E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaRekor halka arzın ertelenmesi borsaların gündemini değiştirdi---

Rekor halka arzın ertelenmesi borsaların gündemini değiştirdi

Rekor halka arzın ertelenmesi borsaların gündemini değiştirdi
05 Kasım 2020 - 10:46 borsagundem.com

Uzakdoğu borsaları ABD seçimleri sonuçlarından çok dev fintek şirketi Ant Group’un halka arzının ertelenmesini konuşuyor. Kimilerine göre bu fintek yatırımcıları için sonun başlangıcı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırım danışmanlığı şirketi Reyl Singapore’un Baş Yatırım Sorumlusu Daryl Liew Ant Group’un halka arzındaki beklenmedik ertelemenin borsalara ABD seçim sonuçlarından daha büyük bir etki yaptığını belirtiyor.

Liew Çarşamba günü CNBC'ye verdiği demeçte, bu ertelemenin borsalardaki artan düzenleyici tedbirler nedeniyle detaylı incelemeden geçen teknoloji şirketlerinin yeni bir küresel trendini temsil edebileceğini belirtiyor. Yatırım uzmanına göre borsa yatırımcıları teknoloji sektöründeki yatırımlarını yeniden değerlendirebilir.

Liew’in söz konusu yorumları Ant Group’un Perşembe günü Şangay ve Hong Kong borsalarında listelenmeyi planladıkları rekor başlangıçlı halka arzın piyasa düzenlemesi kısıtlarına takılma endişeleriyle ileri tarihe ertelenmesinin ardından geldi.

Çinli finansal teknoloji devi dünyanın 34,5 milyar dolara yaklaşması beklenen dünyanın en büyük halka arzına hazırlanıyordu.

Yatırım uzmanı piyasalardaki genel algının piyasa düzenlemesi kaygılarının daha çok Batı ile ilişkili olduğunu belirterek Google’ın ABD’deki anti-tröst soruşturmasını örnek verdi. Çin’de benzer türde bir sorunun olmadığını belirten Liew Çinli teknoloji devleri Alibaba ve Tencent gibi firmaların devlet desteğine sahip olduğunu sözlerine ekledi.

Buna karşın Ant Group’un Kurucusu Jack Ma ve şirketin iki üst düzey yöneticisi pazartesi günü halka arz ertelenmeden önce sürpriz bir şekilde Çinli piyasa düzenleyicileri tarafından çağırıldı. Şangay Borsası bu toplantının halka arzın ertelenmesine ilişkin olduğunu belirtirken Ant Group’tan yapılan açıklamada Hong Kong ve Şangay borsaları işlemlerindeki piyasa düzenlemesi endişeleri üzerine çalıştıkları belirtildi.

Rekor halka arz raydan çıktı

Liew, Ant Group’un rekor halka arzının ayrıca JD.com’un finansal teknoloji kolu JD Digits’iin halka arzı gibi diğer Çinli teknoloji firmalarından önce yapılması planlandığını belirtti.

Yatırım uzmanı söz konusu halka arzın Çin için yeni bir hikayenin başlangıcını temsil ettiğini belirtti.

Teknoloji sektörü borsaların sevgilisi haline geliyor ve küresel borsa endeksleri üzerinde ağırlıkları açısından daha da belirginleşmeye başlıyor. Liew teknoloji hisselerinin borsadaki ağırlığına ilişkin, “Bu sadece Ant için değil aynı zamanda tüm teknoloji şirketleri için ayak bağı olan bir şey mi?” sorusunu yöneltiyor.

Liew, “Aslına bakılırsa Çinliler aynı zamanda bu endişeyi de araştırıyor. Bu bana kalırsa beklenmedik bir şeydi” ifadelerine yer veriyor.

Sermaye akışına etkisi

Yine de kambiyo firması Bannockburn Global Forex’in Baş Piyasa Stratejisti Marc Chandler Ant’in halka arzındaki gecikmenin Çin’e döviz girişini etkileyeceğini düşünmüyor.

Chandler konuyla alakalalı, “Çine güvenmediğimizi biliyorum. Pekin borsalarda bir miktar beceriksiz olabilir. Ancak burada devam eden bazı finansal, makro ölçekte ihtiyati sorunlar da mevcut” ifadelerini kullandı.

Baş stratejist, Çin'deki finansal teknoloji şirketlerinin tamamen teknoloji firmaları değil, aynı zamanda kredi veren ve sigorta satan "mini bankalar" olduğuna dikkat çekti. Chandler, Çin'in küresel sermaye piyasalarına entegrasyonunun da son derece olumlu bir gelişme olduğunu da sözlerine ekledi.

New York Üniversitesi’nden Winston Ma halka arza yönelik önümüzdeki dönemde daha fazla inceleme yapılmasını bekliyor.

Ma Perşembe günü CNBC’ye verdiği demeçte, “İnternet üzerinden verilen krediler üzerine artan düzenleyici incelemeler sadece bir başlangıç. Bunu anti-tröst ve kişisel verilerde gizliliğin korunması gibi konularda düzenlemeler de gündeme gelebilir” görüşlerine yer verdi.

Winston Ma, “Kısacası internet finansının vahşi büyüme çağı sona erdi ve fintek yatırımcıları bu gerçeklikle yüzleşmek zorunda” ifadelerini kullandı.

 

Bitcoin 9 ayda yüzde 207 yükseldi

 

Tokyo Borsası son 2 yılın zirvesini gördü

 

Amazon'da Bezos'tan yüklü hisse satışı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)