E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıRisk algısı borsayı olumsuz etkileyebilir---

Risk algısı borsayı olumsuz etkileyebilir

Risk algısı borsayı olumsuz etkileyebilir
20 Mart 2014 - 08:31 borsagundem.com

Dolar tarihsel zayıflığını korusa da aldığı hafif tepkiyle şimdilik Türk Lirası'nın değer kaybetmesine neden oldu

''Dün akşam FED'in açıkladığı para politikası kurulu (FOMC) karar metni genişlemeci öğeler içerse de;
 
-FED'in yeni Başkanı Janet Yellen'ın basın toplantısında varlık alım programının tamamlanmasının ardından "altı ay" içerisinde ilk faiz artırımının gerçekleştirilebileceğini ifade etmesi,
 
-Para politikası kurulu üyelerinin 2015 yıl sonu politika faiz beklentilerini Aralık ayı projeksiyonu %0,75'ten %1'e yükseltmeleri, piyasada refleks olarak "sıkılaştırıcı" yönde tepki buldu.

Yatırımcıların sıkılaştırma tepkilerinin piyasalara "risk olumsuz" yansıdığını, belirsizliğin yeniden arttığını ve varlık fiyatlarının gerilediğini gözlemliyoruz.

Analistler FED senaryoları üzerinde yorum yaptıkça algının normalleşmesi beklenebilir. Örneğin dün %2,7916 oranına kadar yükselen ABD 10 yıl devlet tahvil getirisi bu sabah %2,75 oranının altında fiyatlanmakta.

Geçtiğimiz sonbahar aylarında İngiltere Merkez Bankası'ndan tecrübe edindiğimiz üzere piyasa ile FED algısı bir süre senkronizasyonunu yitirebilir.

Şu an için piyasa faiz arttırım tarihine odaklandığı ve varlık alım programının sonbahar aylarında tamamlanması beklendiği için Yellen'ın "altı ay" ifadesi ile 2015 Nisan ayındaki faiz arttırım korkulu rüyasını görmekte. Oysa ki karar metni açık bir şekilde ekonominin son aylarda yavaşladığını belirtiyor. Bu yavaşlamanın ertelenen talep neticesinde ekonomiyi yılın ilerki bölümlerinde ivmelendirmesi mümkün. Ancak henüz bunu teyit edebilecek bir veri söz konusu değil.

Buna ek olarak, bilindiği üzere FED para politikası kurulunda "rotasyon" söz konusu. Rotasyon nedeniyle her sene kurulun yapısı değişmekte ve projeksiyonlarda beklentilerini açıklayan üyelerin kimlikleri gizli tutulmakta. Örneğin önümüzdeki sene sonunda politika faizini %1 bekleyen üyeler belki de 2015 kurulunda yer almayacaklar?

Son olarak da karar metninde uzun dönem faiz oranının enflasyon ve işsizlik hedeflerine ulaşıldıktan sonra bile Lehman krizi öncesi görülen "normal / doğal" değerlerinin altında tutulacağı ifade edilmekte.

Bu nedenle piyasanın anlık tepkisini / refleksini satış yönünde kullanmasını anlayışla karşılayıp geniş zaman diliminde FED'in analistler tarafından değerlendirildikçe fiyatlama davranışının rasyonelleşmesini ve risk algısının olumluya dönmesini beklemek gerekiyor.

"Nicel yönlendirme"nin "nitelikli yönlendirme"ye dönüştürülme beklentimiz doğru çıkmasına rağmen hesapta olmayan "altı ay" ifadesi ve "projeksiyonların yükseltilmesi" sonucunda para politikası kurulunun piyasa etkisi beklediğimiz risk pozitif yönde gerçekleşmedi. Bir süre piyasa tedbiri elden bırakmayacaktır. Dolar tarihsel zayıflığını korusa da aldığı hafif tepkiyle şimdilik Türk Lirası'nın değer kaybetmesine neden oldu. Bu sabah USD/TRY paritesini 2,24 seviyesinde takip ediyoruz.

Bu sabah Asya piyasalarında %1'i aşan değer kayıpları söz konusu. Japon NIKKEI225 %1,16 Avustralya ASX200 %1,15 Kore KOSPI %0,72 Çin SHCOMP %0,12 Hindistan SENSEX %0,21 ve Endonezya JCI %1,95 oranlarında gerilemekteler. Risk algısının Borsa İstanbul'a da olumsuz etki etmesi beklenebilir.''
ZİRAAT YATIRIM ARAŞTIRMA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)