E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriRockefeller ailesindan şaşırtan petrol kararı---

Rockefeller ailesindan şaşırtan petrol kararı

Rockefeller ailesindan şaşırtan petrol kararı
24 Mart 2016 - 17:46 borsagundem.com

Petrol endüstrisinin oluşumuna yön veren dünyaca ünlü Rockefeller ailesi, çok şaşırtan bir karar aldığını duyurdu

Petrol endüstrisinin oluşumuna yön veren dünyaca ünlü Rockefeller ailesi, fosil yakıtlar ve hidrokarbon kaynaklardan yatırımlarını çekeceğini açıkladı. Aile iki yıl öncesinde de böyle bir adım da bulunacaklarına yönelik sözlerini açıklamıştı.

Rockefeller Aile Fonu (Rockefeller Family Fund), çevresel etkenlere ve iklim değişikliğine vurgu yaparak yayınladığı açıklamada, petrol şirketlerindeki hisselerini elden çıkaracağını bildirdi.

Küresel toplumun fosil yakıtları ortadan kaldırmaya çalıştığı bir dönemde bu yakıtların hala kullanıldığına finansal ve etik olarak anlam verilemediği kaydedilen açıklamada, petrol şirketlerinin de hidrokarbon arama faaliyetlerde mantıklı bir anlamın bulunamadığı belirtildi.

Geçen yılın sonunda Paris İklim Zirvesi'nde alınan kararlara dikkat çekilen açıklamada, "Gelecek on yıllarda, insanlık ve doğal ekosistemlerimizin hayatta kalması için bir umut varsa, şu ana kadar bulunan rezervleri de yerin altında bırakmalıyız" ifadesine yer verildi.

Açıklamada, Rockefeller ailesinin petrol endüstrisinden uzun yıllar boyunca kar ettiği anımsatılarak, "Ancak tarih ilerliyor, ve de ilerlemeli" ifadesine yer verilirken, John D. Rockefeller'ın 19'uncu yüzyılda kurduğu Standard Oil şirketinin bugünkü bir uzantısı olan ExxonMobil firması da eleştirildi.

Dünyanın en büyük petrol ve doğalgaz şirketlerinden olan ExxonMobil'in davranışlarının "ahlaken ayıplanacak" nitelikte olduğu savunulan açıklamada, şirketin 1980'lerden bugüne halkı iklim değişikliği konusunda yanlış yönlendirdiği de iddia edildi.

Açıklamada, Rockefeller Aile Fonunun en kısa sürede sahip olduğu ExxonMobil hisselerini elden çıkaracağı vurgulanırken, bu hisselerin miktarı hakkında ise herhangi bir bilgi verilmedi.

EXXONMOBIL'DEN DE AÇIKLAMA GELDİ

Rockefeller'ın açıklamasına Exxon'dan yanıt geldiğini belirtti.

Exxon şirketinin sözcüsü Alan Jeffers, "Bu şaşırtıcı değil. Şirket yatırımlarını çeşitlendiriyor" dedi.

EXXONMOBIL'E DAVA DA AÇILDI

Geçen yılın kasım ayında ABD'nin New York Başsavcısı Eric Schneiderman, ExxonMobil'in kamuoyunu ve hissedarlarını şirketin faaliyetlerinin iklim değişikliği üzerine muhtemel riskleri hakkında yanlış yönlendirmiş olabileceği gerekçesiyle bir soruşturma başlatmıştı.

STANDARD OIL'İ KURDULAR

John D. Rockefeller'ın 1870'de kurduğu Standard Oil şirketi, 20'inci yüzyıl başlarında petrol endüstrisinin en güçlü aktörü konumuna geldikten sonra ABD Anayasa Mahkemesi tarafından, monopol oluşturduğu gerekçesiyle, daha küçük firmalara bölünmüştü.

Ortaya çıkan firmalardan Standard Oil of New Jersey, Exxon adını alırken, Standard Oil of New York, Mobil ismini aldı. İki şirket 1999'da birleşerek, Rockefeller'ın kurduğu Standard Oil şirketinin bugünkü en büyük ardılı oldu.

Eylül 2014'te Rockefeller Kardeşler Fonu da (Rockefeller Brothers Fund), başka kurum ve derneklerle bir araya gelerek, toplam 50 milyar dolarlık fonu fosil yakıtlar dışındaki alanlara yönlendireceklerini açıklamıştı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Reality27 Mart 2016 14:51

    Yüksek tork gücü toryum ile isteneninde ötesine taşındı. Ancak toryum yatırımı şuan sıfıra yakın. Petrol yatırımından ekmek yiyenlerin kaymağını yiyenlerin çokluğu dikkate alınırsa eminim bundan vazgeçmeleride zor olur. Nitekim düşük tork için elektrikli arabalar yeterli seviyede olsada vaz geçememeleri gibi.

  • nossa25 Mart 2016 10:44

    petrolün alternatifi bazı konularda hala yok..! bir uçağı, büyük bir gemiyi, veya yüksek tork gereksinimi duyan taşıtları hareket ettirecek tek kaynak şu anda petrol ürünleridir. diğer kaynaklar yüksek tork üretme konusunda henüz istenen noktada değil ve uzunca bir süre de bu olmayacak..

  • [email protected]25 Mart 2016 09:01

    petrol devrini tamamlıyor mu?