E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik Analiz Revize edilen beklentiler sonrası büyümede riskler dengeli---

Revize edilen beklentiler sonrası büyümede riskler dengeli

 Revize edilen beklentiler sonrası büyümede riskler dengeli
10 Ekim 2016 - 14:26 borsagundem.com

KapitalFX Araştırma Uzmanı Enver Erkan, yayınladığı analiz raporunda Ağustos sanayi üretim rakamlarını değerlendirdi. İşte o raporda öne çıkanlar.

Türkiye’de Ağustos ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre %2,2 artarken, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya göre %9,4 oranında artış gösterdi. Piyasanın genel konsensüsü, sanayi üretiminin Ağustos ayında daha yavaş bir artış göstereceği yönündeydi, ancak gelen veriler itibarıyla genel beklentilerden daha pozitif bir gerçekleşme olduğu görülmektedir.

Bilindiği gibi 15 Temmuz’da Türkiye terörist bir darbe girişimi yaşadı. Ekonomik aktiviteyi kısa süreliğine önemli ölçüde etkileyen bu olumsuzluğun etkileri üretim kanalları üzerinde de görüldü. Temmuz ayındaki sert düşüş, Ağustos ayında aylık bazdaki verilerde önemli bir sıçramayı beraberinde getirdi. Üretimde yeniden hızlanma olması adına olumlu, ancak verilerde bu kadar fazla oynaklık olması da dengesizlik yaratıyor. Dolayısıyla Ağustos ayı verilerindeki toparlanmayı, Temmuz ayına göre bir toparlanma şeklinde değerlendirirsek daha doğru olur. Yılın 3. çeyreği genel olarak ekonomik aktivite ve üretim bazında hiç de iyi geçmemiştir.

İmalat sektöründe yine sınırlı bir katkı görmekle beraber, ana sanayi gruplarından madencilik ve taşocakçılığı ile elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretiminin katkısı daha belirgin görülmektedir. Bu iki ana sanayi grubunda arındırılmış verilerle yıllık artış oranı sırasıyla %4,3 ve %5,3’tür. Öte yandan, artan dış talebin etkisiyle beraber dayanıklı tüketim malı imalatında ve ihraç mallarının üretiminde Ağustos ayında toparlanma görülmektedir. Dayanıklı tüketim malı imalatı Ağustos ayuında %32,6 artarak önemli bir toparlanma gösterirken, yıllık bazda da %1 artış gösterdi. Yıllık üretim seviyesini de aşması olumlu. Ara malı imalatı, toplam sanayi üretimindeki artış oranının altında, buna karşın dayanıksız tüketim malı imalatında ve enerji imalatında da artış görülmektedir.

Almanya’da Ağustos ayında %2,5 artan sanayi aktivitesi ve Avrupa ekonomilerindeki toparlanma emareleri çerçevesinde dış talebin destekleyici olduğunu belirtmek gerekir. Aynı dönemde Almanya’nın %2,2 artış göstermiş olan ithalatını da göz önünde bulundurduğumuzda, Avrupa’nın toparlanması bizde de üretim kanallarını olumlu etkileyecektir. Hali hazırda ihracatımızın %40’ından fazlası Avrupa Birliği’ne yapılmaktadır.

3. çeyrekteki görünüm, büyümeyi aşağıya çekecektir. Bu da yıl genelinde iktisadi büyümenin %3 civarlarına doğru baskılanmasında etkili olacaktır. Bu bağlamda da tüketim harcamalarını artırmak ve iç talep yönünden büyüme desteklenmeye çalışılmaktadır. Büyüme için aşağı yönlü risklerin bir adım önde olduğu bir dönemden geçtik. Artık resmi beklentilerin de aşağı yönlü revize edilmesiyle beraber aşağı ve yukarı yönlü riskler dengeli hale gelmiştir. Hali hazırda 3. çeyrek için büyüme beklentimiz %1,8, 2016 yılının tamamı için ise OVP’ye paralel olarak %3,2’dir.

 

Grafik 1: Türkiye Sanayi Üretimi  

Türkiye Sanayi Üretimi (Takvim Etkisinden Arındırılmış)

Sanayi Üretimi

Madencilik & Taşocakçılığı (yıllık%)

İmalat Sanayi (yıllık%)

Elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı (yıllık%)

 

yıllık

aylık (SA)

Mayıs

5,6

1,7

-0,8

6,3

3,8

Haziran

1,3

-1,3

7,9

-0,4

10,6

Temmuz

-4,9

-7,2

-0,8

-6,5

3,1

Ağustos

2,2

9,4

4,3

1,5

5,3

Tablo 1: Türkiye Sanayi Üretimi ve Alt Kalemleri

Enver ERKAN / KapitalFX

Sanayi üretimi Ağustos'ta yüzde 9.4 artış kaydetti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)