E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemRusya Dışişleri: Kapalı Maraş'ın açılmasından endişe duyuyoruz---

Rusya Dışişleri: Kapalı Maraş'ın açılmasından endişe duyuyoruz

Rusya Dışişleri: Kapalı Maraş'ın açılmasından endişe duyuyoruz
07 Ekim 2020 - 14:20 borsagundem.com

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, KKTC'de 1974'ten bu yana kapalı olan Maraş beldesinin yeniden açılması kararından ciddi şekilde endişe duyulduğu belirtildi

Dün KKTC Başbakanı Ersin Tatar'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte açıkladığı Kapalı Maraş'ın yeniden açılması kararıyla ilgili Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan bir açıklama geldi.

Rus Dışişleri'nden yapılan açıklamada, Maraş'ın açılması kararıyla ilgili olarak Moskova'nın ciddi bir endişe duyduğu belirtildi.

KKTC Başbakanı Tatar dün yapılan ortak basın toplantısında 46 yıldır kapalı olan Maraş'ın Perşembe günü yeniden halkın kullanımına açılacağını açıklamıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, "Hiçbir özel mülk bulunmaması sebebiyle bir mağduriyete yol açılmayacağı için karşı tarafın itirazları şimdiden boşa çıkmıştır. Maraş'ın bütünüyle kullanıma açılmasını temenni ediyoruz. Bu konuda KKTC makamlarına her türlü desteği vermeye hazırız. KKTC büyüdükçe, zenginleştikçe, güçlendikçe kendisine uygulanan ambargo zincirleri de birer birer kırılmaya başlayacaktır" ifadelerini kullandı.

MARAŞ NEDEN KAPALI VE NEDEN ÖNEMLİ?

1974'te Kıbrıs adası ikiye bölünmeden hemen önce Gazimağusa kentinin bir kıyı beldesi olan Maraş, Akdeniz'in en önemli tatil merkezlerinden biri olarak görülüyordu. Öyle ki yıldızı parlayan Maraş'ın ismi Beyrut ile yan yana anılır duruma gelmişti.

1974'te Kıbrıs Barış Harekatı'nın son günününde Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından ele geçirilen Maraş, daha sonra yapılan anlaşmalar çerçevesinde yerleşim ve iskana kapatıldı. Maraş'ta savaş öncesi dönemde Türklere ait birçok araziye, Rum yönetimi tarafından el konularak Rumlara ve İngilizlere verildiği iddia ediliyordu.

Halihazırda girişin yasak olduğu Maraş'ta sadece Birleşmiş Milletler'e ait bir bina bulunuyor. Bu binanın yaklaşık 400 metre ilerisinde ise Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait bir orduevi bulunuyor.

2016 öncesinde kentte ziyarete açık olan yer Maraş İkon Kilisesi'ydi ancak kilise de 2016 yılından itibaren ziyarete kapatıldı.

Annan Planı'na göre Kapalı Maraş, Rum tarafının denetimine bırakılacaktı. Ancak yapılan referandumda Annan Planı Kıbrıs Türklerince kabul edilmesine rağmen, Kıbrıs Rumları tarafından reddedilince, bu gerçekleşmedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (14)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • pazarci07 Ekim 2020 18:50

    endise duymayi ve izlemeyi devam edin......

  • Türk.07 Ekim 2020 18:45

    Bu dünyada sadece Türkiye'nin yaptıklarından endişe duyuluyor. Demekki doğru yoldayız.

  • Azad07 Ekim 2020 16:46

    Kara paralarını aklıyorlar. Yakında onlara da üs verirler rumlar. Bizim eksikliğimiz KKTC de hala bir deniz üssümüzün bulunmayışı. İngilizlerin iki tane, Fransızları bir tane hava alanları var güney kıbrısta. Bizim hala neden yok. Maraş , eski Beyrut gibi olursa tadından yenmez. Taraflar uyansa bari, :D  :D 

  • Tufan07 Ekim 2020 15:04

    Ermenistan konusunda bize tepki gösteremediği için şimdi maraş ile tepki gösteriyor. Siyasi manevranızı yesinler. Maraşta tatile bekleriz Putin.

  • Metin07 Ekim 2020 17:07

    Ermenistan Rusya'nın kontrolünde. Hava üssü ve binlerce asker var orada. Erm Bşbakanı Paşinyan'ın batıya kaymaması için ermenileri azerilere dövdürüyor  Ruslar. İsterse yaprak kıpırdayamaz. Azeriler izin verilen yere kadar ilerleyebilir.

  • Kozlar iyice kızıştı07 Ekim 2020 14:52

    Annan planında ki durum değişiyor, bundan sonra Rumlara verilmeyecek müzakere edilmeyecek anlamı çıkıyor. İyi de yapılıyor.

  • Okie Dokie07 Ekim 2020 14:50

    Maraş dondurması da yiyebilecek miyiz?

  • OZİ07 Ekim 2020 15:26

    senin istediğin dondurma olsun ben sana yediririm  ;) 

  • Büyük filozof.ilay07 Ekim 2020 14:50

    Yeni moda endişe duyoruz. Acaba endişe duyoruz derken fiilen birşelermi oluyor bunlara..aaa bu çocuk türklere benziyor.vay alçak herif.endişe duymanın Türkce si böyle bence.

  • mali07 Ekim 2020 14:39

    Rusya endişelenmene gerek yok Maraş emin ellerde.

  • Yorum07 Ekim 2020 14:35

    Bizde kırımın ilhakından endişe duyuyoruz siz önce ona cvp verin

  • Yorum07 Ekim 2020 14:33

    Tatile gitmezsiniz olur biter fransızlarda ingilizler almanlar belçikalılar isviçreliler tatile nasıl gidecekler görürsünüz Monako dan daha güzel olacak orası ama ruslar endişe duyuyor demek ki gitmeyecekler

  • Yorum07 Ekim 2020 14:30

    Endişenizin sebebini kaynağını Bi detaylandırırsanız bizde Bi bilmediğimiz bişey varsa öğrenelim maraş zaten Türk toprağı neyin endişesi bu

  • vatandaş07 Ekim 2020 14:29

    rusya neden endişe duyuyor biryerlerine bişe mi giriyor.