E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiResesyonu Fed de kabul ediyor---

Resesyonu Fed de kabul ediyor

Resesyonu Fed de kabul ediyor
24 Mart 2023 - 11:19 borsagundem.com

Köşeye sıkışan Fed, ABD ekonomisinin bu yıl resesyona gireceğini öngörüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Enflasyon ve resesyonun yanı sıra şimdi bankacılık kriziyle iyice köşeye sıkışan ABD Merkez Bankası da, uzmanlar gibi ABD ekonomisinin bu yıl resesyona gireceğini kabul etmiş gözüküyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Fed kapana kısılmış bir durumda. Çözmek için mücadele ettiği enflasyon, resesyon ve şimdi de bankacılık krizi gibi sorunların aynı zamanda müsebbibi olarak da görülen Fed’in bu çıkmazdan kurtulmak için ‘resesyonu kabul etmek’ gibi daha gerçekçi bir tavır sergileme yolunu seçtiği düşünülüyor.

Gözden kaçan revizyon

MarketWatch’tan Jeffry Bartash’ın analizi, Fed’in tahminine göre ABD GSYİH'nın 2023 yılında negatife dönmesinin muhtemel gözüktüğünü gösteriyor.

Fed’in 25 baz puanlık faiz artırım kararı sonrası, faizlere odaklanan Wall Street, bir şeyi gözden kaçırmış görünüyor: ABD Merkez Bankası bu yıl bir resesyon öngörüyor.

Fed, önemli bir karar alarak faiz oranlarını 25 baz puan yükseltti, ancak aynı zamanda yüksek enflasyona karşı bir savaş yürütürken bir oran artışının daha geleceğini de işaret etti. Başkan Jerome Powell, ABD bankacılık sisteminin ’sağlam' olduğu konusunda ısrar etse de, Silicon Valley Bank'in (SVB)  başarısızlığından kaynaklanan finans sektörü stresinin Fed'i daha az agresif bir para politikası duruşu benimsemeye zorladığını da kabul etti. Buradan, SVB’nin iflasından önce, Fed’in faiz oranlarını daha da yükseltmeyi planladığı anlaşılıyor.

Bankanın 2023'teki ekonomik büyüme tahmini ise odak faiz olduğundan daha az fark edildi. Fed, gayri safi yurtiçi hasıla tahminini yüzde 0,5'ten yüzde 0,4'e düşürdü. GSYİH, ekonomi için resmi karne işlevi gördüğünden, bu revizyonun önemsenmesi gerekiyor.

GSYİH birkaç çeyrek negatif seyredecek

Büyüme tahmininde yüzde 0,1 puanlık bir gerileme, önemli değil gibi gözükebilir ancak aslında bu revizyon oldukça fazla şey anlatıyor.

Fed, Aralık ayında 2023 tahminini yayınladığında, çoğu Wall Street ekonomisti ilk çeyrekte GSYİH'nın sabit ve hatta negatif olmasını bekliyordu. Örneğin, Amerika'nın en iyi bankalarındaki ekonomistler sıfır büyüme öngörmüşlerdi. Yine de ekonomi, yılın başlarında Fed'in veya çoğu ekonomistin tahmin ettiğinden daha güçlü bir şekilde büyüdü. Bazı tahminlere göre ise, GSYİH Ocak ayından Mart ayında kadar yüzde 3 kadar büyüyebilir.

Durum buysa, Fed'in yeni yüzde 0,4 hedefine yaklaşması için GSYİH'nın yakında keskin bir şekilde yavaşlamaya başlaması ve yılın ilerleyen dönemlerinde negatife dönmesi gerekir. Büyük olasılıkla GSYİH en azından birkaç çeyrek boyunca negatif olacaktır.

Bu, resesyon demek

Başka bir deyişle, bu bir durgunluk anlamında geliyor. Wells Fargo Kıdemli Ekonomisti Sam Bullard, “Açıkça ortaya çıkıp resesyon çağrısı yapmadılar. Ancak Fed'in güncellenmiş tahmini, ekonomik büyümede önemli bir yavaşlama öneriyor gibi görünüyor” diyor.

Ekonomide uzun süreli bir yumuşaklık dönemi, Fed yetkililerinin yüksek enflasyonu soğutmak için ihtiyaç duyduklarını düşündükleri şey gibi gözüküyor. Emek, mal ve hizmetlere olan talep gevşerse, fiyat baskılarının da buna paralel olarak önemli ölçüde hafifleyeceği düşünülüyor.

Örneğin, işten çıkarmalar artarsa ve kendilerini daha az güvende hissederlerse, çalışanların daha yüksek ücret talep etmeye veya iş değiştirmeye daha az istekli olacağı düşünülüyor, bu varsayım doğruluk payı da içeriyor. Ve şirketler, ekonomi zayıflarken sendeleyen satışları canlandırmak için fiyat artışlarını yavaşlatmak, hatta tersine çevirmek zorunda kalacağa benziyor.

Wall Street kararsız

Yine de, Fed'in özellikle ekonomiye dair tahminler konusunda son birkaç yıldaki zayıf performansı göz önüne alındığında, örtülü bir durgunluk tahmininin de dikkatle ele alınması gerekiyor.

ABD Merkez Bankası, örneğin 2021 ve 2022 yıllarında enflasyondaki artışı fark edememişti. Şimdi bile fiyatların Fed'in beklediği kadar hızlı düşmediği gözüküyor. Bu noktada, Wall Street’in kendisinin bile bölünmüş olduğu gözüküyor.

Ekonomistlerin küçük bir çoğunluğu bu yıl resesyon bekliyor. Hatta bazıları, bir durgunluğun Fed'in öngördüğünden daha uzun ve derin olacağını iddia ediyor. Yine de diğerleri bu kadar ileri gitmeye isteksiz bir tavır sergiliyor ve ekonominin çok yavaş da olsa sendeleyerek büyümeye devam edeceğini düşünüyor.

Paul Krugman: Resesyonun eli kulağında

 

O gösterge resesyon alarmı veriyor

 

Banka krizi resesyon korkularını şiddetlendirerek, piyasaları altüst ediyor

 

Morgan Stanley: Fed kolay yolu seçti

 

Fed, enflasyon ve bankacılık krizi arasında ikilem yaşıyor

 

'Sert iniş' ihtimali artıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • xyz24 Mart 2023 11:40

    DÜNYANIN SAYILI VE ENDER LİDERLERİNDEN KEMAL KILIÇTAROĞLU VAR. MİLLET İTTİFAKI RALLISİ BAŞLAMIŞTIR RESESYONDA NE İMİŞ BİZE VIZ GELİR TIRIŞ GİDER BİZE BUNLAR ASLA İŞLEMEZ ARKADAŞLAR.BİZİM KEMAL KILIÇTAROĞLU MUZ VAR ZATEN ANKET YAPTIRMIŞLAR % 85 İLE İKTİDARA GELECEĞİZ.AYRICA ALMAN BİLD GAZETESİDE BUNU TEYİT ETMİŞ.BİZİM KEMAL YAKIN TARİHTE LONDRA YA GİDİP SOROS UN TEFECİ BANKASI VAR İMİŞ BURADAN 100-500 MİLYAR DOLAR GETİRECEĞİNİ BASINA SÖYLEMİŞ İDİ.ARACI KURUMLAR BU PARA GELİR İSE DOLAR 10-14 TL OLUR ENDEKS TE EN AZ 10 000 OLUR DİYORLAR.BENİM ENDİŞEM YOKTUR