E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemReuters’tan çarpıcı ABD-Türkiye analizi: Türkiye’nin umudu Trump’a kaldı!---

Reuters’tan çarpıcı ABD-Türkiye analizi: Türkiye’nin umudu Trump’a kaldı!

Reuters’tan çarpıcı ABD-Türkiye analizi: Türkiye’nin umudu Trump’a kaldı!
20 Nisan 2019 - 10:48 borsagundem.com

Reuters'ın haberine göre Türkiye, S-400 satın alımı yüzünden ABD yaptırımlarına maruz kalmaktan kurtulma umutlarını Başkan Donald Trump’ın atacağı adımlara bağlıyor.

NATO müttefiki iki ülke, Türkiye’nin Rus yapımı S-400 füze savunma sistemini satın alma kararı nedeniyle aylardır gerilim yaşıyor. Füzelerin NATO savunma sistemleriyle uyumsuz olduğunu öne süren ABD, radara yakalanmayan F-35 uçakları için de tehdit oluşturduğunu düşünüyor.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Kongre’nin önde gelen bazı üyeleri, S-400’leri satın alması halinde Türkiye’nin Rusya’dan silah satın alan ülkelere yaptırım öngören kanun kapsamında yaptırımlara maruz kalacağı uyarısında bulundu. Türkiye ise S-400’lerin ABD’ye tehdit oluşturmadığını ve yaptırımlara yer olmadığını bildiriyor.

Reuters’ın analizine göre S-400 sorununun bir şekilde çözülmesi Türkiye ile ABD arasında birkaç yıldır süregelen gerilimi de ortadan kaldırma potansiyeline sahip. Gerilim ABD’ye kıyasla Türkiye’yi daha fazla etkiliyor. İki ülke arasındaki rahip Andrew Brunson anlaşmazlığı geçen yıl Türkiye’de kur krizini tetiklemiş, ancak bu anlaşmazlık giderildikten sonra ilişkiler eski seviyesine gelmemişti.

Bu hafta, yani S-400’lerden ilkinin teslimine sadece iki ay kala, Türkiye’den üst düzey bir heyet Washington’u ziyaret etti. Ziyaret Trump’ın başkanlık makamındaki görüşme ile sonuçlandı.

‘ORTAK ZEMİN ARAYIŞI SÜRECEK’

Üst düzey bir Türk yetkili Reuters’a yaptığı açıklamada, “Trump’ın Kongre’ye kıyasla daha olumlu bir tutum takındığının sinyallerini alıyoruz. Elbette bazı adımlar atabilirler ancak ortak bir zemin arayışı sürecektir” dedi.

ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan dün Savunma Bakanı Hulusi Akar ile görüştükten sonra gazetecilere, S-400’ler hakkındaki nihai karara “Yaklaştık” derken, görüşmeleri “Şunun gibi: ‘Tamam, nerede takıldık? Bunu nasıl çözeriz?'” şeklinde tarif etti ve iyimser olduğunu belirtti.

Beyaz Saray’da Trump ile görüşmenin ayrıntıları paylaşılmadı, ancak Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak Türk basınıyla Trump’ın “Benim başkan düzeyinde görüştüğümüz konularda aldığım intiba gayet olumlu, yapıcı… Türkiye’nin ihtiyaçlarına dayalı S400’le alakalı süreçleri gayet makul bir şekilde dinleyip olumlu bir anlayış içinde bir bakış açısı sergilediğini gözlemlediğimi ifade edebilirim” dedi.


Albayrak ve Trump’ın görüşmesi bu kareyle duyurulmuştu.

Türkiye S-400’lerin ABD askeri varlığına tehdit teşkil etmediğini göstermek için ABD’ye ortak bir çalışma grubu oluşturmayı teklif etti. Ayrıca ABD Türkiye’ye S-400’lerin muadili Patriot savunma sistemlerini satma teklifinin süresini uzattı.

Ancak iki taraf da geri adım atmış değil. Türkiye Rusya’dan S-400 alım anlaşmasını “bu iş bitmiştir” diyerek tanımlarken, ABD yönetimi S-400’ler ile F-35’lerin aynı hava sahasını paylaşamayacağında ısrar ediyor.

Reuters’a bilgi veren ABD’li yetkili, “ABD, S-400’leri teslim alırlarsa yaptırıma maruz kalma ihtimalinin çok yüksek olduğunu açıkça ortaya koydu” dedi.

YAPTIRIM TEHDİDİ

ABD’den gelebilecek, ufak çaplı da olsa herhangi bir yaptırım tekrar TL’de satış baskısı yaratabilir. Geçen yıl yüzde 30 değer yitiren TL, yıl başından bu yana yüzde 10 daha değer yitirdi. Piyasalar ise gergin.

Türkiye, Rusya’dan askeri ekipman alması halinde CAATSA adı verilen 2017 tarihli kanun kapsamında yaptırımlara maruz kalabilecek. Trump, Kongre’nin CAATSA kapsamındaki yaptırımlarını bazı sınırlı hallerde askıya alabiliyor. Ancak Trump bunun için S-400 alımının “önemli bir işlem” olmadığını ve NATO’nun bütünlüğünü veya ABD’nin askeri operasyonlarını olumsuz etkilemeyeceğini kanıtlamak zorunda.

Trump’ın ayrıca Kongre komisyonlarına, S-400’lerin ABD ile Türkiye arasındaki işbirliğinde “önemli ölçüde olumsuz etkiye” yol açmayacağını yazı yazarak bildirmesi gerekecek.

Trump son haftalarda Türkiye hakkında herhangi bir görüş belirtmedi. Ancak Türkiye Trump’ın desteğini alsa da iki ülkenin ortak bir zeminde anlaşması zor olabilir.

İkili ilişkilerde gerilim yaratan unsurlar arasında S-400’lere ek olarak, Suriye’deki iç savaşta izlenen askeri strateji, ABD’nin İran yaptırımları ve FETÖ elebaşı Gülen’in iadesi bulunuyor. Bu anlaşmazlıklar nedeniyle Trump’ın muafiyet kararına başka bir yaptırım düzenlemesiyle karşılık verebilecek Kongre’de Erdoğan’ın pek destekçisi bulunmuyor.

The Washington Institute’da Türkiye programının direkötür Soner Çağaptay, “Türkiye’nin muafiyet almasının imkansız olduğu düşünmüyorum. Ancak Türkiye adına Washington’da amigoluk yapacak neredeyse kimse yok, bu nedenle zor bir iş olacak. CAATSA, neredeyse hiçbir boşluk bırakmayacak şekilde hazırlandı. Bu nedenle (muafiyet için) Trump’ın gerçekten iyi bir boşluk bulması gerekecek” dedi. Sözcü

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (19)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ölmez Dirilmez21 Nisan 2019 00:52

    Abd ye ayar versin TL isterse % 100 deger kaybetsin ben raziyim .bedava cakismayada raziyim

  • fafa21 Nisan 2019 12:17

    Ne ile ayar vereceksin?

  • ......21 Nisan 2019 09:30

    Paran dolarda mı

  • JBT 20 Nisan 2019 23:15

    Trump amca bizi diskoya götür.......

  • Necmi20 Nisan 2019 21:20

    Turp a kaldıysak vay halimize biz değil bizi bu hale getirenler utansın

  • Gerçek 20 Nisan 2019 21:20

    Sabah akşam sürekli millete dış mihrak Amerika mihrak diyerek milletin kafasını doldururken gidip Amerika’ya tekmil verir gibi poz vermenin anlamı nedir

  • Osmanlı 20 Nisan 2019 21:17

    Asrın lideri Trump ın da defterini dürer. Putini Merkeli Netenyshuyu nasıl izaye getirmişse Trump ı da dize getirecektir

  • eyy20 Nisan 2019 20:35

    ya bu abd ypgpkk gibi terör örgütlerini desteklerken, fetoyu bizlere teslim etmıyor vede 250 şehit için 15 temmuzdne beri ararken... ne alaka bu trump karşısına geçipde böyle poz veriyoruz ? ha esad, ya abd yani ne farkı varda farklı muamele bakanımız tarafından ? abd ekonomık saldırıları yapan tetıkleyen ulke deilmidi? ne diye orada gidip karşısına oturduk ? düşman diyen sizler, dost gibi diyalok kuran sizler. ya siz kendi dediklerinizle neden çelişiyonuz? ya deme, ya de. sizlere illakı bişe diyin demiyoruz, kendi kendinize garip işler hareketler

  • Mustafa20 Nisan 2019 19:58

    Furum kötü o vakit.biz niye kafa tutuyoruz madem bu kadar muhtacızda

  • Mehmet Yıldırım20 Nisan 2019 17:48

    abd şuan tutuşmuş ve şaşırtmış durumda ne yapacağını bilemiyor.

  • alf20 Nisan 2019 19:53

    bu kafa banada lazim.

  • cemalettin uncuoğlu20 Nisan 2019 17:42

    RTE o kadar da başarılı bir lider değil.chp yi yöneten basiretsizler topluluğu olur ise başarılı olur tabiki.dünya nın neresinde görülmüştür sağlık sorunları olan ve artık kendisine faydası dahi olamayacak  olan birinin milletvekili seçtirilmesi (Deniz Baykal) tabiki rant kavgası var iken.neyse asıl konumuza dönelim.RTE eğer dövizleri inşaata yatırmayıp tamamını sanayi ye yatırsa idi bugün fransa, almanya, ingiltere abd de bize bu kadar diş geçirir idi.bugüm imamoğlu diye çıkmış aynen fetö yapılanması gibi davranmakta adam iş yapacağına ilk günden ülkeyi kaosa sürekleme çabaları içine girmiştir.eğer bir süphen var ise gizliden inceler ve kanıtını bulur kimse sorumlularını yargıya verirsin.imamoğlunun amacı ne tüm istanbul beledeyesinin yapılanmasını ve istihbarat ve gizli bilgi belgelerini abd ye vermek.

  • Lala20 Nisan 2019 16:09

    Allah kimseyi Trump gibi karakterden birşey rica etmek için ayağına düşürmesin

  • JBT 20 Nisan 2019 15:55

    Trump bize kıtma.kötü oluruz.

  • Ahmet20 Nisan 2019 15:03

    Her tarafınızdan şatafat debdebe gösteriş lüx akıyor, ama sanayide teknolojide nal topluyoruz. Ona buna posta koymakla büyük ülke olunmuyor

  • Hasan20 Nisan 2019 14:59

    Dünya 5 den büyük demeyle büyük olunmuyor, büyük olmanın şartları inşaat değil , yüksek teknolojik üretim

  • Vatandaş 20 Nisan 2019 14:57

    Yol yaparak övünme devri çoktan bitti, uçak tank füze yapacaksın. Üretiminide dünyaya satabiliyorsan O zaman işte sana kimse posta koyamaz

  • Broker20 Nisan 2019 14:54

    Altın varaklı koltuklara oturarak ülke gelişmiyor, bilmem kaç odalı saraylarda oturarakta gelişmiyor, üreteceksin üreteceksin üreteceksin teknoloji üreteceksin üretimini dünyaya satacaksın şunu bir anlayabilseydik, millet olarak ama.

  • Yakındır20 Nisan 2019 12:57

    Onu bunu bilmem ćok çalışıp üreteceksin ama lükse kaçmayacaksın ısraf etmeyeceksin.Bu sömürgecilerede siyonistlerede boyun eymeyeceksin