E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum Raporları'Riskli aktiflerde ralli...'---

'Riskli aktiflerde ralli...'

'Riskli aktiflerde ralli...'
19 Eylül 2013 - 18:28 borsagundem.com

Fed’in dünkü toplantısında varlık alım programını sürpriz bir şekilde değiştirmemesi sonrasında tüm dünyada faizler geriledi, hisseler değerlendi

Fed’in dünkü toplantısında varlık alım programını sürpriz bir şekilde değiştirmemesi sonrasında ABD başta olmak üzere tüm dünyada devlet tahvili faiz oranları gerilerken, hisse senedi ve emtialar değerlendi. USD; başta gelişmekte olan ülkeler (GOÜ) olmak üzere, diğer para birimlerinin çoğuna karşı değer kaybetti.
ABD 10 yıllık devlet tahvili getirisi bir ay sonra ilk kez %2,70 seviyelerinin altına kadar geriledi; 6 Eylül’de %3 seviyesini görmüştü. Global piyasalar için en önemli göstergelerden (risk-free rate) olan bu orandaki gerileme, tüm riskli aktif fiyatlarında hızlı toparlanmalara neden oldu. 
Hisse senetleri ABD ve Almanya’da rekor yüksek seviyelere ulaşırken, gelişmekte olan ülkelerin hisse senetlerinde ortalama %3-%5 arasında yükselişler görüldü. Böylece 28 Ağustos’daki dip noktalarına göre bakıldığında Brezilya, Hindistan ve Endonezya borsalarındaki toparlanma %12-%16 arasına ulaştı. BIST-100’deki toparlanma ise %21’e ulaştı. 
Bernanke’nin ilk “varlık alım programında azaltma” sinyali verdiği 22 Mayıs’dan bir gün öncesinden bugüne GOÜ borsalarının önemli bir kısmının artıya geçtiği görülüyor: Rusya, Meksika, Hindistan, G. Afrika ve Malezya borsaları artıda; Brezilya borsasında ise %1 düşüş söz konusu.
BIST-100 21 Mayıs’dan bu yana %13 aşağıda ve bu durum, toparlanmanın sürmesi halinde BIST-100’ün önümüzdeki günlerde hala yukarı yönlü potansiyeli olduğuna ve diğer GOÜ borsalarına kıyasla daha cazip olduğuna işaret ediyor.
Doların değer kaybı ile EUR/USD 1,3560 ile son 7 ayın en yüksek seviyelerini gördü. USD; GOÜ para birimlerine karşı da gerilerken, özellikle Brezilya, Hindistan, G. Afrika ve Endonezya para birimleri Fed kararının ardından %3’e yakın toparlandılar.
USD/TL de 2,00 desteğini hızlı bir şekilde kırarak 1,9340 seviyelerine kadar geriledi. Daha sonra bir miktar toparlanan kur, halihazırda 1,96’dan işlem görüyor. Son toparlanmanın ardından, 21 Mayıs’dan bu yana USD’ye karşı kayıplara bakıldığında, Hindistan ve Endonezya para birimlerinin her ikisinde de %11, Brezilya realinde %7,1 oranında kayıp görülürken, TL ise %6 ile daha sınırlı bir düşüş kaydetmiş durumda. GOÜ devlet tahvili getirileri de bugün ABD’ye paralel olarak geriledi: 10 yıllık getiriler Fed kararının ardından 30-100 baz puan arasında düşüşler gösterdiler.
Dolarla fiyatlanan emtia fiyatlarında da başta değerli metaller olmak üzere hızlı yükselişler söz konusu. Her ne kadar değerli metaller riskli aktif kategorisine girmese de likidite bolluğunun sürecek olması ve doların değer kaybı, bu varlık grubunu da olumlu etkiliyor. Altın 1.300 $/ons’dan yeniden 1.375 $’a yükselirken, %5’e yakın primlendi. Gümüş de %10’a yakın değer kazanmış durumda. Brent petrol ve WTI tipi petrol fiyatlarında da Fed kararının ardından %3’e yakın kazançlar görülüyor.
AKBANK EKONOMİK ARAŞTIRMALAR

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • can20 Eylül 2013 01:42

    Dövizi takip ediyorsanız halen pek bi iyileşme görmedim ben çok az bir dövizde düşüş yaşandı kısa günlük bir ralli beklenen günlerdir düşüşün tepkisi bence küçük yatımcı sağlam kağıtların dışına girme yem olursun ortalık toz duman ne zaman çıkacaklar bilinmez ama devamı gelir oyun büyük bence tavsiye değil kişisel görüş döviz hala güvenli liman