E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiRusya pirinç ve pirinç unu ihracat yasağı süresini uzattı---

Rusya pirinç ve pirinç unu ihracat yasağı süresini uzattı

Rusya pirinç ve pirinç unu ihracat yasağı süresini uzattı
29 Temmuz 2023 - 17:49 borsagundem.com

Rusya'da hükümet, pirinç ihracatına getirdiği kısıtlamaları yıl sonuna kadar uzattı

Geçtiğimiz yıl pirinç ve pirinç unu ihracatını geçici olarak yasaklayan Rusya hükümeti, bu ay sonu sona erecek yasakları 31 Aralık 2023’e kadar uzatma kararı aldı.

Hükümetin resmi internet sitesinde yapılan açıklamada, ilgili kararnamenin Başbakan Mihail Mishustin tarafından imzalandığı belirtilirken, mesajda, “Pirinç ve pirinç kabuğu çıkarılmış tane veya pirinç unu ihracatı için bir takım istisnalar bulunmakta olup, yasaklar Avrasya Ekonomik Birliği üyesi ülkelerle birlikte Abhazya ve Güney Osetya’a gerçekleşen tedarikler için geçerli olmayacaktır” denildi.

Gazetemru'da yer alan habere göre, ayrıca pirinç ve pirinç kabuğu çıkarılmış tanelerin uluslararası transit nakliye faaliyetlerinin yanı sıra insani yardım amacıyla yurt dışına gönderilebileceği de kaydedilirken, kararın iç pazarda istikrarın sağlanması amacıyla alındığı vurgulandı.

Yasak, gümrük tarifesi ve tarife dışı düzenleme alt komitesi, ekonomik kalkınma ve entegrasyon hükümet komisyonu tarafından onaylandı.

Bir gün önce Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) de iç pazarda gerekli arz seviyesini sağlamak için pirinç ihracatına ve yeniden ihracatına geçici yasak getirdiğini duyurmuştu.

Bununla birlikte dünya pirinç ihracatının yüzde 40’ını oluşturan Hindistan, 20 Temmuz itibariyle “basmati” dışındaki tüm pirinç ihracatını yasaklarken,  bu kararın iç pazardaki arz ve talep dengesini yeniden sağlayarak fiyatları istikrara kavuşturma ihtiyacından kaynaklandığı ifade edildi.

Rusya Federasyonu’ndan pirinç ve pirinç kabuğu çıkarılmış tane ihracatına ilişkin yasak, 30 Haziran 2022’de Bakanlar Kurulu tarafından ilan edilmiş, geçen yılın 31 Aralık’a kadar geçerliydi.

Ülkenin gıda güvenliğini sağlamayı, bu ürünler için yerel fiyatları sabit tutmayı ve hayvancılık ve işleme endüstrilerini desteklemeyi amaçlayan karar, geçen yılın sonunda 30 Haziran 2023’e kadar uzatıldı.

Asya'da pirinç fiyatı 3 yılın en yüksek seviyesinde

 

Pirinçte 20 yılın en büyük arz açığı bekleniyor

 

Pirinç ithalatının gümrük vergileri sıfırlandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)