E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiResesyona dayanıklı 4 sektör---

Resesyona dayanıklı 4 sektör

Resesyona dayanıklı 4 sektör
06 Temmuz 2022 - 11:12 borsagundem.com

Küresel resesyon beklentilerinin artması çalışan kesimin işlerini koruması konusunda endişelere yol açtı. Ekonomistler resesyon dönemlerinde işçi çıkarmalara karşı daha dayanıklı olması beklenen 4 sektöre dikkat çekti

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel merkez bankalarının faiz artırımlarıyla birlikte resesyon korkusu dünyanın dört bir yanında hissedilir hale geldi. Enflasyondaki yükseliş borsaları kaosa sürüklerken şirketler de olağanüstü önlemler almaya hazırlanıyor. Bu önlemler arasında işten çıkarma, işe alımları durdurma ve bazı olağanüstü durumlarda iş tekliflerini geri çekme gibi hamleler de yer alıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre işgücü piyasası dinamiklerindeki ani değişim çalışan kesimin büyük bir kısmında kafa karışıklıklarına sebep oldu. Aylarca süren güçlü istihdam beklentileri ve artan maaş ücretleri akımı sonrasında şirketler adeta bir U dönüşü gerçekleştirdi.

CNBC’nin haberine göre John Hopkins Üniverisitesi Ekonomi Profesörü Laurence Ball konuyla ilgili açıklamasında, “İstihdam beklentileri çok daha kötü hale gelecek. Asıl sorun ne kadar kötüleşeceği” ifadelerine yer verdi.

Habere göre yakın zamanda iş değiştirmeyi düşünenlerin göz önünde bulundurması gereken önemli bir gerçek var: Hiçbir meslek resesyona karşı tamamen dayanıklı değil. Ancak bazı sektörler düşüşler sırasında diğerlerinden daha iyi performans gösterebiliyor.

ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu'nun verilerine göre, 2007'den 2009'a kadar süren Büyük Durgunluk sırasında, inşaat ve imalat sektörleri istihdamda büyük düşüşler yaşadı.

Bir dönem ABD Hazinesi’nde baş ekonomistlik görevini de yürüten Harvard Üniversitesi Ekonomi Profesörü Karen Dynan ekonominin yavaşladığı sıralarda insanların genellikle isteğe bağlı harcamalarını sınırladığına dikkat çekiyor. Dynan’a göre bu tür dönemlerde yeni araba veya yeni ev gibi büyük kalem harcamalar da erteleniyor. Ekonomi profesörü yakın zamanda bir resesyonun meydana gelmesi halinde bu sektörlerde benzer kalıpların görülebileceğini söyledi.

Ball ve Dynan, ekonomik resesyon dönemlerinde güçlü istihdam güvenliği sunan "resesyona en dayanıklı" sektörleri şöyle sıralıyor:

Sağlık sektörü
Kamu sektörü
Bilgisayar ve bilgi teknolojileri
Eğitim

Ball, bu sektörler arasındaki ortak noktaların faiz oranlarındaki değişikliklere karşı daha az duyarlılık göstermeleri olduğunu söyledi. Ball, küresel ekonomide bir patlama da yaşansa veya bir resesyon da görülse insanların bu sektörlerdeki hizmetlere bağımlı olduğunu söyledi.

Ünlü ekonomist, Kovid-19 pandemisi sırasında okulların yeni personeli işe almak ve elde tutmak konusunda zorlandığını kabul ediyor. Ancak ekonomist, yine de eğitim alanının ekonomideki zor zamanlar sırasında istikrarlı bir sektör olabileceğini söylüyor. Ball resesyonun görülmesi halinde ABD genelinde üniversitelerdeki personel talebinin artmasını bekliyor. Zira ekonomist “yeni beceriler kazanmak ve iş olanakları geliştirmek için” daha fazla insanın yüksek öğrenime yöneleceğini ve bunun talep oluşturacağını söyledi.

Küresel piyasalar resesyon endişesiyle çalkalanıyor

 

Resesyon korkusu piyasaları altüst etti

 

Stratejistler borsalarda ikinci yarıdan ne bekliyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mercan06 Temmuz 2022 13:12

    Tam ezbere veya yönlendirici bir haber, neden mi; 20 yıldır faaliyette olan, daha düne kadar para basan büyük çalışan özel tıp merkezleri bir bir kapanıyor, özel etüt kurs vs merkezleri bir bir kapanıyor, bizzat gözümüzün önünde oluyor, kaldıki daha resesyona girmeden durum bu,