E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemRomanya'da Çavuşesku'dan bu yana en büyük protesto---

Romanya'da Çavuşesku'dan bu yana en büyük protesto

Romanya'da Çavuşesku'dan bu yana en büyük protesto
02 Şubat 2017 - 03:25 borsagundem.com

Yeni göreve gelen Sosyal demokrat hükümetin, yolsuzluk zanlılarından serveti 48 bin dolardan az olanları aklayan kararname çıkarması halkı sokağa döktü. Başkent Bükreş'te, Çavuşesku protestolarından bu yana en büyük gösteri düzenlendi

Romanya'nın başkenti Bükreş’te yüzbinlerce kişi, aralık ayında göreve gelen Sosyal Demokrat Parti hükümetin yolsuzlukları aklayan kararnamesini protesto için meydanları doldurdu. Bu protestonun, 1989'da komünist lider Çavuşesku'ya karşı başlayan halk isyanından bu yana en büyük protesto olduğu bildirildi.

2016'nın aralık ayında yapılan seçimlerle iktidara gelen Sosyal Demokrat Parti'nin lideri Başbakan Soin Grindeanu tarafından olağanüstü bir kararname yayımlandı. Kararnameye göre yolsuzlukla suçlanan kişilerden suiistimalle elde edilen serveti 48 bin doların altında olanlar aklanıyor.

Sosyal Demokrat Parti'nin eski lideri Liviu Dragnea'nın, 2006 ile 2013 arasında haksız kazanç sağlamak nedeniyle yargılanıyor olması, kararnamenin eski lideri aklamak maksadıyla çıkarıldığı izlenimi yarattı ve halkı öfkelendirdi. 

MEYDANLARI BIRAKMAYACAĞIZ

Dün akşam saatlerinde başkent Bükreş ve diğer şehirlerde meydanları dolduran yüzbinlerce kişi, "fareler” slogalanları ve "gündüz nöbeti” pankartlarıyla hükümeti istifaya çağırdı. Göstericiler, hükümet istifa edene kadar meydanlardan ayrılmayacaklarını duyurdu.

Bükreş'teki gösterilerin yanı sıra Temeşvar ve Cluj’un da dahil olduğu 55 farklı şehir ve kasabada gösteriler yapılıyor.

ÇAVUŞESKU PROTESTOLARINDAN BU YANA EN BÜYÜK GÖSTERİ

Romanya'daki protestolar, 1989’da komünizmin çöküşü sırasında devlet başkanı Nikolay Çavuşesku'ya karşı başlatılan ayaklanmadan bu yana en büyük gösteri olarak değerlendiriliyor.

AB NE DİYOR?

Avrupa Birliği (AB) ülkesi Romanya'daki bu gelişmeler birlik içinden de büyük tepki görüyor. 

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker “Yolsuzlukla mücadelenin geri adım atılması değil geliştirilmesi gerekir” mesajını yayınlarken Komisyon Başkan Vekili Frans Timmermans da “Romanya’daki gelişmeleri endişeyle takip ediyoruz” açıklamasında bulundu.

Öte yandan, Belçika, Hollanda, ABD, Almanya ve Kanada’nın Romanya büyükelçilikleri ortak bir bildiri yayınlayarak “Bu kararname Romanya’nın uluslararası itibarını, AB ve NATO gibi ortaklıklarımızın prensiplerini zedelemektedir” denildi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)