E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıRisk iştahı pozitif ortam ve emtia fiyatlarındaki yükselişle besleniyor---

Risk iştahı pozitif ortam ve emtia fiyatlarındaki yükselişle besleniyor

Risk iştahı pozitif ortam ve emtia fiyatlarındaki yükselişle besleniyor
07 Mayıs 2021 - 09:01 borsagundem.com

Deniz Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende ülke, para birimleri ve emtia fiyatları yakından inceleniyor

‘Reflasyon teması’ eksenli işlemlerin yeniden belirginleşmesi emtia üreticisi konumundaki ülke ve para birimlerinin olumlu ayrışmasına alan açıyor. EMFX içerisindeki önemli üyelerden BRL %1.46, ZAR %1.12 ve RUB %0.85 değer kazançları ile günü tamamlarken, risk iştahı pozitif ortam ile emtia fiyatlarındaki yükselişin karşılıklı döngü şeklinde birbirlerini besledikleri kanaatindeyiz. Bu noktada elbette ek parantez açmamız gereken detay, Brezilya realindeki primlenmede merkez bankasının gerçekleştirdiği +75bp politika faizi artışı ve Haziran ayı için de aynı şiddette artışa işaret etmesi şeklindeki iletişim. Diğer yandan küresel ekonominin öncüsü konumundaki ülkelerin performansları da yakından izleniyor. Bugün Çin’de açıklanan ticaret verileri Nisan’da dengenin 42.8 milyar dolar fazla verdiğini gösterirken, ihracat beklentilerin üzerinde arttı, ithalat ise 2011’den bu yana en yüksek hızda eğilime işaret etti. Bir diğer önemli detay ise, Çin’li firmaların gerçekleştirdikleri ithalat için güçlü emtia fiyatlarından olumsuz etkilenmeleri kaynaklı USD taleplerinin artması oldu. Risk iştahı pozitif ortamın korunduğu, Dow Jones endeksinde rekor yenilenmesinin gerçekleştirdiği ortamda yerel varlıkların performansları da genel hatlarıyla olumlu patikada seyrederken, eğilimin ne kadarının global koşullardan, ne kadarının TCMB-PPK metni kaynaklı olduğunu ayrıştırmakta açıkçası güçlük çekiyoruz. Bu durumun kararı için biraz daha zamana ihtiyacımız olabilir. Şayet erken faiz indirim riskini öteleyen bir TCMB algısı kuvvetlendi ise küresel risk iştahının geri döndüğü süreçte Ocak-Mart ayı ortasına dek geçen süreçte olduğu üzere lira ve cinsinden değerlenen varlıkların belirli bir tampon ile kendilerine korunma alanı sağladıklarını görebiliriz. Söz konusu gelişme ise genel olarak piyasa işlemcileri ve analistlerin ayrıştığı metnin daha iyi anlaşılmasına imkan tanıyacaktır. O nedenle aceleci davranmamak yatırımcı davranışları açısından daha sağlıklı olabilir. Haftanın son işlem gününde ABD’de açıklanacak olan Nisan ayı istihdam rakamları sınırlarımız içinde ve dışında en önemli gündem maddesi konumunda.

Öncü göstergeler güçlü bir rakama işaret ederken, beklentilerin + 1 milyon seviyesinde oluştuğunu ve hatta daha üzeri rakamların da paylaşıldığını not düşmek isteriz.

Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %0.53 değer kazancı ile tamamlarken, BIST 100 endeksi kapanışı %0.54 primlenmeyle 1427 puan seviyesinden gerçekleşti. 10y vadeli tahvilde faizin son düzeyi -12bp ile %18.15 olurken, ülke risk primi %1.4 geriledi ve 408bp oldu.

EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları ağırlıklı değer kazançlarına işaret etti. Euro Stoxx 50 %-0.08, FTSE 100 %0.52, DAX %0.17 ve Rusya (RTS, USD) varlıkları %0.97 düzeyinde performans sergiledi. İşlem hacimleri hafta geneline kıyasla %30’lu rakamlarda artış gösterdi.

Amerika kıtası işlemlerinde küresel eğilime paralel olumlu yaklaşımın korunduğu görüldü. Dow Jones %0.93, S&P 500 %0.82 ve Nasdaq %0.37 primlenme ile günü tamamlarken, kıtada yer alan gelişmekte olan ülke varlıklarından Bovespa %0.30, Merval ise %0.48 düzeyinde performans sergiledi.

Asya’da haftanın son işlem gününde risk iştahı genel olarak canlılığını koruyor. TSİ 08.30/ NKY 225 %0.13, Hang Seng %0.28, CSI 300 %-0.13 ve KOSPI %0.77 ile fiyatlanırken, USDCNH paritesi offshoreda 6.4555 ile yuanda değer kazancına işaret etmekte.

BIST 100 endeksinde 1370-1340 seviyeleri destek, 1444-1470 ise direnç olarak yakından izlenebilir.

USDTRY paritesinde 8.10-7.99 destek, 8.37-8.45 direnç olarak takip edilebilir. EURUSD paritesi fiyatlamalarında temel belirleyici global Amerikan doları yaklaşımı olmaya devam ederken, genel risk iştahı ve bölgeye ait aşılama performansı da son dönem içerisinde öne çıkmakta.

Mart ayındaki geri çekilme ile birlikte 1.16-1.17 bölgesi civarında paritenin konsolide olduğunu
düşünüyoruz. 1.1960 seviyesi destek, 1.2170-1.2250 ise direnç olarak izlenebilir. Yukarı yönlü hareket
açısından 1.2050/60 direnç bölgesinin kırılması ve sonrasındaki momentumu önemli görüyoruz.

Günün önemli şirket haberleri 07/05/2021

 

Yabancıların portföyündeki hisse senetleri

 

Şirketlerin açıklanan 2021 yılı ilk 3 aylık bilançoları

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)