E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaRuj, ekonominin geleceğini tahmin edebilir mi?---

Ruj, ekonominin geleceğini tahmin edebilir mi?

Ruj, ekonominin geleceğini tahmin edebilir mi?
21 Eylül 2022 - 15:28 borsagundem.com

Makyaj, parfüm ve kabarık saçlara olan yoğun talep, ekonomi hakkında çok şey ortaya söylüyor; özellikle ‘ruj’ söz konusuysa.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

‘Ruj Endeksi’ geri döndü. Bu terim, 2001 yılındaki resesyon sırasında, o zamanlar Estee Lauder Cos’un başkanı olan Leonard Lauder tarafından ortaya atıldı. Lauder, o yılın sonbaharında ruj satışlarının arttığını ve belirsiz bir ekonomik ortamla karşı karşıya kalan kadınların uygun fiyatlı bir bakım malzemesi olarak güzellik ürünlerinden ‘ruj’a yöneldiğini belirtmişti.

Ardından 2008-2009 krizi geldi ve kadınların kusursuz bir cilde öncelik vermesi bu kez de Vakıf Endeksi'ni ortaya çıkardı. Kim bilir, belki de bu resesyonda, ‘Parfüm Endeksi’ne hazırlanmak gerekiyor. Çünkü parfüm veya saç bakımı gibi ürünlerin satışları, pandemi sonrası dönemde aşırı satın alımlardan görece daha ucuz ürünlere geçiş yapan tüketicileri daha fazla yansıtacak olabilir.

Ruj, yine en çok satılan ürünlerde başı çekiyor

Bloomberg’den Andrea Felsted’in haberine göre, elbette makyaj satışları patlıyor ve ruj, hem ABD'de hem de Avrupa'da, ana akım ve premium pazarlarda başı çekiyor. Ancak kozmetik talebi rujla sınırlı değil. Parlayan bir cilt ile karakterize edilen doğal ve ‘temiz yüz’ estetiği, giderek daha popüler olduğu gibi yeni makyaj tarzlarına da ilgiyi artırıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, pek çok tüketici, tıpkı gardıroplarında olduğu gibi, Kovid sırasında evde kalırken makyaj çantalarını ihmal etti. Birkaç yıldır makyaj geri plana itilirken cilt bakımı ise hızla önem kazanıyor. Ancak güzellik asası şimdi renkli kozmetiklere geri dönüyor.

Ekonomik kaygıların harcama biçimleri üzerindeki rolü

Ekonomik kaygılar harcama biçimlerinde gerçekten büyük rol oynuyor. Satışlar ise tüketici güveni sarsılmasına rağmen artıyor. Ve güzellik, artan girdi maliyetlerinden daha az etkileniyor. Paketleme ve enerji, makyaj üretiminde nispeten küçük bir bileşen olarak öne çıkıyor ve ürünler pahalı nakliye konteynırlarında çok az yer kaplıyor. NPD Group'a göre, ABD’de birinci sınıf güzellik ürünlerinin ortalama fiyatı yıl başından 27 Ağustos’a kadarki dönemde yıllık bazda sadece yüzde 2 arttı. Bunu ABD'de Temmuz ayında gıda ürünlerinde yüzde 10,9 ve hazır giyimde yüzde 5,1 manşet enflasyon oranlarıyla karşılaştırdığınızda buna şaşırmamak pek mümkün gözükmüyor.

Bu durum da güzelliği daha erişilebilir bir lüks haline getiriyor. Birçok müşterinin eli ruj raflarına gidiyor olsa da, diğerleri kendilerini biraz daha şımartmak için parfüm reyonlarına yöneliyor.

Coty CEO'su Sue Nabi yakın zamanda yatırımcılarla paylaştığı bir notta, “Buna koku endeksi veya koku etkisi diyoruz” diyor. Şirket, alışverişlerde herhangi bir düşüş işareti görmediğini aktarıyor. Nabi, “Aslında tüketiciler arzu edilen kokuların daha konsantre versiyonlarına doğru bir üst pazara geçiyorlar” diyor. ABD’de Estee Lauder, L'Oreal ve perakendeci Ulta Beauty gibi şirketlerin de koku satışlarının arttığı gözleniyor.

Hedef daha çok Y ve Z kuşağı

Tüketicilerin pandemi sırasında internetten parfüm satın alması da talebin artmasına yardımcı oluyor. Bir süredir vurgularını ünlü kokularından uzaklaştırmaya başlayan güzellik devleri, odaklarını Y ve Z kuşağı alıcılarına hitap eden daha zanaatkar ve kişiselleştirilmiş parfümlere kaydırıyor. Koku, özellikle pandemi sırasında evde mahsur kalan insanların ruh hallerini yükseltmenin bir yolu haline gelmişti ve bundan sonra da böyle olacağa benziyor.

Yüz kremleri ve maskelere olan talebin aksine, pandeminin sona ermesinin özellikle koku satışlarına olumlu yansıdığı gözüküyor. Artık daha az insan on hamlelik bir cilt rutini için zaman bulabiliyor ve işe ve partilere geri dönmek, parfüm stoklamak için makul ve güzel bir neden yaratıyor. Ürün tercihlerinde yaşanan bazı kaymalar da dikkat çekiyor. Örneğin, IRI'ye göre, Avrupa'da erkek parfümü satışları Ocak ve Temmuz ayları arasında yıllık yüzde 21 oranında artarken, tıraş losyonu satışlarının ise sabit kaldığı görülüyor.

Tasarım parfümler geleneksel olarak yüksek kaliteli ürünlere giriş noktası olarak kabul ediliyor ancak enflasyonun daha mütevazı lüks alıcıları sıkıştırmasıyla, kokunun rolü yeniden canlanabilir: "Bir Prada çantasına paranız yetmiyor mu? Yeni bir şişe parfüme ne dersiniz?"

Uzmanlar, seyahat engellerinin daha da iyileşmesiyle, kış tatillerinin hediye satışlarını artırmasıyla ve Çinli tüketicilerin daha fazla koku satın almasıyla birlikte bu eğilimlerin devam etmesini bekliyor.

Kıtlık, tüketicileri çılgına çevirebiliyor

Bu süreçte sosyal medyanın büyük etkisi olması bekleniyor. ‘Ruj etkisi’nden hangi kategorilerin yararlandığını belirlemede sosyal medyanın büyük rolü olacağı kabul ediliyor. Bu, güzellik ürünlerin üreticileri ve perakendecileri için bir zorluk teşkil ediyor çünkü bir ürün viral hale gelirse talepte ani bir artışla karşı karşıya kalınabiliyor.

Ancak üst düzey güzellik ürünleri için bu durum olumsuz kabul edilmiyor çünkü lüks endüstrisinde olduğu gibi, bazen kıtlık, tüketicileri çılgına çevirmek için tam olarak ihtiyaç duyulan şey haline gelebiliyor ve Ruj Endeksi de hızla yükseliyor.

Tahminlere kulaklarınızı tıkamayın ama kendi stratejinizden de sapmayın

 

Maskeler çıkınca ruj satışları artmaya başladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)