E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaRusya yaptırımları piyasaların kabusu oldu---

Rusya yaptırımları piyasaların kabusu oldu

Rusya yaptırımları piyasaların kabusu oldu
01 Mart 2022 - 17:54 borsagundem.com

Rusya’ya tarihin en büyük yaptırımlarının uygulanması, hem piyasalar hem de iş dünyası için bir kabusu beraberinde getirdi.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi, Rusya’ya tarihin en ağır yaptırımlarının uygulanmasına neden oldu. Rusya’nın iş dünyasında ve yatırım alanında giderek kötüleşen bir tablo için tüm şartlar hazır. VanEck Russia borsa yatırım fonu (ETF) bir hafta içinde %50’nin üzerinde düşüş gösterdi. Bu fonun ilerleyen haftalarda varlığını sürdürüp sürdüremeyeceği belirsizliğini koruyor. Bir sonraki adımda neler olacağı konusunda ise hiç kimsenin fikri yok. 26 Şubat günü Rusya’ya yönelik ekonomik yaptırımlar ard arda geldi.

Bazı Rusya bankaları SWIFT adı verilen uluslararası ödeme sisteminden çıkarılırken, Rusya Merkez Bankası’nın dolar ve euro rezervleriyle işlem yapması sınırlandırıldı. Mesaj oldukça açık: Avrupa ve ABD, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısına karşı çıkıyor. Forbes’un haberine göre en kötü senaryo gerçekleşmeye başladı.

Aegon Asset Management Gelişen Ülkeler Borçları Başkanı Jeff Grills, “durumun daha da kötüye gitme ihtimali göz ardı edilemez. Piyasalarda panik havası oluşacaktır” dedi. Şimdiye kadar ABD Ticaret Odası’nın Moskova ofisi konuyla ilgili sessizliğini korudu. UBS Global Wealth Management Baş Yatırım Uzmanı Mark Haefele, “petrol fiyatları 125 dolar ve üzerine yükselirse, bu durum küresel gayrisafi yurtiçi hasıla büyümesinde yaklaşık yarım puanlık bir düşüşe neden olur” dedi.

Açıklamasının devamında, bunun sonucunda oluşacak yüksek enflasyonun da tüketicilerin harcama gücünü etkileyeceğini dile getirdi. Pazartesi günü ise petrol vadelilerinde %4,6 yükseliş görüldü.

Enflasyonun yükselmesi, ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz oranlarını beklenenden daha hızlı ve daha fazla artırmasına yol açabilir. Haefele, “Rusya’nın enerji akışı kesilirse, yüksek risk primleri ve düşük küresel bilanço tahminleri borsalar için uzun vadeli kayıplar anlamına gelecek” dedi. Devamında, “iki ülke arasındaki tansiyonun giderek artmasıyla oluşan yüksek volatilite de piyasaların, durumun kötüye gitmesini tamamıyla fiyatlamadığını gösteriyor” ifadelerine yer verdi.

borsagundem.com'un derlediği bilgilere Ernst & Young (EY) tarafından 2021’in bahar aylarında yapılan bir anket çalışmasında, Rusya’da bulunan 92 ABD şirketinin, Rusya’yı “stratejik olarak önemli bir pazar” olarak gördüğü ortaya çıktı. Şirketlerin %40’ı yaklaşık 20 ila 30 yıldır Rusya’da varlık gösterirken, %14’ü daha uzun süredir ülkede faaliyet gösteriyor. Rusya’yı kilit pazar olarak gördüğünü söyleyen şirketlerin oranı ise son dört yılın en yüksek seviyesinde.

Rusya halen ABD’li şirketlere ev sahipliği yapmaya devam etse de, yaptırımların etkisi ağır olacak. Pandemi nedeniyle uzun süre devam eden belirsizlik ortadan kalkmaya başlarken, Washington ve Kremlin arasında yüksek tansiyonlu ilişkiler “yeni normale” damgasını vuruyor.

Rus rublesi önlemlere rağmen değer kaybediyor

 

Ukrayna savaş tahvilleri satacak

 

Ukrayna işgalinin piyasalara etkileri

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)