E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemRuhsatı olmayan da su satabilecek---

Ruhsatı olmayan da su satabilecek

Ruhsatı olmayan da su satabilecek
20 Şubat 2015 - 04:58 borsagundem.com

Sağlık Bakanlığı ciddi tartışmalara neden olan damacana suların satışıyla ilgili ilginç bir karar verdi

Sağlık Bakanlığı'nın damacana suların satışıyla ilgili ilginç bir kararı... Meltem Özgenç'in Hürriyet'teki haberine göre Resmi Gazete’de yer alan karar göre, bundan sonra işyeri açma ve çalışma izin belgesi bulunmayan yerler de ambalajlı su satabilecek. Bunun dentimde sıkıntı yaratacağı iddiası gündeme geldi.

Bakanlık yetkilileri, belediyelerden izin alınma konusunda sıkıntı olduğunu, “Vergi levhası” olanların su satışı için yeterli olacağını bildirdiler. Yetkililer, Hürriyet’e şu bilgileri verdiler:“Kaynak ve içme sularının üretim sonrasında hijyenik ortamlarda depolanması ve satışının yapılması, halkımızın sağlıklı, temiz ve güvenli su tüketimini sağlanması amacıyla zaman içinde bazı düzenlemeler yapıldı. Söz konusu düzenlemelerden biri de ambalajlı suların naklinde kullanılan araçlar ile ambalajlı su satış yerleri için usul ve esasları kurumumuzca belirlenen mevzuat çerçevesinde izin alma zorunluluğu getirilmişti. Bu değişiklikle ‘işyeri açma ve çalışma izin belgesi bulunmayan yerler’in su satışı yapılması önlenmişti. Ambalajlı su satışı yapan işyerlerin ve ambalajlı su nakli yapan araçların Halk Sağlığı Müdürlüklerince kontrol edilmesi sağlanmıştı.

SIKINTILAR ORTAYA ÇIKTI

Ancak uygulamada sıkıntılar ortaya çıktı. Birçok işyeri sahibi, iskan izni alamadığı yerler için belediyelerden işyeri açma ve çalışma izin belgelerini de alamıyor. Halbuki bu gibi yerlere elektrik ve su gibi hizmetler ulaştırılıyor, telefon ve internet aboneliği hizmetlerin veriliyor, ticaret odalarına kayıtlı yapabiliyor, götürü veya gerçek usulde vergiye tabi olarak hizmet sunuyorlar. Bu itibarla İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelikte değişiklik yapılarak, işyeri açma ve çalışma izin belgesi alma zorunluluğu kaldırıldı, vergi levhasının onaylı suretinin sunulması durumunda izin verilmesi; vergi levhasının onaylı suretinin sunulması suretiyle izin alma işlemlerinin 1 Temmuz 2015’e kadar uzatılması, bu tarihten sonra izin alamayan ambalajlı su satış yeri faaliyetlerine izin verilmemesi gibi hususlar öngörüldü.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)