E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaRekor ralli için kötü işaret: CEO’lar hisse satıyor---

Rekor ralli için kötü işaret: CEO’lar hisse satıyor

Rekor ralli için kötü işaret: CEO’lar hisse satıyor
21 Ağustos 2020 - 13:33 borsagundem.com

CEO’lar hisse satıyor. Bu son dönemde piyasalarda gerçekleşen rekor ralli için kötü bir işaret olabilir

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD piyasaları dikkat çekici bir kutlama havasında. Pandemi ortasında tüm zamanların yeni rekoru kırıldı.

Yine de Corporate America’nın bazı liderleri, S&P 500 endeksini 23 Mart’taki düşüşünden bu yana %51 oranında yükselten mega rallinin sürdürülebilirliği konusunda şüpheci yaklaşıyor.

CEO’lar, önemli hissedarlar ve diğer üst düzey yöneticiler hızla hisse satmaya başladı.

TrimTabs Investment Research’ün araştırmasına göre piyasalarda Mayıs başından bu yana 50 milyar dolar değerinde hisse satışı yapıldı. TrimTabs’a göre Ağustos ayı, geçtiğimiz dört ayla birlikte satışların 15 milyar doları geçtiği üçüncü ay olarak kaydedildi. Bu 2006 yılından bu yana ilk kez görülen bir hızda satış yapıldığına işaret ediyor. 

Bu satış hızı, yükselen piyasalar için bir uyarı niteliğinde olabilir çünkü hisseleri satan kişiler ortalama yatırımcıya göre şirketlerin gerçek durumlarından daha fazla haberdar olabilirler. Eğer CEO’lar mevcut piyasa rallisiyle ilgili olumlu görüşlere sahip olsaydı, şimdi satışlar bu kadar yüksek olmayacaktı. Piyasalar yeni rekorlara hazırlanırken, birçoğu da çıkış kapısına yöneliyor. 

Bleakley Advisory Group’un baş yatırım danışmanı Peter Boockvar, “eğer bir yöneticiyseniz ve zorlu bir piyasa ortamı görüyorsanız, piyasalar size bu sert artışla bir hediye veriyordur” dedi. “Yöneticiler açıkça, bu dönemi seçeneklerini değerlendirmek için uygun buluyorlar.”

Diğer yatırımcılarsa piyasalara hücum ediyor. CNN Business’ın Korku ve Açgözlülük endeksi açık bir şekilde “açgözlülük” çizgisinde ve S&P 500’ün bazı değerleme ölçütleri, tarihi değerlerin üzerinde.

Boockvar, “duygular oldukça uçarı. Değerler şişirilmiş. Ancak bu bir süre bu şekilde devam edebilir” dedi.

Piyasaların umurunda değil

Piyasaların, kitlesel işsizliği ve kurumsal iflas dalgasını tetikleyen pandemi sonrasında bu seviyede ve hızda bir iyileşme sağlamasını çok az kişi tahmin edebilirdi.

Eğer S&P 500 3,386.15’in üzerinde kapatırsa, endeksin Şubat ayından bu yana gördüğü ilk rekor olacak. Birçok açıklamaya göre, bu tarihin en kısası olarak kayda geçecek olan ayı piyasasının sonu olarak belirlenecek.

Chaikin Analytics’in kurucusu Marc Chaikin, “yatırımcılar piyasalara baktığında, kendini aştığını görüyor” dedi. Yine de CEO’ların endişeleri piyasa rallisindeki yukarı yönlü hareketi değiştirmiyor. Bunun sebebi de Fed’in desteği.

Chaikin, “piyasaların umurunda değil. Bu likidite ve Fed tarafından şişirilen bir piyasa” dedi. “Paranın gidecek başka bir yeri yok.”

Fed faiz oranlarını düşürerek ve trilyonlarca dolarlık hisse satın alarak, yatırımcıların riskli hisselere yönelmesine neden oldu. Ve yatırımcılar da bu yönde davranış sergiledi. 

Chaikin üst düzey yöneticilerin satışlarının iki şirkette yüksek miktarda görüldüğünü söyledi: biyoteknoloji devi Regeneron ve Nvidia. Bu iki şirketin de hisseleri bu yıl oldukça yüksek miktarlarda arttı. Ama Chaikin istifini bozmuyor.

Chaikin, “bu durum bir şey ifade etmiyor. Mevcut piyasalarda yönetici satışları sarı bayrak anlamına gelmiyor” dedi.

CEO’lar neden hisse satıyor?

Bu konuyla ilgili bilinmesi gereken en önemli şey, yöneticilerin hisse alış satışı yaparken bildirimde bulunması gerektiği. Ancak bu alım satımları neden yaptıklarını açıklamak zorunda değiller. 

Bu da yöneticilerin hisse satma nedeninin, piyasa balonuna olan korkuları mı yoksa yeni bir ev almak için nakit paraya ihtiyaç duymaları mı olduğu konusunda belirsizlik yaratıyor. 

DataTrek’in kurucularından Nicholas Colas, “belki de gerçekten kendi bilançolarını düzenliyorlardır. Bu kişiler gerçek ekonomik kararlar alıyor” dedi.

Colas kurumsal yöneticilerin aynı zamanda, şirketler pandemi döneminde masrafları kısma yoluna giderken işlerini kaybetme korkusuyla paralarını nakitte tutmayı seçiyor olabileceklerini de söyledi.

Yatırımcılar yaklaşan rallide hisse satmalı

 

Wall Street’teki rallinin sebebi bilgisiz yatırımcılar

 

Ekonomik iyileşme rallileri destekleyecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Haluk 21 Ağustos 2020 23:38

    Onların trumpu var badar parayı alır borsayı. Bizim kimsemiz yok bugün belli oldu. Müjde ky nin eksenini kaydırdı.