E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıRiskli varlıklar rallinin ardından karışık görünümde---

Riskli varlıklar rallinin ardından karışık görünümde

Riskli varlıklar rallinin ardından karışık görünümde
08 Nisan 2020 - 09:05 borsagundem.com

Akbank Ekonomik Araştırmalar Bölümü tarafından hazırlanan analizde küresel ekonomide ikinci çeyrekte çalışma sürelerinin belirgin şekilde azalabileceği belirtiliyor.

Yurt dışında Fed toplantı tutanakları takip edilecek

Yurt içinde $/TL güne 6,77 düzeylerinden başlıyor

Küresel çapta Korona virüsünün etkilerine karşı önlemler tasarlanmaya ve ekonomik etkiler analiz edilmeye devam ediyor.

Uluslararası Çalışma Örgütü Korona virüsü salgınının, ikinci çeyrekte küresel çapta çalışma süresini %6,7 oranında düşmesine neden olmasını beklediklerini belirtti. ABD’de Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi, ülkede kongrenin ekonomiyi destekleyecek bir sonraki teşvik paketinin en az 1 trilyon $ tutarında olacağını belirtti. Bir sonraki teşvik paketinin geçen ay yasalaşan 2,2 trilyon $ büyüklüğündeki programda yer alan fonların yenilenmesine odaklanacağı belirtiliyor. Beyaz Saray
Ekonomi Danışmanı Kudlow Beyaz Saray’ın ABD ekonomisini gelecek dört ilâ sekiz hafta içinde açma çağrısı yapabileceğini tahmin ettiğini açıkladı. Fed eski başkanı Bernanke ise ülkede V şeklinde hızlı bir toparlanma beklemediğini belirtti.

Küresel piyasalarda dün ABD temel hisse senedi endeksleri alıcılı başladıkları günde, Korona virüsüne yönelik yatırımcı endişeleri ve petrol fiyatlarında yaşanan düşüşle, dün %0,2 ilâ %0,4 aralığında geriledi. Bu sabah Asya hisse senedi piyasalarında ise karışık bir seyir var. Brent petrol bu sabah 31 $/varil düzeylerinde seyrediyor. Dolar endeksi 100,1 düzeylerinde Yurt dışında bugün
ABD’de haftalık konut kredisi başvuruları ile Fed toplantı tutanakları takip edilecek.

Yurt içinde ise Hazine nakit dengesi, Mart ayında 40,4 milyar TL açık verdi. Faiz dışı dengedeki açık ise 29,4 milyar TL düzeyinde oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak 5 bin liranın altında geliri olanlara yönelik temel ihtiyaç desteğine 3,7 milyon kişinin başvurduğunu, ödemesinin bu hafta başlayacağını açıkladı. Sağlık Bakanı Koca ise dün son 24 saatte teşhis edilen vaka sayısının 3 bin
892, vefat sayısının 76 olduğunu bildirdi. Buna göre toplam vaka sayısı 34 bin 109’a ulaşırken, toplam vefat sayısı da 725 oldu.

Yurt içi piyasalarda ise $/TL güne 6,77 düzeylerinden başlıyor. Hazine dün gerçekleştirdiği 3 yıl vadeli TLREF’e endeksli devlet tahvili ihalesinde ROT dahil 6,2 milyar TL borçlandı. Ayrıca 1,47 milyar TL tutarında 5 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli kira sertifikası ihracı gerçekleştirdi. Böylece Hazine son iki günde toplam 20,3 milyar TL borçlandı. Tahvil piyasasında gösterge faiz dün 37 baz puan artışla günü %12,70’den, 10 yıl vadeli tahvil getirileri 58 baz puan düşüşle %14,13’den tamamladı.

Dolar, risk iştahının azalmasıyla, yeniden yükselişte. ¬/$ 10870, GBP/USD 1,2320’ye hafif geri çekildi. USD/JPY ise resesyon endişeleriyle hafif yükseldi 109’da. Hafta başında toparlanma eğiliminde olan gelişmekte olan ülke para birimleri ise, bu sabah bir miktar değer kaybediyor.

Avrupa borsalarında yükseliş dün de devam etti. Eurostoxx-600 endeksi son iki günde toplam %5,7, bankacılık endeksi de %10 yükseliş gösterdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)