E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiRus gazına indirim talebi---

Rus gazına indirim talebi

Rus gazına indirim talebi
08 Şubat 2014 - 12:52 borsagundem.com

Başbakan Erdoğan, Putin'den doğalgaz fiyatlarının Avrupa fiyatlarına indirilmesini istedi

Başbakan Tayyip Erdoğan, İran’dan sonra Rusya’dan da doğalgaz fiyatlarında indirim istedi. Financial Times’ta yayınlanan habere göre 2014 Kış Olimpiyatları için Rusya’ya giden Erdoğan, burada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü.
Erdoğan’ın yükselen dolar yüzünden daha pahalı hale gelen doğalgaz için indirim istediğine işaret edilen haberde, Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerde enerjisinin önemli bir yeri olduğuna dikkat çekildi. Enerji uzmanı David Tonge, “Avrupa iki ülke arasındaki doğalgaz indirim görüşmelerin sonucunu merakla bekliyor. Bu bütün pazarı etkileyebilir” dedi. Türkiye geçen yıl ithal ettiği 45.2 milyar metreküp doğalgazın yüzde 58’ini Rusya’dan aldı.
 
2.3 milyar $ cepte kalır
 
Rus doğalgazının fiyatı 440 dolar. Bu nedenle Türkiye her ay 1 milyar dolar gaz faturası ödüyor.
Enerji uzmanları, “ABD, Kanada, Çin, Polonya gibi ülkelerin izlediği saldırgan kaya gazı stratejisi yüzünden fiyatlar hızla düşüyor. Bu da Rusya’nın fiyatları istemeyerek de olsa düşürmesine sebep oluyor” yorumunu yapıyor.
Gazprom’un 2013 yılındaki ortalama fiyatının 380 dolar olduğu düşünüldüğünde Türkiye’nin doğalgazı ne kadar pahalıya aldığı bir kez daha anlaşılıyor. Eğer Rusya, doğalgazı 380 dolara indirirse Tür- kiye’nin faturası 2012’ye göre 2 milyar 322 milyon dolar azalacak.
 
İlk nükleer santral 1 yıl gecikecek
 
Türkiye’nin ilk nükleer santrali Mersin Akkuyu için geri sayım sürerken, ÇED Raporu’nda yaşanan sorunlar yüzünden santralin inşaatına 1 yıl geç başlanacak. Rusya, 4 üniteden oluşan toplam 4 bin 800 MW kurulu güce sahip Akkuyu Nükleer Santralini 20 milyar dolarlık yatırımla yapacak. Santralin ilk ünitesinin 2019 yılında devreye alınması öngörülüyordu ancak bu tarih şimdi 2020’ye ötelendi.
Yetkililerin verdiği bilgiye göre, Çevre Bakanlığı tarafından iade edilen ÇED raporunun Akkuyu NGS tarafından yeniden revize edilme süreci devam ediyor.
Mevzuata göre, ÇED kararı alınmadan inşaat süreci başlatılamıyor. Akkuyu NGS daha önce, ÇED’in alınmasının ardından Ocak sonu Şubat başında inşaat için ihalelere çıkmayı planlıyordu.
Akkuyu NGS AŞ’nin proje takviminde halen inşaat lisansının TAEK’ten 2015 sonunda alınması, ilk ünite inşaatının ise Ocak 2016’da başlaması öngörülüyor. Buna göre, her şey proje takvimine uygun olarak ilerlerse ilk reaktörde elektrik üretiminin 2020 yılı ortasında başlaması planlanıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • golden08 Şubat 2014 13:16

    putine helal olsun türkiyeyi enerjide tamamen rusyaya bağımlı hale getirdi nükleeri de yaptıkdan sonra türkiyenin anahtarını alır adam rusyayı enerjide gerçek dünya gücü yaparak dünya lideri oldu bir de bunun çakmaları var