E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemReza Zarrab davasında yeni gelişme---

Reza Zarrab davasında yeni gelişme

Reza Zarrab davasında yeni gelişme
27 Kasım 2017 - 19:33 borsagundem.com

Reza Zarrab davasının bu hafta görülmeyeceği öğrenildi. Mehmet Hakan Atilla tek başına hakim karşısına çıkacak

ABD’de tutuklu olarak yargılanan Reza Zarrab davasına bakan Yargıç Richard Berman, ’Zarrab davasının tek sanığının, Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla olacağını’ söyledi. Davada görev yapacak jüri üyelerinin seçimi için yapılan duruşmaya Atilla, mahkum üniforması yerine takım elbise ile çıktı. Reza Zarrab duruşmaya katılmadı. Daha önce ’ABD Zarrab’a karşı’ olan dava adı da ’ABD Atilla’ya karşı’ olarak değiştirildi.

Yargıç Richard Berman jüri, seçim sırasında adaylara bilgi verirken tek sanığın Halkbank Uluslararası Bankacılıktan Sorumlu eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla olduğunu belirterek, jüri adaylarına "Sizin jürilik yapacağınız davada bir tek Mehmet Hakan Atilla yargılanacaktır" dedi.

ZARRAB'IN İŞBİRLİĞİ İDDİASI

Yargıcın bu açıklaması Reza Zarrab’ın savcılıkla işbirliği yaptığı ve anlaşmaya vardığı iddialarını güçlendirdi.

ATİLLA’YA 6 AYRI SUÇLAMA

Berman, Atilla’ya 6 suçlamayı okudu:

- ABD Hazine Bakanlığı’nı dolandırmak için örgüt kurma

- Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası’nı (IEEPA) delmek için örgüt kurma

- Bankacılık sisteminde sahtekârlık yapma

- Bankacılık sisteminde sahtekârlık yapmak için örgüt kurma

- Karapara aklama

- Karapara aklamak için örgüt kurma

TEK TEK AYAĞA KALDIRDI

Jüri adaylarına yönelik konuşan Berman, adayları ABD yargı sisteminin en önemli unsurlarından biri olarak tarif ederek teşekkür etti. Ardından ise adaylara savcılarla veya savunma avukatlarıyla daha önce kişisel veya iş ilişkileri olup olmadığını sordu. Berman’ın aday jürileri tek tek ayağa kaldırarak, Mehmet Hakan Atilla, avukatı veya savcılıktan herhangi birini tanıyıp tanımadıklarını sorması dikkat çekti.

Yargıç Berman, jüri adaylarına; yaptıkları işlerin adil olmalarına gölge düşürecek yani olup olmadığını, davayla ilgili kendilerinin ya da yakınlarının ABD'nin İran'a karşı uyguladığı yaptırımlarla ilgili bilgileri olup olmadığını, bu yaptırımlardan direk ya da dolaylı olarak etkilenip etkilenmediklerini, Müslümanlara Türkiyeli ve İranlı kişilere yönelik olumlu ya da olumsuz keskin bir yaklaşımları olup olmadığını, dinsel, moral ve etik açılardan adil yargılama için jüri üyeliklerini etkileyebilecek bir durumlar olup olmadığını, fiziksel ya da kişisel olarak bu davada jüri üyeliği yapmalarına engel olacak durumları olup olmadığını sordu.

Yargıç Berman ayrıca jüri adaylarına Türkçe bilip bilmediklerini sordu. 

JÜRİYE İSİM LİSTESİ VERDİ

Daha sonra duruşmalarda ismi geçebilecek isimlerden oluşan 9 sayfalık bir listeyi jüri adaylarına dağıtan yargıç, içlerinden herhangi birini tanıyıp tanımadıklarını sordu. Listede 175 kişi ve 119 firma ismi yer alırken, sanık ve avukat isimlerinin yanı sıra Fetullah Gülen, Egemen Bağış, Bilal Erdoğan, Ali Babacan, Barış Güler, Ebru Gündeş, Mehmet Şimşek ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da isimleri yer aldı.

Listede 17 Aralık soruşturmasını yürüten savcılar ve eski polislerin isimleri de vardı. Davayla ilişkilendirilen ABD bankalarının da yer aldığı listede Türkiye’den Halkbank’ın yanı sıra Ziraat ve Aktif Bank da yer aldı.

JURİLERE NUMARALI TANIMLAMA

Duruşmaların 2, 3 veya 4 hafta seri olarak devam edeceğini söyleyen Berman hafta içi her gün başlangıç saati olarak 09.15’i verdi. Davaya seçilecek jüri üyelerinin ad ve soyadları gizli tutuldu, jüri üyeleri numaralarla tanımlandı. Jüri adaylarının sayısının fazla olması nedeniyle gazeteciler ve diğer izleyiciler duruşmayı başka bir salonda video konferans yoluyla izledi

SANIKLAR

Rıza Sarraf'ın yanı sıra New York'ta tutuklu olarak yargılanan Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla ile, aynı dava kapsamında haklarında yakalama kararı çıkartılan eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Halkbank eski Genel Müdürü Süleyman Aslan, eski Genel Müdür Yardımcısı Levent Balkan'ın da aralarında bulunduğu sanıklar için jüri seçimi yapılıyor.

ABD hukuk literatüründe "Jencks materyali” olarak tabir edilen ve savcılığın elinde bulunan işbirlikçi sanığın itirafları anlamına gelen dosyalarda Zarrab'ın yer aldığı iddiası gündeme gelmişti.

JÜRİ SEÇİLDİ, AVUKATLAR ERTELEME İSTEDİ

Yargıç Berman, 6’sı kadın 12 kişilik jürinin ve 6 yedek üyenin seçildiğini, esastan yargılamanın TSİ 17.15’te başlayacağını duyurdu. Ancak Atilla’nın avukatları savcılığın son anda sunduğu deliller nedeniyle itirazda bulunarak, iki hafta süre talep etti. Berman ise bugün TSİ 16.45’te talebi karara bağlamak için tarafları duruşmaya çağırdı. Mahkeme avukatların isteğini reddederse jürili yargılama hemen başlayacak.

Duruşmaların 3-4 hafta sürebileceğini belirten Berman, 25 Aralık Noel gününe kadar duruşmanın bitmemesi durumunda 3 Ocak’tan sonra devam edileceğini kaydetti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • hayri28 Kasım 2017 09:31

    abd ve nato ile müttefik olmasa idik, rusya ve iran'dan zarar görürdük. Rusya çeçen halkını toplu olarak katletti, ukrayna ve gürcistanı işgal edip istediği kişileri başa getirdi, Ermenileri destekleyip Karabağ'da Azerileri yenilgiye uğrattı. Boşnak katliamında Sırpları destekleyen de onlardı, Suriye'deki Esad zülmüne silah taşıyan da. Abd kötü Rusya iyi diyenler tarihi iyi okusun, 1990-2016.

  • Levent29 Kasım 2017 21:36

    ABD ve baronlar cecenleri afganlari ....diğer halkları ajanları yoluyla kullanır sonra olan masum insanlara olur kaynak kötülük adresi ABD dir arkadaş adamların tarihi soy kirimla basliyor

  • Ahmet Altümsek 27 Kasım 2017 23:53

    Kahrolsun ABD

  • baturayersin27 Kasım 2017 22:08

    besle kargayı oysun gözünü

  • Akıl Mantık27 Kasım 2017 22:07

    Bu Abd 5 para etmez bir müttefik. Ancak Feto’yu ülkemizin başına bela eden ve Abd’nin maşası olduğunu anlayamayan da 15 yıldır Türkiye’yi tek başına iktidar olarak yöneten Akp’dir.

  • Levent29 Kasım 2017 21:39

    Herşeyi herkes biliyor ama ekmek davası diyip susuyor...işi bilmez müsrif idarecilerin düştüğü durum ...Türkiye'de bütün siyasetçiler aynı çünkü halkımız ipone mersedes sever.....