E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemRize çayının lezzeti tescillendi---

Rize çayının lezzeti tescillendi

Rize çayının lezzeti tescillendi
25 Aralık 2021 - 14:00 borsagundem.com

Rize çayı coğrafi işaret belgesi almaya hak kazandı. Denetimlerden geçen çaylar, 2022 yılının ilk döneminde satışa sunulacak.

Rize Ticaret Borsası (RTB) Başkanı Mehmet Erdoğan, Ulusal Çay Konseyi ile birlikte üç yıldır sürdürdükleri çalışma sonucunda, Rize çayının coğrafi işaret belgesi almaya hak kazandığını duyurdu.

Coğrafi işaret kullanmak isteyen firmaların çaylarının, koku, renk ve aromaları incelenecek; toz miktarı, kafein, nem ve demine bakılacak. Standartlara uygun ürünler satışa sunulabilecek.

Rize çayının koyu bakır renkte olması gerektiğini belirten Erdoğan, lif ve çay sapı içermemesi, deminin koyu kırmızı renkte olması gerektiğini söyledi.

Çayın kalitesi artacak

Erdoğan, coğrafi işaretin kalitede artışa neden olacağının altını çizdi:

"Coğrafi işaret daha kaliteli ürünün vatandaşa ulaşmasına imkan verecek. Türk çayının genel anlamdaki algısını hem Türkiye'de hem yurt dışında değiştirecek. Asıl yurt dışında yapacağımız ihracatta coğrafi işareti kullanma hedefimiz var. Yurt dışında coğrafi işaret alınması için de çalışmalarımızı başlattık.

Türkiye pazarı olarak baktığımızda coğrafi işaretli ürünlerin yüzde 10 gibi bir pazarı oluşturması öngörülüyor ama bunu vatandaşa ulaşan daha kaliteli bir ürün olarak düşünebiliriz. Önümüzdeki ocak-şubat aylarında coğrafi işaretli Rize çayı piyasaya çıkacak."

Türk halkı buruk çay seviyor

Çay Araştırma Merkezi Müdürü Selçuk Azman, rize çayının özelliklerini anlattı:

"Rize çayının en karakteristik özelliği parlak olması ve deminin dolgun olmasıdır. Diğer bölgelerde üretilen çaylar daha yumuşaktır. Özellikle Türk halkı dolgun, dili çeken burukluktaki çayı istiyor. Bu da Rize çayını işaret ediyor. Uzman olanlar bu farkları rahatlıkla anlayabilir."

Biden'a anket sonuçlarından kötü haber

 

Paşinyan'dan Azerbaycan açıklaması

 

Cumhurbaşkanlığı atama kararları Resmi Gazete'de

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)25 Aralık 2021 17:12

    bununla ilgili bir muhabbet vardı. Çay Türklerin ilgisi, Çaycılık vb. özeti şu. Çay ingilizlerce seviliyor. ama ülkemizdeki çayı pek sevmiyorlar :D niye acabaderken, İngilizlere çay sirilankadan gidiyor. burada çayın en üst yapraklarını firma kabul ediyor. elle toplanıyor çayın en üst 2 yaprak filiz kısmı toplanıyor. şaka gibi :D 3 deil en üst dahil 2 yaprak.. derken bunlar çiğ halde çuvallanıp ingiltereye tesislere geliyor. tesislerden rast gele çuvallardan örnek alınıp, test ediliyor. toplanma nasıl olmuş, motorlu kesici testere vb benzınlı aletlerle vb. yada 3 yada 4 yapraklı mı diye... test geçerse mal kaul olup özel kurutmaya tabi oluyor.. bizde kuru çay alıyorsun sap saman Allah ne yarattısa çayda :D bu haberde tescillenen vatadanşın içtiği çay mı ? yoksa sorfalaarımıza girmeyen klas toplanan çay mı? merak ettim :D ee bir sallama çay yapalım :D toz çay,ingilizler tozu benmediği için çöp ken sallamaya dönüyor :D çöp yaa toz.. kalite sıfır...