E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıRisk iştahının etkisiyle yükseliş trendi sürüyor---

Risk iştahının etkisiyle yükseliş trendi sürüyor

Risk iştahının etkisiyle yükseliş trendi sürüyor
16 Eylül 2020 - 08:39 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende BİST100 endeksinde hafif alıcılı açılış gerçekleşmesi bekleniyor.

• Türkiye’de toplam korona virüs vaka sayısı 1.742 kişi artarak 294.620’ye, hayatını kaybeden kişi sayısı 67 kişi artarak 7.186’ya yükseldi. İyileşen hasta sayısı ise 261.260.
• Türkiye'den yeni Navtex ilanı: Yavuz sondaj gemisinin görev süresi 12 Ekim'e uzatıldı .
• ABD Başkanı Trump : Korona virüs aşısı dört hafta içinde hazır olabilir.
• Trump: Oracle, TikTok ile bir anlaşmaya yakın.
• Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "Gereken zamanda gereken adımları atmaktan çekinmeyiz" dedi.
• Çin Ticaret Bakanlığı, Çin'in ABD'nin Dünya Ticaret Örgütü'nün kararlarına saygı duyacağını ve çok taraflı ticaret sistemini sürdürmek için pratik adımlar atacağını umduğunu bildirdi.
• ABD Ticaret Temsilciliği Ofisinden yapılan açıklamada, Kanada hükümetiyle yapılan görüşmelerin ardından, ABD'nin alaşımsız, işlenmemiş alüminyumun ticaretini 2020'nin son 4 ayından normalleştirmeye karar verdiği belirtildi.
• Baykar tarafından geliştirilen Türkiye'nin ilk uçan arabası Cezeri, ilk uçuş testlerini tamamladı.
• Alman havayolu şirketi Lufthansa'nın korona virüs krizine tepki olarak filosunu 130 uçak azaltabileceği bildirildi.

Ne Olacak?

• İçeride önemli bir veri akışı bulunmazken, ABD’de faiz kararı açıklanacak.
• MSB, Türkiye-Yunanistan askeri heyetleri arasındaki teknik toplantının sona erdiğini, bir sonraki toplantının 17 Eylül'de planlandığını bildirdi.
• VİOP'ta 18 Eylül itibariyle USD/TL Vadeli İşlem Sözleşmelerinde de esnek sözleşme oluşturulabilecek ve Dolar/Ons Altın Vadeli İşlem Sözleşmeleri akşam seansında işlem görebilecek.
Borsa İstanbul’un bu sabah hafif alıcılı başlangıç yapmasını bekliyoruz.

BİST100 endeksinde hafif alıcılı açılış gerçekleşmesini bekliyoruz.

Korona virüs aşısı kaynaklı dünya çapında gelen olumlu açıklamalar ile artan iyimser beklentiler, beklenenden iyi gelen veriler ve küresel risk iştahının artması küresel piyasalara olumlu yansıyor.
Makroekonomik veriler, pandemi kaynaklı gelişmeler ve jeopolitik olaylar gündemin ilk sırasındaki yerini korurken, bu haftanın en önemli gündem maddesi bugün açıklanacak olan FED faiz kararı olacak.

Çin’den gelen Sanayi Üretimi verilerinin beklenenden iyi gelmesi ve ABD piyasalarındaki hafif yukarı yönlü seyir ile birlikte BİST100 endeksi güne %0,29 oranında yükselişle 1.110,55 puandan başladı.
Küresel piyasalarda ağır basan iyimserlik ve risk iştahının etkisiyle gerçekleşen yükseliş trendini Borsa İstanbul’unda sürdürmesi, endeksin seansın ilk yarısını pozitif seyirde geçirmesini sağladı.

BİST100 endeksi pozitif başladığı günde Endeks ağırlığında 3. sırada olan TCELL hisselerinde kapanışa doğru yaşanan düşüş ile diğer hisselere gelen panik satışlarına rağmen %0,36 oranında yükselişle 1.111 seviyesinden kapattı.

Metal eşya makine sektörü payları %2,43 oranında değer kazanırken, spor hisseleri payları %9,68 oranında değer kaybetti. Ayrıca Dünya Ticaret Örgütü ABD'nin Çin'e yönelik gümrük tarifelerinin ticaret kurallarına aykırı olduğuna hükmetti.

İçeride gündemin en önemli haber akışı Doğu Akdeniz konusu. Ülke liderlerinin açıklamaları sonrasında, Türkiye yeni bir Navtex yayınlayarak Yunanistan'ın, Lozan Barış Antlaşması'nı ihlal ederek Sakız Adası'nı silahlandırdığını duyurdu.

Dolar / TL tarafına baktığımızda Pazartesi günü 7,50 ile yeni rekor kıran kur geçtiğimiz işlem gününde 7,48 olarak fiyatlanmış gözüktü. Doların küresel piyasalarda zayıfladığı, gelişen ülke paralarının değer kazandığı hatırlatalım. Psikolojik direnç olan 7,50’nin üstüne çıkılması durumunda direnç seviyesi 7,55, geri çekilmelerde ise 7,45 -7,37 seviyesini destek olarak izlemeye devam edeceğiz.

Avrupa tarafında ise İngiltere ile AB arasındaki Brexit müzakereleri gündemin ilk maddesi olarak gözüküyor. Brexit belirsizliğinin giderilememesi ve İngiltere'de, AB ile varılan Brexit anlaşmasını tek taraflı değiştirecek İç Piyasalar Yasa Tasarısı'nın parlamentodaki ilk oylamada kabul edilmesi Avrupa Piyasaları üzerinde risk iştahını azaltıyor.

VİOP 30 Endeks kontratında pozitif açılış bekliyoruz.

VİOP 30 Endeks Ekim kontratı, Salı günü 1.215 - 1.254 fiyat aralığında işlem görerek günü 1.245 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon sayısı 3.486 adet artarak 439.802 adet kontrat olarak gerçekleşti.

VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO’nın geçtiği 1.242 seviyesinin yakınında hareket etmemiz kısa vadede yükseliş eğilimini canlı tutuyor, özellikle 1.260’ın üstüne çıkmamız durumunda ilk aşamada 1.275 seviyesini kısa vadeli hedef haline getirebilir. Aşağı yönde ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 1.230 destek seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 1.252 ve 1.260 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken. Aşağı yönde ise 1.237 ve 1.230 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecektir.

Endekste kısa vadeli yükselen trenddeki hareket devam ediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)