E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemRusya: En yaşlı hain öldü---

Rusya: En yaşlı hain öldü

Rusya: En yaşlı hain öldü
26 Aralık 2020 - 14:59 borsagundem.com

Ülkesine ihanet etti, 40 ajanı ölüme götürdü, 42 yıl hapis cezası aldı ama hapishaneden firar etmeyi başardı. Babası Türk asıllı olan çifte casusun ölüm haberini, Rus Dış İstihbarat Servisi verdi

İngiliz gizli servisi MI6'da çalışırken Sovyetler Birliği'ne bilgi veren ve yaklaşık 40 kadar Batılı ajanın ölümüne neden olduğu öne sürülen George Blake, 1966'dan bu yana Moskova'da yaşıyordu. 11 Kasım'da 98'inci yaşını kutlayan ve 'İngiltere'nin en yaşlı haini' olarak adlandırılan George Blake 98 yaşında Moskova'da öldü.

Blake'in ölümünü Rus Dış İstihbarat Servisi duyurdu. MI6'ya ihanet eden çifte ajan, 1966'da Londra'dan kaçtığından beri Moskova'da yaşıyordu.


Eski adıyla KGB olan SVR dış istihbarat teşkilatı sözcüsü Sergey Ivanov, yaptığı açıklamada "Acı haber geldi, efsanevi George Blake hayatını kaybetti" ifadelerini kullandı. Blake'in kalbinin durduğu ve yaşlılıktan öldüğü bildirildi.

Ünlü casus, Moskova yakınlarındaki kır evinde saklanmıştı ve bu, onu korona virüsten koruma çabaları için Rus Dış İstihbarat Servisi'nin bir armağanıydı. Babası İngiliz vatandaşı Türk Yahudisi, annesi de Hollandalı olan George Blake, 1922'de Rotterdam'da doğdu.

  • İkinci Dünya Savaşı'nda Nazi işgali sırasında İngiliz istihbaratı için çalışan Blake, daha sonra İngiltere'ye kaçıp George Behar olan adını George Blake olarak değiştirdi. Savaş sırasında ve sonra MI6 için çalışmaya devam eden Blake, Kore Savaşı sırasında yaşananlardan etkilenip komünist olduğunu belirtmişti.

  • 1950'de Seul'de çalışırken Kuzey Kore ordusu tarafından yakalanıp 3 yıl tutuklu kalan Blake, o süreç içinde Karl Marx okuyup komünist oldu. 1955'te salıverilince MI6 tarafından Berlin'e gönderilen Blake, orada Sovyet ajanlarına bilgi vermeye başladı.

    Blake, 1961'de Londra'da İngiliz sırlarını Sovyetler Birliği'ne yaydığı ve düzinelerce Batılı ajanı ölüme gönderdiği için 42 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Blake, CIA ve MI6'nın Doğu Berlin'deki iletişim sistemlerini dinleme çabasının suya düşmesi ve CIA'e çalışan KGB ajanı P. S. Popov'un tutuklanıp idam edilmesinden sorumlu tutuluyordu. 1966'da İngiltere, Dünya Kupası'nı kazandıktan kısa bir süre sonra, Londra'da tutulduğu hapishanenin duvarına tırmanarak firar etti.

    Kaçak hayatı yaşayan çifte ajan George Blake, önce Doğu Berlin'e ardından da Moskova'ya geçti. KGB'nin albay rütbesi ve emekli maaşı verdiği Blake, uzun yıllar Moskova'daki villasında yaşadı. Blake, geçtiğimiz yıllarda Rus gazetesi Rossiyskaya Gazeta'ya yaptığı açıklamada yaptıklarından hiç pişman olmadığını söylemişti.

    "Sovyet yoldaşımla ayda bir buluşurduk. Filmleri ona verirdim. Bazen Rus şampanyası bile içerdik" diyen Blake, çift taraflı ajan tanımlamasına itiraz ediyordu. Blake, "'Hain' kelimesinin beni tarif ederken kullanılabileceğini düşünüyorum ancak yaptıklarımı haklı çıkaracak sebepler var" demişti.

    Blake, "Bir şeye ihanet etmek için ona ait olmanız gerekiyor. Ben kendimi hiç İngiliz hissetmedim" ifadelerini kullanmıştı. Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin'den 2007'de Rus Dostluk Nişanı alan Blake, "Mutlu ve şanslı bir insanım" demişti.

    Putin ayrıca Blake'in 90'ncı doğum gününde bir mesaj yayınlamış ve Putin, “Saygıdeğer Georgiy İvanoviç (Georg Blake’in Rusya’daki adı), doğum gününüzü candan kutluyorum. Siz gerçekten döneminizin güçlü ve profesyonel temsilcilerinden birisiniz. Şartlar ne olursa olsun her zaman soğukkanlılığınızı muhafaza ettiniz. Üstlendiğiniz görevleri ne kadar zor olursa olsun yerine getirdiniz. Siz ve sizin gibi meslektaşlarınızın, dünyada barışın muhafaza edilmesi ve stratejik güç dengelerinin korunması için sonsuz katkılarınız oldu. Yaptığınız işler sıradan insanlar tarafından fark edilmemiş olabilir, ama ben size minnettarım ve saygılarımı sunuyorum. Uzun ve sağlıklı bir ömür diliyorum” dedidemişti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Net man27 Aralık 2020 19:48

    İnsan fanidir.

  • Nedim26 Aralık 2020 18:01

    MI6 e ihanet etmiş ise  insanlık adına çok büyük işler yapmış demektir.  Bütün istihbarat servislerinin başını bu itler çeker cia nın üstündedir.  Zaten feto, pkk,  daeş in kurucusu da bunlardan başkası değil. Ki feto köpekleri hem kendi vatanlarına hem Allah a ve Peygamberine ihanet ederek tarihin en büyük alçaklığını sergilemiştir!  Öyle ki  Türk İstihbaratının pkk içindeki ajanlarını dahi üst komuta kademesindeki hainler alçakça ihbar ederek  işkence ile şehit edilmesine sebep olmuşlardır.  Yani bu münafık kadrosu sorgusuz sualsız cehenneme atılmak için  Dünyanın dört bir yerinde  gün saymaktalar.  Bu arada bunların eskisi gibi Lawrence falan kullanmalarına gerek yok artık!  tıpkı feto da olduğu gibi   Kıırrripto  Kemal ve arkadaşları bu konuda zaten kimseye ihtiyaç bırakmıyor. 

  • BORSACI26 Aralık 2020 15:22

    ülkemizde hayinlere tosun gibi besliyoruz oysaki bu ülke ADNAN MENDERS GİBİ VATAN SEVDALISI BAŞABAKAN olanları asmışdır ama hayinleri tosun gibi besliyoruz.apo denen hayin beside selo denen hayinleri iyi besliyoruz.