E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum Raporları Risk iştahı fiyatlamadaki etkisini sürdürüyor---

Risk iştahı fiyatlamadaki etkisini sürdürüyor

 Risk iştahı fiyatlamadaki etkisini sürdürüyor
26 Kasım 2020 - 09:11 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende piyasalardaki risk iştahının fiyatlamalardaki etkisinin sürdüğü değerlendiriliyor.

Global Piyasalarda Risk İştahının Seyri Fiyatlamaları Etkilemeye Devam Ediyor…
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,34 değer kazancıyla 1.325 değerinde tamamladı. Toplam işlem hacmi 36,5 milyar lira seviyesinde gerçekleşti.
Bankacılık endeksi yüzde 0,97 değer kazanırken, holding endeksi yüzde 0,95 değer kaybettiği günde sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 2 ile metal ana sanayi, en çok kaybettiren ise yüzde 2,31 ile orman kağıt basım olduğu görülüyor.
Avrupa borsaları günü karışık seyirle tamamladı. Kapanışta, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,64 ve Almanya’da DAX 30 endeksi yüzde 0,02 değer kaybetti.
Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,23 ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,72 değer kazandı.
Fed, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) 4-5 Kasım'da düzenlenen toplantısına ilişkin tutanaklarını yayımladı. Tutanaklarda, banka politika yapıcıları piyasalara korona virüs vakalarında hızlı artış nedeniyle ekonomiye destek sağlamak için tahvil alımlarını ne kadar uzun süre devam ettirecekleri konusunda yakın zamanda daha iyi bir yönlendirme ortaya koyabileceklerine dair mesajlar ağırlık kazandı. Yeni yönlendirmenin, politika yapıcıların varlık alımlarını azaltmaya başlamadan önce hangi şartların oluşması gerektiğini düşündüklerini de açıklamaları bekleniyor. FOMC üyeleri, Fed'in varlık alımlarının piyasalar ve ekonomiye daha fazla destek sağlamak için ayarlanabileceğini ifade ettiler. Üyeler varlık alımlarının piyasa şartları istikrar kazandıktan sonra ekonomiye destekleme sağlamakta olduğu konusunda görüş birliğine vardıkları görülüyor.
ABD'de endeksler gün içerisinde açıklanan makroekonomik verilerin ardından karışık bir kapanış gerçekleştirdi. Kapanışta, Dow Jones endeksi, yüzde 0,58 ve S&P 500 endeksi yüzde 0,16 değer kaybederken, Nasdaq endeksi ise yüzde 0,47 değer kazandı.
Bugün, Yurtiçinde sakin veri akışı takip edilecek. Gün içerisinde, TCMB’nin 19 Kasım tarihinde gerçekleştirdiği toplantısına dair tutanaklar açıklanacak. Global piyasalarda ise ABD’de Şükran Günü dolasıyla piyasalar kapalı olacak. Gün içerisinde, Avrupa Merkez Bankası’nın 29 Ekim tarihinde gerçekleştirdiği toplantısına dair tutanaklar açıklanacak.
Yeni işlem gününde, artan risk iştahının olumlu etkisi ile birlikte Asya seansında ve küresel piyasalarda işlem gören endeks/endeks vadeli işlem sözleşmeleri fiyatlama davranışlarında kısa vadede toparlanmaların devam ettiği izleniyor.

Manşette Öne Çıkanlar
• Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki (TBMM) AK Parti grup toplantısında yaptığı değerlendirmede, "17 Kasım'da çıkan yasada yer alan Varlık Barışı'ndan yararlanma çağrısında bulunmak istiyorum" ifadelerine yer verdi.
• ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, Korona Virüs Destek ve Ekonomik Güvenlik Yasası (CARES) fonundan kalan harcanmayan 455 milyar doları, halefi olması beklenen eski Fed Başkanı Janet Yellen'ın kullanım için Kongre'nin onayına ihtiyaç duyacağı bir hesaba taşıyacağına dair haber akışları basında yer aldı. (Kaynak: Bloomberght)
• Avrupa Merkez Bankası'na (AMB) Finansal İstikrar Değerlendirmesi’nde; Euro Bölgesi'nde pandemi destekleri bittiğinde bankaların büyük bir ihtimalle kredi kayıpları için daha fazla karşılık ayırmaları gerekeceği belirtildi.
• Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Toplam ihraç miktarının 2,25 milyar dolar olduğu belirtilirken yatırımcılardan iki katından fazla talep geldiği açıklandı. İhracın yatırımcıya getiri ise yüzde 6 oldu. İhraç tutarının 2 Aralık'ta Hazine hesaplarına gireceği belirtildi. Tahvile toplamda 200’e yakın yatırımcı, ihraç tutarının iki katından fazla talep göstermiştir. Tahvilin %40’ı İngiltere, %19’u ABD, %17’si diğer Avrupa ülkeleri, %15’i Türkiye ve %9’u diğer ülkelerdeki yatırımcılara satılmıştır
• Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikasından (EPGİS) 26/11/2020 itibarıyla Benzinde 37 KRŞ/LT pompa satış fiyatlarına yansıyacak şekilde artış olduğunu açıkladı.
• ABD’de dayanıklı mal siparişleri ekim ayında beklentilerin üzerinde yüzde 1,3 artış gösterdi.
• Almanya Başbakanı Angela Merkel, ülkede yeni tip korona virüs kısıtlamalarının 20 Aralık'a kadar devam edeceğini ancak gerektiğinde bunun ocak ayı başına kadar uzatılabileceğini açıkladı.
• Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) swap ihale limitini yüzde % 50’den Yüzde 60’a yükseltti.
• İtalya'da Başbakan Conte'nin en yakın danışmanı, Avrupa Merkez Bankası'dan borçların silinmesini ya da süresiz olarak ertelenmesini istediği basında yer aldı.
• Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Katar Emiri Al Sani’nin başkanlığında Türkiye-Katar Yüksek Stratejik Komite'sinin 6. Toplantısı Beştepe'de gerçekleştirilecek.
• Fed Başkanı Jerome Powell’ın, 2 Aralık'ta Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'nde konuşacağı açıklandı.
• ABD İran Özel Temsilcisi Elliott Abrams, Çin ve Rusya’daki dört kuruma, İran’ın füze programını destekleyen faaliyetleri nedeniyle yaptırımlar uygulanacağını belirtti (Kaynak: VOA)
• Haftanın dördüncü işlem gününde, global piyasalarda işlem gören endekslerde risk iştahının seyrine bağlı olarak Borsa İstanbul’un bugün hafif alıcılı açılış yapmasını öngörüyoruz. (Açılış beklentisinde uygulanan metodolojide: 0-2,0 puan aralığı yatay, 2,0-4,0 puan aralığı hafif alıcılı, 4,0 puan üstü pozitif, 0--2,0 puan aralığı yatay, -2,0--4,0 puan hafif satıcılı ve -4,0 puan üstü negatif olarak değerlendirilmektedir)

Küresel piyasalarda karışık seyir izleniyor

 

Kur volatilitesi azalırsa endekste yeni zirveler bekleniyor

 

Endeksin fiyatlamasını etkileyecek faktörler

 

Endekste hafif alıcılı açılış bekleniyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)