital para birimleri geliştiriyor.


Ancak Nabiullina, farklı ülkeler tarafından bağımsız olarak geliştirilen sistemler arasında “ortak çözümler” bulmada zorluklar olacağını tahmin ettiğini belirterek “Her banka kendi sistemini, yerel standartlara sahip teknolojik sistemleri yaratırsa, tüm sınır ötesi ödemeleri kolaylaştırmak için bu sistemler arasında bazı ara bağlantılar oluşturmak çok zor olacak” dedi.
 
ABD yaptırımlarına karşı
Nabiullina, Rusya için “kalıcı bir risk” olarak nitelendirdiği ABD yaptırımlarına da ağırlık verdi.
Moskova’nın rezervlerinin “tüm finansal senaryolara veya jeopolitik senaryolara dayanacak kadar büyük” olduğunu ve muhtemelen diğer ülkelerin rezervlerinden daha çeşitli olduğunu söyledi.
Nabiullina, “de-dolarizasyonun” döviz risklerini yönetmek için geniş bir politikanın parçası olduğunu söyledi.


Ancak uzmanlar, Rusya’nın kendisini, para birimini kullanan tüm şirketleri hedefleyebilecek yaptırımların etkilerinden yalıtmanın bir yolu olarak ABD dolarını kullanmaktan yavaş yavaş uzaklaştığını söylüyor.


2019′da Küresel Güvenlik Analizi Enstitüsü’nün eş direktörü Anne Korin, CNBC’ye, doların önemini baltalamak isteyen ‘’çok güçlü’’ oyunculardan oluşan ‘’ büyüyen bir kulüp ‘’ olduğunu söyledi.
O zaman, Çin, Rusya ve Avrupa Birliği’nin güçlü “doları düşürme motivasyonu” olduğunu söyledi.
Nabiullina, daha fazla çeşitlendirilmiş uluslararası rezervlere sahip ülkelere doğru bir eğilim gördüğünü, ancak bunun yavaş yavaş değişmesinin muhtemel olduğunu belirtti.

Yabancılar hangi hisselerde alım satım yapıyor

 

Dolar ve euro güne başlarken zirvede seyrediyor

 

Asya borsalarında karışık seyir sürüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Aqua02 Haziran 2021 11:21

    Rusya çıkış arıyor, dünyadaki ekonomik pastadan pay için gözünü dikmiş ancak mevcut totaliter yapı eninde sonunda kendi sınırına dayanacak ve açık ,şeffaf ekonominin gereklerini yerine getiremeyecek çünkü yönetenler bu şekilde serbestlikten zarar göreceğini anladığı an serbestlik , şeffaflık biter.Muhtemelen kripto parayı da kara para için çıkış olarak düşünüyorlar.