E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemRusya Esed'den bıktı, ABD'ye yanaşıyor---

Rusya Esed'den bıktı, ABD'ye yanaşıyor

Rusya Esed'den bıktı, ABD'ye yanaşıyor
09 Mayıs 2020 - 14:08 borsagundem.com

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Suriye’deki savaşı sona erdirmek için Rusya ile işbirliği hususunda temkinli iyimserliğini dile getirirken, Moskova’nın Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed’den bıkmış olabileceğini ifade etti

Jeffrey, Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İşleri Bürosu Direktör Yardımcısı Christopher Robinson ve Dışişleri Bakanlığı Yakın Doğu İşleri Bürosu Direktör Yardımcısı Henry Wooster ile telekonferans üzerinden bir toplantı gerçekleştirdi. Özel Temsilci, “Rusya, şu an daha hazırlıklı olabilir. Rusya medyasında ve bazı eylemlerinde, Anayasa Komitesi hususunda daha esnek olduklarına dair bazı işaretler gördük” dedi. James Jeffrey, “Askeri bir çözümden uzak, konuya dair çözüm yollarını bizimle görüşmeye bir kez daha hazır olabilirler. Çünkü bu aşamada yakın bir zamanda Rusya açısından askeri bir zafer kazanılamayacağı çok açık” ifadelerini kullandı.

Rusya’nın Esed’e yönelik eleştirisine de değinen Jeffrey, “Rusya’nın aleni eleştirisi ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yakın isimler tarafından yapılan eleştiriler, yeniden kalkınmaya on milyarlarca dolar sağlamak üzere Suriye’yi diplomatik olarak tanımak ve uluslararası açıdan kabul etmek için bize işaretler gönderiyor. Ancak hala bu eleştirilerin arka planını öğrenmeye çalışıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Esed ve Mahluf arasındaki sorun

Esed ve dayısının oğlu Rami Mahluf arasındaki anlaşmazlığa da değinen Jeffrey, paralel Suriye ekonomisini, hatta kayıtlı ekonomiyi kontrol etme hususunda önemli bir anlaşmazlığın mevcut olduğunu belirterek, Mahluf’un Esed’e oldukça yakın olduğunu ve 50 yıldır Suriye’de hüküm süren Şii tarikatında önemli bir aktör olduğunu da belirtti. ABD’li yetkili, “Bu anlaşmazlık iki şekilde açıklanabilir: İlk olarak devenin sırtını kıran samanla, ki buna ben inanmıyorum. Bunu umuyoruz ve durum bu şekilde değil. İkinci olarak ise anlaşmazlık, Suriye lirasının düşmesi ve hükümetin Suriye’ye petrol sevkiyatında karşılaştığı zorluklar gibi ek bir göstergedir. Rejim büyük bir baskıya maruz kalması dolayısıyla ticari dükkanlara ekmek ve diğer ürünler sağlamakta zorluklar yaşıyor. Belki de bu yüzden Ruslar, bir anlaşmaya varma olasılığı hakkında bizimle tekrar konuşmak istiyor” dedi.

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, “Herhangi bir sonuca ulaşmadık. Ama istisnai bir yaklaşıma tanık oluyoruz. Çünkü kirli çamaşırlar, yirmi birinci yüzyıldaki en kötü rejimleri ortaya çıkarıyor” dedi. Jeffrey, “Mahluf ile anlaşmazlık meselesi oldukça önemli bir mesele. Çünkü rejimi evini temizlemeye ve buna Mahluf gibi biriyle başlamaya çağıran Rus baskısına yanıt vermek amacıyla, Suriye hükümeti tarafından bir çabanın olduğunu görüyoruz. Ayrıca Rusların bu ismi desteklediğine ve Esed’in yaptıklarından endişe duyduğuna değinen haberler ve söylentiler de işittik” açıklamasında bulundu.

Yaklaşık bir hafta önce, Mahluf’un Esed’e yalvardığını söyleyen ABD’li yetkili, Suriye devletinin ‘Syriatel’ şirketine iletişim için 130 milyar Suriye lirası tutarında büyük miktarda ödeme yaptığını hatırlattı.

Bu çerçevede James Jeffrey, “İsrail’in bombaladığı bazı bölgelerde İran hareketliliğine tanık oluyoruz. İran destekli milislerin bazılarının Hizbullah’tan, bazılarının da diğer ülkelerden geri çekildiğini gördük. Ama görmediğimiz şey, İran’ın ‘Suriye’yi İsrail’e karşı uzun menzilli füzeler için ikinci bir fırlatma rampası olarak kullanmamaya ve Hizbullah’a İsrail’i tehdit eden silahlar vermemeye çalıştığı’ stratejik bir taahhüdüdür” dedi.

Rusya'da toplam vaka sayısı 200 bin sınırında

Libya suçlaması

Öte yandan Christopher Robinson, Rusya ve Esed rejimini, Mareşal Halife Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu (LUO) operasyonlarını desteklemek üzere Rus Wagner Grubu’na finansal ve lojistik destek sağlamakla suçladı. Robinson, Rusya’nın ‘siyasi ve ekonomik kazanımlar elde etmek için’ bölgesel çatışmaları kullandığını da vurguladı.

Yetkili, “Rusya, Esed rejimi ile işbirliği içerisinde Suriyeli savaşçıları, son günlerde LUO’yu destekleyen Wagner’in operasyonlarına katılması için Libya’ya gönderdi” dedi. Robinson ayrıca, “Bu grup, düşük maliyetle ve minimum riskle kullanılabilen bir araçtır” diyerek, Moskova’nın Hafter’in ordusunu desteklemeye devam ettiğini vurguladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Yakın Doğu İşleri Bürosu Direktör Yardımcısı Wooster ise ABD’nin Hafter ve Esed arasındaki ilişkiden dolayı memnuniyetsizliğini dile getirdi. Wooster, “Bir diğer rahatsız edici konu ise, Hafter’in Esed rejimi ile sözde diplomatik ilişkiler kurmasıdır” diyerek, bu durumun Suriyeli paralı askerler sorununun bir parçası olduğunu ifade etti.

ABD’de 11 gizli servis çalışanında koronavirüs tespit edildi

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (16)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • HASAN HÜSEYİN ÇEMİRBEKLİ09 Mayıs 2020 23:41

    su söylemden çıkan bir şey var.abd ve rusya her yerde ortak hareket etmektedir.

  • TARKUT TARKAN09 Mayıs 2020 22:58

    Rusya =ABD yalandan kavgalı gibi yapıp suriye de ve diğer islam ülkelerinde kan ağlatıyorlar.abd nin çekildiği yere rusya, rusya nın çekildiği yere abd giriyor.Türkiye bu oyunu bozmasa ve içimizdeki hainlerle birleşik ülkemizide içine alınan bir kürt devleti kurduracaklar idi.rusya zaman zaman israil e hava sahasını acarak suriye üzerinde operesyon yaptırmaktadır.istese bir tane israil ucağı suriye de uçamaz.kimi kandırıyorsunuz.

  • Kamil09 Mayıs 2020 21:05

    Yol devriyesinde askerleri karşı karşıya geldiklerinde tutuşmasınlar diyedir, azılı düşmanına iyiniyetle yanaşacak halleri yok herhalde. İkiniz de gidin memleketlerinize, mahallin insanlarını mahalleriyle başbaşa bırakın. Bıktık sizden,gaspınızdan,kibrinizden vs

  • 01.01.202009 Mayıs 2020 18:42

    arapalr birleşmesse  bu kafayla onlara bu dunyada bagımsızlık yok

  • Kemal09 Mayıs 2020 17:41

    Biri pkk yı kendine köpek yapmış biri esedi Köpekler habire bizden dayak yiyor Amaç bize idman yaptırmak

  • ZEYREK ZEMHERİ09 Mayıs 2020 17:24

    yalandan kim ölmüş.esad diye birimi var.sizlerin köpekleri bu kişi.

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU09 Mayıs 2020 17:23

    Ne abd, ne rusya, ne çin, ne ingiltere ne fransa  bunlar BM 5 daimi üyesi dünyayı parsellemişler yalandan kavgalı görünüp dünya nın kaynaklarını sömürmektedirler.diğer ülkelerede kemikleri bırakmaktadırlar.iş bu kadar basit.

  • Sosyolog 09 Mayıs 2020 16:01

    Lübnan, Kuzey ırak ve Sutiye birlrştirilerrk tek ülke olması, suriyede Arap kürt Suryani Asutş gibi halkların kimliksel varlığı ve özhürlüğü demıkratik bir snayasa ile güvence altına alınmalı. Böylece hem ülke toparlanır ve sonra büyün ülkeler ve herkes içinde daha iyi olur. Demokratik değerleri tesis etmeyen her ülke aşınmaya mahkumdur! Adaletsiz despot değetlerine ve kimlikletine saygsız asimilasyoncu ülkelerin hep çitkeflikleri içinde debelenip durur ve sürekli kendi kendilerini tahrip ederler

  • Gercek 09 Mayıs 2020 15:53

    Esed artık putin in bir oraya bir buraya oynuyor, suriye nin geleceği için ciddi onarıcı bir şey yapmaktan çok amerika ile karşı akdenizde pozisyon tutmak olduğunu görmeye başladı. Gerci Esed te monarşi Putin de aynı. Bu rejimlerde ayrı problem, ülkede pozitig gelişme kalkınma yapmadan uzak. Yoksa Rusya bu kansklarıyka dünyada ekonomik olarak çok farklı yerde olyrdu. Bizdeki durumda farksız değil, hukuk adalet, sosyal adalet liyakat, hepdi bitmiş bir ülkede trend pozitif olmaz. Devleti yönetme olgusunun Hukuk, polisye, medya gücü ve mali yaptırımlar baskısıyla, diğerlerini elimine etme ve kendi bireysel ve bir kliğin ekonomik kazanımlarını ve politik güç pozisyonlarını koruma dışında bir işle kalmamış

  • Okie Dokie09 Mayıs 2020 15:27

    ABD Rusya derhal barışmalıdır. Hristiyan hristiyan kanı dökmemelidir.

  • EKRİST09 Mayıs 2020 17:21

    Peki kimin kanı dökülmeli sence.

  • fafa09 Mayıs 2020 15:59

    İşi içinde petrol varsa,din iman tanımaz.

  • fafa09 Mayıs 2020 14:59

    Allah sizin belanızı versin.Petrole ve petrol için kan dökmeye doymadınız.Akılsız Müslüman ülkelerinin yanınızda köpek kadar değeri yok.Fakire borç verin ayağınızı öpsünler,zenginin parasına silah verin,birbirini yesinler.

  • Gercekler acıdır09 Mayıs 2020 17:20

    Fafa biz müslüman ülkeler olarak hiçmi suçumuz yok, Neden bunca zaman bir araya gelemedik,biraz düşünmemiz lazım bunun üzerinde.

  • Gençfb09 Mayıs 2020 14:40

    Bıkma degil artık türkiyeye ragmen bir seyler yapamıyorlar.eski türkiye yok bölgesinde onun istemedigi hiç bir sey olmayacak.

  • fafa09 Mayıs 2020 16:00

    Türkiye de onlara rağmen bir şey yapamıyor.