E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknolojiRusya ile Çin ayda ortak istasyon kuracak---

Rusya ile Çin ayda ortak istasyon kuracak

Rusya ile Çin ayda ortak istasyon kuracak
09 Mart 2021 - 17:05 borsagundem.com

Rusya Federal Uzay Ajansı'ndan (Roscosmos) yapılan yazılı açıklamada, Rusya ile Çin arasında ayda ortak uzay istasyonu kurulmasına yönelik mutabakat zaptı imzalandığı duyuruldu.

Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos), Rusya ile Çin Ulusal Uzay İdaresi (CNSA) arasında, ayda araştırmalar yapmak üzere ortak bir istasyon kurulması konusunda mutabakat zaptı imzalandığı açıkladı.

Söz konusu istasyonun, ilgilenen tüm ülkeler için erişime açık olacağı bilgisine yer verilen açıklamada, “Roscosmos ile CNSA arasındaki iş birliği, bilimsel araştırma etkileşimini güçlendirmek ve uzayı tüm insanlığın çıkarları için barışçıl amaçlarla kullanmaya katkı sağlayacaktır.” denildi.

Daha önce Rus basınına konuşan Çin'in Rusya Büyükelçisi Zhang Hanhui, mutabakat zaptının, Ay'ın ve derin uzayın keşfine ilişkin ortak veri merkezinin kurulmasında iki kurum arasında işbirliği yapılmasını öngören anlaşma uyarınca hazırlandığını söylemişti.

12 Şubat'ta Rusya hükümetinin Roscosmos'un Çin Ulusal Uzay İdaresi'yle Uluslararası Bilimsel Ay İstasyonu'nun kurulmasını öngören bir mutabakat zaptı imzalanması önerisini kabul ettiği ve kararnamenin Başbakan Mihail Mişustin tarafından imzalandığı açıklanmıştı.

Mart 2020'de Rusya ve Çin'in ikili çalışma grubu düzeyinde Ay'da üs kurmak için işbirliği imkanlarını araştırdığı belirtilmişti. Roscosmos, ikili anlaşmalar çerçevesinde, Rus Luna-26 yörünge aracının gelecekte Ay’ın yüzeyine iniş yapacak Çin modülleri için yer belirleyeceğini duyurmuştu.

ISS'deki NASA astronotları uzay yürüyüşüne çıktı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)