E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemRuhani: Trump acı çekecek---

Ruhani: Trump acı çekecek

Ruhani: Trump acı çekecek
22 Eylül 2018 - 13:04 borsagundem.com

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani bugün devlet televizyonunda bir konuşma yaparak "İran, ABD'yi kızdıran füzelerinden vazgeçmeyecek, Trump acı çekecek, Saddam Hüseyin ile aynı kaderi paylaşacak" dedi

BM Güvenlik Konseyinin 5 daimi üyesinin, 2015 yılında, nükleer enerji çalışmalarının denetlenmesine izin vermesi şartıyla İran'a uygulanan ambargonun kaldırılması anlaşmasından ABD'nin 15 Mayısta tek yanlı olarak çekilmesi ve İran'a yeniden ambargo uygulama başlatacağını açıklamasıyla iki ülke arasındaki gerginlik tırmanmıştı. ABD'nin 4 Ağustos'ta İran'a yönelik aldığı ekonomik ambargo kararının 4 Kasım'da uygulanmaya başlanacağı belirtildi.

ABD'nin İran'a ambargo uygulamasına misilleme olarak İran, Basra Körfezine kıyısı olan ülkelerin açık denizlere ulaşabileceği ve ham petrol taşımacılığının 3'te biri olan 18,5 milyon varil petrolün geçtiği tek yol olan Hürmüz boğazını petrol ticaretine kapatmak için askeri tedbirler alacağı tehdidinde bulunmuştu. Washington, petrol gemilerinin geçiş güvenliğini sağlamak için İran Körfezinde bir filo bulunduruyor. ABD, Hürmüz Boğazı'nın Suudi Arabistan kıyısında 5. Filo için bir üs inşa etti.

Hasan Ruhani, bugün İran devlet televizyonundan yaptığı konuşmada, ABD’yi çileden çıkaran füzelerinden vazgeçmeyeceğini, İran'ın Irak ile yaptığı savaşta Saddam Hüseyin'i yenilgiye uğrattığı gibi İran ile çatışmasından Trump'ın da yenileceğini söyledi.
Ruhani konuşmasını yaparken, İran'ın başkenti Tahran'da yıllık ordu yürüyüşü yapılırken İran Körfezi'nde Bender Abbas limanında deniz gücünü gösteren tatbikatlar da yer aldı. İran evvelki gün de Körfez bölgesindeki petrol gemilerinin geçiş yolu üzerinde, ülkenin düşmanlarını bekleyen "Vurucu Cevap" adı altında hava kuvvetleri tatbikat yapmıştı.

IRAK-İRAN SAVAŞI

20'nci yüzyılın önemli bir olayı olarak kayda geçen Irak-İran savaşı 22 Eylül 1980 ile 20 Ağustos 1988 yılları arasında 8 sene sürdü.

İki ülke arasında geçmişe dayanan sınır ihtilafları ve su yolu kontrolleri nedeniyle yaşanan gerginlikler, İran Şahı Muhammed Rıza Pehlevi döneminde 1975'teki Cezayir Anlaşması'yla bir nebze yatışmıştı. Ancak Cezayir Anlaşması'nın üzerinden 5 sene geçmeden İran'da Ayetullah Ruhullah Humeyni liderliğinde 1979 yılında gerçekleşen devrim, iki ülke arasındaki tüm diplomatik köprülerin atılmasına yol açtı.

Bölgedeki bazı devletlerin de desteğini alan Saddam Hüseyin, geçmişten ve bir türlü çözülemeyen Şattülarap su yolundaki hakkını gerekçe göstererek savaş ilan etti.

İki ülke de karşılıklı olarak başkentler Tahran ve Bağdat'ı bombaladılar. Büyük sivil ve askeri kayıplarla ağır maddi zararlara yol açan savaş, iki tarafın da kabul ettiği Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 598 no'lu kararıyla 20 Ağustos 1988'de sona erdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Berber bekri23 Eylül 2018 12:15

    Müslümanlığı arap gibi giyinip arap gibi yaşamak ve okuduğunu anlamadan bilmeden her sarıkliyi hoca her sakalliyi hacı sanan toplumların parası pul olur şehirleri sokakları köyleri pis ahlaktan uzak gelişmiş ülkelerin maşaşı olarak sefil sömürüye açık ve diktatörler tarafından yönetilirler....Haydi türkiye ileri...

  • Birinizi değil alayınızı 23 Eylül 2018 08:43

    Şu an ortadoğunun en aklı selim ülkesi irandır .Mezgepçılik yapanları şamda namaz kılmak isteyenlerı yazarım ama ot kafalı beyniniz bu bilgileri almaz.

  • Adil23 Eylül 2018 01:32

    Trump hakkında böyle söylüyorlarsa Trump hayırlı bir iş yapıyor olabilir. Saddam benzetmesi düşündürücü.

  • ali22 Eylül 2018 20:14

    unutmayın ..kıbrıs barış harekatında Bize en büyük silah ve uçak tekeri yardımı yapan ülke irandır...meraklısı resmi evrakları inceleyebilir

  • ALAATTİN CAMGÖZ22 Eylül 2018 19:08

    eğer tarih boyunca iran mezhepcilik yapmasa hiç bir kapitalist ülke müslüman ülkeye saldırıp başarılı olamaz idi.libya, ırak,yemen suriye de kafirler başarılı olmalarının tek sebebi irandır.eğer iran aklını başına toplamazsa akibeti çok kötü olacak hem de yakında.

  • Tuğbey 22 Eylül 2018 14:03

    Tüm dünya son yıllarda gerilmiş yay gibi oldu.Tramp başkan seçildiği andan bu güne gelindiğinde bu gerginliklerin sebebini tramp olduğu apaçık orytada.Tüm dünya liderleri başta tramp olmak üzere yumuşak bir zemine çekilmeleri düya barışı açısından zaruridir.akdi taktirde.Başta tramp olmak üzere ülkeleri ile birlikte büyük acılara ve yıkımlara hazır olsunlar.iş işten geçmeden Tramp ve esed gibiler akıllarını başlarına toplasınlar.Dünya onlardan sağduyu bekliyor.

  • torku22 Eylül 2018 13:45

    Suriye'de Esad'a destek olup milyonlarca müslümanın acı çekmesinden sorumlu İran'dır. ABD neyse İran da odur. Zaten Allah da İran halkını açlık ve cehalet içinde bırakmış

  • tarihçi22 Eylül 2018 14:36

    doğru demişssin. büyük şeyan Abd küçük şeytan da İran