E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıRusya ve İran küresel gaz karteli mi oluşturuyor---

Rusya ve İran küresel gaz karteli mi oluşturuyor

Rusya ve İran küresel gaz karteli mi oluşturuyor
25 Ağustos 2022 - 13:47 borsagundem.com

Dünyanın en büyük gaz rezervlerini elinde bulunduran Rusya ve İran'ın, gaz piyasasını kontrol etmek için gaz karteli kuracakları iddia edildi.

Moskova ve Tahran'ın olağanüstü bir rezerv oranını koordine etmelerini ve fiyatlar üzerinde kontrol sağlamalarını sağlayacak OPEC tarzı bir doğalgaz karteli oluşturmaya yönelik ciddi adımlar attıkları bildirildi.

OilPrice'ın haberine göre dünyanın en büyük gaz rezervleri tablosunda sırasıyla 48 trilyon metreküpün hemen (tcm) altındaki Rusya ve yaklaşık 34 tcm ile İran bir ve iki sırada yer alıyor ve iki ülke bunu yapmak için ideal bir konumda.

Rusya'nın Gazprom ile İran Ulusal Petrol Şirketi (NIOC) arasında geçen ay imzalanan 40 milyar dolarlık mutabakat zaptının (MoU), Rusya ve İran'ın uzun süredir devam eden planlarını bir anlaşmanın ana katılımcıları olmalarına olanak sağlamak için bir adım olduğu belirtildi.

İran Petrol, Gaz ve Petrokimya Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Hamid Hosseini, mutabakat zaptının imzalanmasının ardından "LNG (Sıvılaştırılmış doğalgaz) tüketimi arttı ve tek başlarına dünyanın talebini karşılayamıyor, dolayısıyla (Rusya ile İran arasında) gaz rekabetine yer kalmadı.” yorumu yaptı.

Rusya doğalgazı kıstı, enerji krizi büyüyor

 

Rusya doğalgaz sevkiyatını kesecek mi

 

İran doğalgaz ihracatını artıracak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Turgut25 Ağustos 2022 14:33

    Enerji bağımsızlığı için bu gece hemen nükleet yeknoloji geliştirme çalışmalarına başlanmalı Pakistandan destek alınabilir süratle yerli nükleer santraller kurulmalı ege akdeniz yüzde 70 güneş enerjisiyle elektik kullanmalı. Kaybedecek saniye yok. Doğalgaz arama çalışmaları deneme yanılma değil doğru analizlerle yönlenmeli.