E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıRiskten kaçışla beraber dolar güçleniyor---

Riskten kaçışla beraber dolar güçleniyor

Riskten kaçışla beraber dolar güçleniyor
27 Şubat 2020 - 09:14 borsagundem.com

QNB Finansbank Erkin Işık ve Deniz Çiçek tarafından hazırlanan günlük bültende bugün açıklanacak olan Şubat ayı ekonomik güven endeksinin yükseleceği tahmin ediliyor.

Hazine dün sonucunu açıkladığı ve 1.1 milyar dolarlık satış gerçekleştirdiği dolar cinsi kira sertifikası ihracı ile Şubat ayı borçlanma programını tamamladı. Net borçlanmanın bu ay 42.5 milyar
TL’ye çıkması ile Hazine’nin nakit imkanının güçlü seyredeceği anlaşılmaktadır. 

PPK tutanaklarında, cari işlemler dengesinin ılımlı seyretmesinin önemi vurgulandı ve kredi büyümesi ve kompozisyonuna yönelik makro ihtiyati önlemlerin gözden geçirilebileceği belirtildi.

TCMB ve BDDK bugün, 21 Şubat haftası bankacılık sektörü ve portföy verilerini açıklayacak. BDDK’nın günlük verilerinden, döviz mevduatta 1.9 milyar dolar artış olduğunu, TL kredilerdeki artış eğiliminin de korunduğunu görüyoruz.

Bugün açıklanacak Şubat ayı ekonomik güven endeksinin, önceki aya göre 0.4 puan artışla 97.5’e yükseleceğini tahmin ediyoruz.

Şubat ayı borçlanma programı tamamlandı Hazine dün sonucunu açıkladığı ve 1.1 milyar dolarlık satış gerçekleştirdiği dolar cinsi kira sertifikası ihracı ile Şubat ayı borçlanma programını tamamladı.

İhaleler ve TL cinsi kira sertifikası yoluyla Hazine’nin Şubat ayındaki borçlanması 17.2 milyar TL olmuştu. Bunun yanında, Ocak sonunda ihraç edilmesine karşın valör günü Şubat ayına denk geldiği için bu ayın borçlanmasında sayılan 28.3 ton altın karşılığı (yaklaşık 8.6 milyar TL) kira sertifikası satışı da yapılmıştı. Böylece Ocak ayındaki toplam iç borçlanmanın TL karşılığını 34.8 milyar TL olarak hesaplamaktayız.

Hazine, bu ay düzenlediği değişim ihalelerinde, nominal değeri 4.9 milyar TL’lik Mart-Haziran aylarında itfa olacak senet karşılığında, yine nominal değeri 4.8 milyar TL’lik senet ihraç etmiştir. Bunlar da Şubat ayının itfa ve borçlanma rakamlarına girecek olmakla birlikte, nominal değerleri arasında farkın küçük olması sebebiyle net borçlanmaya etkisi düşük olacaktır.

Hazine bu ay ayrıca 4 milyar dolarlık 5 ve 10 yıl vadeli dolar cinsi eurobond ihracı gerçekleştirmiştir.

Bununla birlikte, Şubat ayındaki toplam borçlanmanın TL karşılığı (değişimde ihraç edilen hariç) 58.7 milyar TL olmuştur. Şubat ayındaki toplam iç ve dış borç ödemelerinin anapara kısmının 16.2 milyar TL olduğunu da dikkate alırsak, Şubat ayındaki net borçlanma 42.5 milyar TL olmuştur. Ocak ayındaki 5.9 milyar TL ile birlikte yılın ilk iki ayındaki toplam net borçlanma da 48.3 milyar TL’ye çıkmıştır.

2020 yılı bütçe kanununda, bu senenin tamamı için belirlenen net borçlanma limiti 140.1 milyar TL seviyesindeydi. Hazine’nin TL ve döviz mevduatı en son açıklanan 25 Şubat tarihinde 49.0 milyar TL ve 9.5 milyar dolar ile oldukça güçlü seviyedeydi. Bu haftanın ihraçlarının ve ay sonu vergi ödemelerinin hesaplara girmesi ile nakit imkanı daha da güçlenecektir.

PPK tutanaklarında cari açık vurgusu yapıldı 19 Şubat tarihli Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının özetini yayımlayan TCMB, enflasyon beklentilerindeki olumlu görünün sürdüğünü ve çekirdek enflasyon göstergelerinin eğilimlerinin ılımlı seyrettiğini söyledi.

Kurul enflasyondaki seyrin yılsonu tahminiyle büyük ölçüde uyumlu olduğu ve mevcut para politikası duruşunun hedeflenen dezenflasyon patikasıyla uyumunu koruduğu mesajını yineledi. Tutanaklarda finansman koşullarındaki iyileşme ve iç talepteki toparlanmaya bağlı olarak, TL kredi büyümesindeki artışın tüketici kredilerinde daha belirgin olmak üzere devam ettiği belirtildi.

Kredi büyümesi ve kompozisyonundaki gelişmelerin dış denge ve enflasyon üzerindeki etkilerinin yakından takip edildiği ifade edilirken, cari işlemler dengesinin önümüzdeki dönemde ılımlı seyretmesinin makro politika bileşimi açısından önemli olduğu vurgulandı. Bu çerçevede, kredi büyümesi ve kompozisyonuna yönelik makro ihtiyati önlemlerin gözden geçirilebileceği değerlendirmesinde bulunuldu.

Piyasalarda bugün Bugün TCMB ve BDDK 21 Şubat haftası kredi, mevduat ve portföy verilerini açıklayacak. BDDK’nın öncü günlük verileri, döviz mevduatında 1.9 milyar dolarlık artış olduğunu gösteriyor ki bu artışın %44’ü şirketlerden kaynaklanırken %56’sı ise gerçek kişilerden gelmiştir.

Kredilerde ise döviz cinsinden olanlar dolar bazında haftalık %0.5 gerilerken, TL krediler %0.5 artış göstermiştir. Yurtdışı yerleşikler adına saklanan tahvil portföyünde ise geçen hafta 0.6 milyar dolarlık çıkış gözükmektedir. Bugün açıklanacak Şubat ayı ekonomik güven endeksinin, önceki aya göre 0.4 puan artışla 97.5’e yükseleceğini tahmin ediyoruz. Bu da endeksin Mayıs 2018’den beri en yüksek değeri olarak, ekonomik aktivitedeki toparlanmanın devam ettiğini gösterecektir.

Bugün ayrıca ABD 4. Çeyrek GSYH verileri açıklanacak. Geçen ay %2.1 olarak açıklanan öncü büyüme verisinin teyit edilmesi bekleniyor. Küresel piyasalarda Korona virüsü salgını risk iştahını olumsuz etkilemeye devam ediyor.

Küresel hisse senedi endeksleri zayıf seyrederken, 10 yıllık ABD tahvil faizi değişmeyerek %1.31 seviyesine geldi. Son bir haftada %10’dan fazla düşen Brent petrol fiyatı 52.7 dolara geldi. Riskten kaçışla beraber dolar güçlenirken, yükselişe geçen EUR/USD bu sabah 1.0910 oldu.

USD/TL 6.16 seviyesi civarında seyretti ve bu sabah burada başladı. 5 yıllık CDS primi 9 baz puan artışla 309 olurken, 2 yıllık gösterge tahvil faizi ise dün 17 baz puan arttı ve %11.96’ya geldi. Dün TCMB, bankalarla yaptığı swap işlemlerinin limitine esneklik getirmesinin ardında, haftalık vadede yapılan toplam swap işlemlerinin hacminin 0.8 milyar dolar artarak 5.6 milyar dolara ulaştığını hesaplıyoruz.

Bunun yanında, yine lokal bankalarla yapılan 3 milyar dolarlık 3-6 ay vadeli swap ve yabancı merkez bankaları ile yapılan 6 milyar dolarlık swap işlemi bulunmaktadır. Ayrıca, TCMB’nin uluslararası rezerv raporundan en son Aralık sonu için 8.7 milyar dolar olarak hesapladığımız BIST piyasasında yapılan swap işlemleri de vardır.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)