E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiRusya ekonomisi yaptırımlara nasıl dayandı---

Rusya ekonomisi yaptırımlara nasıl dayandı

Rusya ekonomisi yaptırımlara nasıl dayandı
21 Ağustos 2022 - 17:09 borsagundem.com

Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Batı'nın Moskova'ya uyguladığı yaptırımlara, Rusya ekonomisi nasıl dayandı? Financial Times, Rusya ekonomisinin Batı’nın yaptırımlarına rağmen nasıl ayakta kaldığını yazdı.


Sovyetler Birliği'nin çöküşünden bu yana Rusya'nın bu denli büyük bir ekonomik zorlukla karşılaşmadığının belirtildiği yazıda Moskova'nın 640 milyar dolarlık döviz rezervlerinin yarısının dondurulduğu, önde gelen bankalarının birçoğunun uluslararası ödeme sisteminden çıkarıldığı ve Ural ham petrolünün varil başına yaklaşık 20 dolarlık bir indirimle satıldığı ifade edildi.

Rusya'nın gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 40'ını oluşturan yaklaşık bin Batılı şirketin ülkedeki operasyonlarını kıstığı da vurgulandı.

Makalede tüm kısıtlamalara rağmen Rusya ekonomisinin pek çok kişinin beklediğinden daha iyi durumda olduğu ve yaptırımların Moskova'nın savaşma kabiliyetini henüz aşındırmadığı ifade edildi.

Rublenin istikrarının korumasında Rusya Merkez Bankası'nın sermaye kontrollerini dayatmasının ve faiz oranlarını keskin bir şekilde artırma yönündeki hızlı hamlelerinin etkili olduğuna değinildi.

Rus petrol üretimi savaş öncesinin altında

Petrol fiyatlarının artmasının Rusya'nın indirimli satış yapmasını dengelediği; Çin, Hindistan ve Türkiye'ye artan satışların AB'ye azalan ihracatın etkisinin giderilmesine yardımcı olduğu ifade edildi.

Yazıda Uluslararası Enerji Ajansı'nın geçen ay Rus petrol üretiminin savaş öncesi seviyelerinin yaklaşık yüzde 3 altında olduğu tahminine yer verildi.

Rusya pazarından çekilen Batılı şirketlerin, işletmeleri Rus şirketlere satmasının ve başta Türkiye olmak üzere gelişmekte olan büyük pazarlarla artan ticaretin Moskova'ya destek sağladığı ifade edildi.

Rusya Merkez Bankası halihazırda GSYİH'nın bu yıl yüzde 4 ila 6 oranında daralmasını öngörüyor. IMF de yüzde 6'lık bir düşüş bekliyor.

‘Maliyetler zamanla aratabilir'

Ancak yazıda yaptırımların Rusya maliyetinin zamanla artacağı belirtildi.

Bununla birlikte Batılı ülkelerin, Rusya'nın enerji gelirlerini azaltmak için daha fazlasını yapması gerektiği ve petrol ambargosu tasarısının Moskova'dan çok AB'ye zarar vermemesi için uğraşıldığı dile getirildi.

Avrupa ülkelerinin nüfuslarını enerji fiyatlarındaki artışa daha iyi hazırlaması gerektiği ve Pekin, Delhi ve Ankara’yı Moskova’ya yardım etmekten vazgeçirme çabalarını hızlandırması gerektiği ifade edildi.

ABD'den Rusya'ya yeni yaptırımlar

 

Çin'in Rusya'dan kömür ithalatı 5 yılın zirvesinde

 

Rus ekonomisi yüzde 4 küçüldü

 

Rusya'nın altın ve döviz rezervleri arttı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )22 Ağustos 2022 07:30

    Merkez bankasının bağımsızlığı. Putin  1 kere merkez bankasına akıl fikir vermedi. Kurum kendi işini yaptı. Yapması gerekeni yaptı. Siyasi otorite de aynı biçinde ambargolara karşı isteidği adımları yaptı. Merkez sadece piyasyaı dengelemek ve global ekonomk adımlar atarak cevap verdi. Bu iktisadi işlerin nasıl olması gerektiği adına mükemmel örnek. çünkü şok biçimde kısa sürede anlık hamleler gördük. Yoksa gaz var, o var , bu var boş iş... Aynı biçimde Almanya gaz sorunu yaşasada ülke bazlı almanyada gerekli önlemleri açıkmaları çözümsel önerileri hatta elindeki reel bilgileri paylaşarak ekonomisini nasıl idare etitğini unutmamak lazım. İktisadı sonuçlar globaldir. Globalleşmiş ülkeler globobal adımları atarak piyasadaki yerli/yabancı yı plan ve programlarını yapmaya yöneltmiş, kimseyi piyasada kıstırıp tokatlamamıştır. Biz çok iyi ders almalıyız. Alman ve rus liderin iş siyaset adına kontrolsuz söylem ve açıkmasıda asla  olmadı. Suç atıp kendi birimlerini eleştirmediler,