E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıRiskli varlıklardan ani çıkış süreci tetiklenebilir ---

Riskli varlıklardan ani çıkış süreci tetiklenebilir

Riskli varlıklardan ani çıkış süreci tetiklenebilir
26 Şubat 2020 - 09:09 borsagundem.com

Deniz Yatırım tarafından hazırlanan analizde veriler ve haberlerin piyasalar üzerindeki etkisi inceleniyor.

COVID-19 salgınının Çin dışındaki seyir hızı ve son gelişmeler global piyasaları negatif anlamda baskı altında tutmaya devam ediyor. Majör ABD hisse senedi endekslerindeki kayıplar kısa vadeli Amerikan doları zayıflamasına neden olurken, EMFX grubundaki satıcılı durumun soluklanmasına zemin hazırladı. Öte yandan küresel çapta borçlanma senetlerine olan talebin değişiklik göstermemesi
ve ABD’de getiri eğrisinin uzun tarafında yer alan kıymetlerin faizlerinde tarihi rekor düşük seviyelerin yenilenmesi kırılganlığın düzeyini anlamamıza yardımcı oluyor.
ABD 10 yıllık tahvil faizi 25 Şubat işlemlerinde %1.32 seviyesinin aşağısını test ederken yeni günde %1.37 sınırında oluşum göstermekte. Endeks vadelilerinin gün içerisinde sergilediği pozitif oluşum spot fiyatlamalar ile birlikte yerini satış baskısına bırakırken, gün sonu kapanışları endekslerde %3’ün üzerinde değer kayıpları şeklinde gerçekleşti. Benzer durum aynı rakamsal boyutta olmasa da bugün için Asya fiyatlamaları nezdinde de geçerli. ABD endekslerine ait vadeli fiyatlamalar ise %0.6/0.7 pozitif açılışa işaret ediyor.
S&P 500 endeksi dün paylaştığımız ve haftalık bazda önem atfettiğimizi belirttiğimiz 3150 puan seviyesi aşağısında kapanış gerçekleştirirken, hızlı yükselişin ardından ons altın fiyatlamalarında da $1640/50 bölgesinde dengelenme/soluklanma arayışının öne çıktığını görüyoruz. Risklerin bertaraf
edilmek istendiği ortamda Amerikan doları ve ons altın fiyatlamaları kısmen ivme kaybederken, hisse senetlerine yönelik alınan uzun pozisyonların çözülme gösterdiğini söylemek yanlış olmayacaktır. Düşüncemizde değişiklik söz konusu değil: Haber akışının yanında ertelenmiş kar realizasyonu isteğinin de sert satışlarda etkili olduğuna inanıyoruz.
Oynaklığın arttığı ortamda (VIX 27.85, Aralık 2018 seviyeleri) riskli varlıklardan ani çıkış sürecinin tetiklenebileceği düşüncesini göz ardı etmiyoruz. Buna göre, başta ABD tahvil piyasası olmak üzere güvenli limanlara olan talebin son dönem içerisindeki hızı ile devam etmesi durumunda DXY’deki ivme azalımına rağmen EMFX üyeleri üzerinde satış baskısı belirebilir. EURUSD paritesi bir süredir
yakından takip ettiğimiz 1.0850/60 direnci üzerinde tutunmaya çalışırken, DXY izin verdiği ölçekte hareketin kısa vadeli tepki kapsamında 1.09 bölgesine dek devam edebileceğini değerlendiriyoruz.
Yerel varlıklar ise genel olarak global fiyatlamalar ekseninde yön bulmaya çalışırken, Suriye’ye dair gelişmelerin ağırlığını göz ardı etmek mümkün değil. 
Türkiye ve Rusya arasındaki İdlib özelindeki heyet görüşmelerine ait haber akışı kısa vadede varlıklar üzerindeki etkisini korumaya devam edecektir. 300bp sınırındaki CDS ve teknik açıdan izlediğimiz 6.1250 bölgesi üzerindeki USDTRY paritesi diğer önemli baskı unsurları konumunda.
Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %-0.42 performans ile değer kaybı şeklinde tamamlarken, BİST 100 endeksi kapanışı %-0.37 ile 114.364 puan seviyesinden gerçekleşti. 10 yıl vadeli tahvilin faizi %12.40 düzeyinde izlenirken, 5 yıl vadeli CDS ise 299bp ile günü tamamladı.
EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışlarının tamamı değer kayıplarına işaret ederken en ciddi hareket %-5.16 ile Rusya (RTS, USD) varlıklarında takip edildi. Bir süredir güçlü durmaya çalışan varlıklardaki satışın petrol fiyatlarındaki geri çekilme kaynaklı olduğunu söylemek mümkün.
Euro Stoxx 50 %-2.07, FTSE 100 %-1.94, CAC 40 %-1.94 ve DAX %-1.88 ile günü tamamlarken, virüs salgınındaki hızlanma ile gündeme gelen İtalya'da FTSE MIB endeksi performansı
%-1.44 oldu.
Amerika kıtası işlemlerinde Avrupa bölgesi performanslarına yakın eğilim takip edilirken, majör ABD endekslerindeki satış baskısının %3'e yaklaşması dikkat çekti. Dow Jones endeksi günü %-3.15 ile tamamlarken, gelişmekte olan ülke varlıklarında da benzer baskının devam ettiği görüldü. Gün sonunda Bovespa %-0.79, Merval ise %-0.92 ile kapanış gerçekleştirdi.
Asya kıtası fiyatlamaları yeni günde satış baskısının devamına işaret ediyor. TSİ 08.20/ NKY 225 %-0.97, Hang Seng %-0.65, CSI 300 %0.08 ve KOSPI %-1.13 ile işlem görürken, CNH-CNY spreadi 91 pips seviyesinde oluşum göstermekte. PBOC tarafından fixing kur ayarlaması ise 7.0126 ile yuanda değer kazancını ifade ediyor.
BİST 100 işlemlerinde 112.000-109.000 seviyeleri destek, 118.000 bölgesi ise direnç olarak izlenebilir.
USDTRY paritesi işlemlerinde 6.15-6.20 direnç, 6.12-6.05 ise destek olarak izlenebilir.
EURUSD paritesi fiyatlamalarında global Amerikan doları yaklaşımı ana etken konumunda.
Aşağı yönde 1.0860 sonrası ilk destek noktası 1.0740. Yukarıda ise 1.0950 bölgesi direnç olarak dikkat çekiyor. Henüz kalıcı euro değerlenmesi beklentisinde değiliz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)