E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemRusya: ABD'ye karşı yeni bir analiz gerçekleştirmeliyiz---

Rusya: ABD'ye karşı yeni bir analiz gerçekleştirmeliyiz

Rusya: ABD'ye karşı yeni bir analiz gerçekleştirmeliyiz
21 Eylül 2019 - 15:06 borsagundem.com

Rusya: ABD’nin planları doğrultusunda güvenlik tehditlerine ilişkin yeni bir analiz gerçekleştirmek durumundayız

Rus Dışişleri’ne göre, ABD, Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’nı (INF) kurtarmak için yeni yollar aramak yerine, yapıcı diyaloğa giden her türlü fırsatın önünü tıkayarak anlaşmanın feshine yönelik prosedürleri 2 Ağustos’ta tamamladı. Bunun sonucunda da oluşturulması onlarca yıl alan bir silah kontrol sistemine ciddi darbe vurdu.

Bu adımın belirli bölgelerde uluslararası güvenlik için geniş çapta olumsuz sonuçlar doğurmasının kaçınılmaz olduğunu belirten Rus Dışişleri açıklamasında, ABD’nin fesih sürecinden iki hafta sonra Tomahawk füzesi grubundan anlaşmada yasaklı menzilde bir füze denediğine dikkat çekildi.

Açıklamada şöyle denildi:

"Bu amaçla MK-41 füze sistemi kullanıldı. Rusya’nın, ABD tarafının INF’nin uygulamasına ilişkin duyduğu endişelerin başlıca unsuru buydu. Bu durum yalnızca uzun süredir var olan endişelerimizin haklılığını göstermiyor, ayrıca Washington’ın anlaşmanın feshine daha önceden hazırlandığını ve bir süredir anlaşmada yasaklı silahları geliştirmekle ilgilendiğini ortaya koyuyor."

‘DİYALOĞA AÇIĞIZ’

 “Bu nedenle ve ABD Savunma Bakanlığı’nın orduyu kısa ve orta menzilli füzelerle donatma çağrıları doğrultusunda Rusya; ulusal güvenliği ve stratejik istikrarının yanı sıra ABD yapımı Aegis Ashore ve MK-41 sistemlerinin Avrupa’da konuşlandırılması, Pasifik bölgesinde de konuşlandırılmak istemesi tehlikelerine ilişkin yeni bir analiz gerçekleştirmek durumunda.”

Uluslararası güvenliği arttırmak amacıyla Moskova’nın Washington’la yapıcı ve eşit düzlemde bir diyalog için kapısını açık tuttuğunun altını çizen Rus Dışişleri, Washington’a silah yarışını tetikleyecek adımlardan kaçınma ve söz konusu füze tiplerinin konuşlandırılmasına ilişkin sorumluluklarını yerine getirme çağrısı yaptı.

Rus Dışişleri açıklaması, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın silah kontrol, nükleer silahların yayılmasını önleme ve silahsızlanma anlaşmaları ile bu anlaşmalara bağlılığına ilişkin yeni raporunun ardından geldi.

ABD yönetimi, Rusya'nın INF'yi ihlal ettiği iddiasıyla 6 ay önce anlaşmadan çekileceğini duyurmuştu. Daha sonra da ABD Dışişleri Bakanlığı, 2 Ağustos'ta ABD'nin INF Anlaşması'ndan resmen çekildiğini açıklamıştı.

INF, menzili 500 ile 5 bin 500 kilometre arasında olan ve karadan havaya atılabilen orta menzilli tüm nükleer ve konvansiyonel balistik füzelerin yasaklanmasını içeriyordu. Söz konusu anlaşma, imzalandığı dönemde ‘Soğuk Savaş’ın sonunun başlangıcı’ olarak nitelendirilmişti.

ABD Savunma Bakanlığı, anlaşmadan çekildikten kısa bir süre sonra 500 km'den daha uzun menzile sahip olan seyir füzesinin başarıyla test edildiğini açıklamıştı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de daha sonra ordu yetkililerinden, ABD’nin denemesini yaptığı füzeye karşı ‘her şeyi içeren önlemler’ için hazırlık yapmalarını istemişti. (Sputnik)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • HAŞİM TIRMIK21 Eylül 2019 22:16

    bence çin, hindistan, rusya, iran Türkiye yerel para birimleri ile ticaret ve kendi aralarında da .ayrıca askeri ve diğer ticaret alanlarının hepsini kapsar ise abd biter.ab ülkeleri de

  • expert21 Eylül 2019 17:09

    ABD sürekli gözönünde bir devlet oldugundan insanlar hep onu sucluyor,halbuki dünyadaki tüm ülkeler aynı durumda,Çin Rusya sürekli toprak sebebiyle savaş noktasına geldi,Hindistan ve Pakistan aynı ve bunların ayrıca kendi azınlıklarına ve halkına yaptıklarını yazarsak kitaplar dolar

  • KILIÇ21 Eylül 2019 15:34

     ABD DENEN DÜNYA TERÖR ÖRGÜTÜNÜN BAŞINA KARŞI DÜNYADA BİRLİK OLUNMALI BU HAYDUT DEVLET HADDİNİ ÖGREMELİ RUSYA, ÇİN TERÖR  ABD ÖRGÜTÜNÜ İZOLE ETMELİ.

  • c221 Eylül 2019 20:40

    Mev :   Allah mazlumların yanındadır. o sömürgeciler hesaba cekilecekleri günü beklesinler..!

  • Mev21 Eylül 2019 16:06

    Rusya, çin e imkan ver o da aynı olur. Güçler dengesinde güçlülerden olacaksın