E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaResesyona geri sayım---

Resesyona geri sayım

Resesyona geri sayım
15 Ağustos 2019 - 15:15 borsagundem.com

ABD hazine getiri eğrisinin tersine dönmesi ne anlama geliyor

ABD'nin 10 yıllık hazine tahvil getirisi dün 2 yıllık tahvil getirisinin altına düşerek resesyon sinyali verdi ve küresel finansal piyasaların darmadağın olmasına neden oldu. Yatırımcıların ABD ve küresel büyümenin yavaşlayacağını öngörmeleriyle ABD Hazine getiri eğrisinin diğer bölümleri, aylardır tersine döndü. Peki Hazine tahvil getiri eğrisinin tersine dönmesi ve tüm bunlar ne anlama geliyor?

HAZİNE GETİRİ EĞRİSİ NEDİR?

Getiri eğrisi, 1 aylık tahvillerden 30 yıllık tahvillere kadar değişen ve federal hükümet tarafından satılan tüm vadeli Hazine borçlanmalarına ilişkin getiri grafiği. Normal şartlarda, tahvil yatırımcıları daha uzun vadelerde tahvil alma riskini üstlendiklerinden daha fazla kaybın telafi edilmesini bekledikleri için getiri eğrisi yukarı yönlü olur.

GETİRİ EĞRİSİNİN TERSİNE DÖNMESİ NEDİR?

Nadir durumlarda, getiri eğrisinin bir kısmı veya tamamı yukarı yönlü olmaktan çıkar. Bu, daha kısa vadeli getiriler, daha uzun tarihli olanlardan yüksek olduğunda gerçekleşir ve getiri eğrisinin tersine dönmesi olarak nitelendirilir. Çeşitli ekonomik veya piyasa yorumcuları verim eğrisinin farklı kısımlarına odaklanabilirken, getiri eğrisinin herhangi bir şekilde tersine dönmesi aynı hikayeyi anlatıyor: Gelecekte zayıf büyüme beklentisi. ABD'nin iki yıllık ile 10 yıllık hazine tahvil getirileri arasındaki eğri 2007'den bu yana ilk kez tersine döndü.

GETİRİ EĞRİSİNİN TERSİNE DÖNMESİ NEDEN ÖNEMLİ?

Getiri eğrisinin tersine dönmesi, yaklaşan bir resesyonun klasik bir işareti. ABD getiri eğrisi son 50 yılda her resesyondan önce tersine döndü. O zamanlarda sadece bir kez yanlış bir sinyal verdi. Kısa vadeli getiriler daha uzun vadeli getirilerin üzerine çıktığında, kısa vadeli borçlanma maliyetlerinin uzun vadeli borçlanma maliyetlerinden daha pahalı olduğuna işaret ediyor. Bu şartlar altında, şirketler genellikle faaliyetlerini finanse etmenin daha pahalı olduğunu görürler ve yöneticiler yatırımları azaltma eğiliminde olurlar. Tüketici borçlanma maliyetleri de artar ve ABD ekonomik faaliyetinin üçte ikisinden fazlasını oluşturan tüketici harcamaları yavaşlar. Ekonomi sonunda daralır ve işsizlik artar.

İKİ YILLIK, 10 YILLIK GETİRİ EĞRİSİ NEDEN ÖNEMLİ?

En kısa vadeli hazine tahvili olan iki yıllık hazine tahvil getirisi, faiz hareketlerine karşı oldukça duyarlı. ABD'nin iki yıllık ile 10 yıllık hazine tahvil getirisi arasındaki getiri farkı, piyasa katılımcıları tarafından yakından izleniyor. Bu resesyonun muhtemelen bir ila iki yıl sonra olabileceği konusunda güçlü bir gösterge oldu.

GETİRİ EĞRİSİ NEDEN HİÇ TERSİNE DÖNMEDİ?

Daha kısa vadeli menkul kıymetler, Fed gibi bir merkez bankası tarafından belirlenen faiz politikasına karşı oldukça hassas. Uzun vadeli menkul kıymetler, yatırımcıların gelecek enflasyon beklentilerinden daha fazla etkileniyor, çünkü tahvil sahipleri enflasyondan memnun olmuyor. Fed faizleri yükselttiğini zaman bu kısa vadeli tahvil getirilerini yukarı çeker. Fed'in Mart ayında üç yıllık sıkılaştırma döngüsünü sona erdirmesinin ardından iki yıllık 10 yıllık getiri eğrisi dik hale geldi. Fed geçen ay yaptığı toplantıda 2008'den bu yana ilk kez faizleri düşürdü. Zayıf küresel büyümenin ABD ekonomisine yayılabileceği ve ABD-Çin ticaret savaşının işletme güvenini baskıladığına dair endişelerin artmasıyla getiri eğrisi Temmuz'da yatay hale gelmeye başladı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • önerme16 Ağustos 2019 09:46

    Tsunami geldiği zaman geri dönüşü olmadığı  o zaman anlaşılır.

  • mehmet16 Ağustos 2019 04:53

    abd kendi üretimi hep pahalıdır. sadece teknolojide ilerde.. fekat şirketleri (general motors da dahil olmak üzere) Çin'de üretim yapıyor.  bu da trump ı kısır döngüye sokuyor. trump kafayı üşütüp manipulasyon yapmak istiyor fakat ticaretin tabiatı gereği hep ters köşe oluyor. sonunda o da teslim olacak yoksa gelecek seçimlerde kaybetme ihtimali çok. sebebi: çiftçi aşırı borçlu 2. borsaları ya dip yapıyor ya da zirve...bu da güven hissini yok ediyor.  3. Çine hiç bir zaman diş geçiremiyor ve akabinde rezil rüsvay oluyor.  daha neler.. 

  • şakamısın16 Ağustos 2019 09:14

    sen bide kendi ülkene bak şapşal...

  • .15 Ağustos 2019 22:42

    ABD ithalat ülkesi olursa, çin gelişimini  bol bol ihracat ile gerçekleştirecektir. Çin abd parası karşısında devalüasyon yaparak, dünyada rekabet gücü oluşturuyor kendisinine. örnek: %100 yerli çin malları üretebiliyor. madenden alıp işleyip, yazılımına kadar dahil. telefonlar, tabletler, oyunlar, pc ler, otomobiller, yazımlar, inşaat malzeme makınaları, vb. vb. bu durumda abd üretimi kendinde yapmak istesede, dışarıdan almak cazip oldu. ABD firmaları bunun için çin vb ucuz ülkelere gitmek istesede fabrika açmak için ABD hayır olmaz teknolojı çaldırmayın diyor... ABD askeri olarakda  etkisiz şuan...O bakımdan ABD fed üzerinden rekabet gücünü kazanmak, dünya devletlerindeki hakimiyetini çin vb ülkelere kaptırmamak için değer düşürüyor. çünkü ABD üde üretim yaparak satmak istiyor. Çin ucuz kaliteli..abd aynı malı pahalı veriyor..bunun savaşı testleri bunlar...

  • Lazi 61 15 Ağustos 2019 21:54

    Borsada iyi dip olustu artik bankalar araci kurumlar ve sirket sahipleri mal toplayacak devamli olumsuz haber pompaliyorlar yeterince mal toplasinlar her yer gulluk gulistanlik olur

  • Ryu ken 15 Ağustos 2019 18:39

    Millet doları bozsun diye her yolu deniyorlar.. Satmirim ula satmiriiiimm..

  • Farabi15 Ağustos 2019 15:41

    Resesyon yok fed faizi indirecek

  • Kizil Elma15 Ağustos 2019 15:30

    Trump reis Fed faizi indirsin diye piyasalari geriyor. Uyanik adam

  • ALAATTİN CAMGÖZ15 Ağustos 2019 15:21

    bana hiç inandırıcı gelmedi.bu tür haberler milleti galyana getirip mallarını sattırmak için bilinçli çıkartılmaktadır.