E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaRiskten kaçış, negatif etki oluşturur---

Riskten kaçış, negatif etki oluşturur

Riskten kaçış, negatif etki oluşturur
03 Ocak 2020 - 09:28 borsagundem.com

Piyasa fiyatlamalarının gün içerisinde negatif yönde olmasını ve riskten kaçış isteğinin yerel & global belirginleşmesini bekliyoruz.

2019 yılında sıklıkla karşılaştığımız ani risk-olay belirsizliği kavramları 2020’nin ilk işlem günlerinde de karşımıza çıkmış durumda.

Haftanın son işlem gününde küresel çapta ana gündem maddesi ABD’nin Irak’ta İran’ın önemli askeri figürlerinden Kasım Süleymani’ye düzenlediği operasyon ve merakla beklenen ikincil etkileri. Öte yandan yurtiçinde ise TCMB’nin nezdinde tutulan yabancı para zorunlu karşılıklara komisyon uygulanacağı haberi bankacılık sektörü hisseleri üzerinde baskıya neden olabilir.

ABD tarafından gerçekleştirilen askeri operasyonda Kasım Süleymani’nin öldürülmesi bölgesel riskler açısından Türk varlıkları ve riskten kaçış düşüncesi ekseninde global fiyatlamalara varan geniş yelpazede etkilere neden olabilir. Nitekim petrol fiyatlarına ait aktif kontratlarda gözlenen %4’e varan yükselişleri bu kapsamda değerlendirebiliriz. Keza ons altının 1540 USD seviyesine ulaşması,
Asya’da Japon yeni çaprazlarının değerlenmesi de örnek olarak verilebilir. Daha önce Aramco saldırıları sırasında petrol fiyatlarının 68-72USD bandına ulaştığını hatırlayacak olursak, ilk direnç bölgelerinin söz konusu aralıkta karşımıza çıkmasını beklemek yanlış olmayacaktır. Petrol ithalatçısı ülkelerin (Hindistan, Türkiye gibi) varlık fiyatlamalarında gün içerisinde negatif ayrışma gözlenebilir. ABD endeks vadelileri %0.5-%0.8 aralığında değer kayıpları şeklinde açılışa işaret ederken, tahvil piyasasında da alım yönlü talep olduğunu belirtmek gerekiyor. Ons altında 1550 USD ilk etapta karşımıza çıkan direnç konumunda.

Yerelde ise ana gündem maddemiz TCMB’nin yabancı para zorunlu karşılıklarda uygulayacağını açıkladığı komisyon kararı. Buna göre, Amerikan doları cinsinden olanlarda binde 25, diğer döviz ve euroda ise onbinde 25 kesintiye gidilecek. Hesaplamalarımıza göre uygulamanın 500-550 milyon dolar civarı gidere ulaşabileceği sonucunu buluyoruz.

Yapılan hamlenin temeli ise dolarizasyonla mücadele sürecine katkı sağlamak. Yan etkilerinde ise bankaların maliyetleri müşterilerine yansıtmalarını ve YP faiz oranlarını aşağı yönde baskılayabileceğini değerlendiriyoruz.

Ayrıca, açıklanacak olan ekonomik verilerden ISM imalat endeksi dün takip edilen zayıf PMI verilerinin ardından beklentilerden olumsuz tarafta sapma gösterirse global ekonominin sağlığına dair endişelerle birleşerek riskli varlıklardan çıkış sürecini hızlandırabilir.

DENİZ YATIRIM

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)