E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaRekor halka arz dalgası hız kesmeyecek---

Rekor halka arz dalgası hız kesmeyecek

Rekor halka arz dalgası hız kesmeyecek
31 Aralık 2020 - 13:37 borsagundem.com

Korona virüsün neden olduğu resesyona rağmen, şirketler bu yıl ABD’de halka arzlar aracılığıyla 167 milyar doların üzerinde getiri sağladı

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımcılar tüm beklentilerin aksine 2020 yılında halka arzlara yoğun talep gösterdi. Uzmanlar bu dalganın yakın zamanda durmayacağını düşünüyor. Şirketler bu yıl 454 halka arz gerçekleştirerek, 167.2 milyar dolar getiri sağladı. Dealogic verilerine göre, 1999 yılında yaşayan dot-com balonunda bu rakam 107,9 milyar dolar seviyesindeydi. Korona virüs pandemisi, halka arz piyasasının ritmini alt üst etti ve dördüncü çeyrekte 67,3 milyar Dolar getiri sağlandı. Bu miktar, yılın ilk üç ayında elde edilen getirinin toplamının neredeyse altı katı. Yaşanan değişikliğin sonucunda, 21. Yüzyıl ekonomisinin devleri Airbnb, DoorDash ve Palantir gibi şirketler şimdi halka açık.

Pandemi nedeniyle Mart ayında ABD ekonomisi büyük oranda kapanırken ve borsalar düşüş yaşarken, halka arz takipçileri 2019 yılının tahminlerin gerisinde kalmasının ardından, hayal kırıklığı yaratacak bir başka yıla hazırlandı. Kısa bir duraklamanın ardından, yeni halka arz aktivitesi Mayıs ayının sonunda, ABD Merkez Bankası’nın ekonomiye destek olmak için büyük hamleler yapacağının sinyallerini vermesiyle devam etti. Borsalar ise sert bir düşüşün ardından toparlanma gösterdi. Bu dönemde halka arz edilen hisselerin bazıları yükseliş gösterdi ve halka arz yarışını tetikledi.

Halka arz piyasası, özel amaçlı satın alım şirketlerinde (SPAC) görülen şaşırtıcı artışla birlikte yükseliş gösterdi. Bu şirketler halka arz yoluyla getiri sağlıyor ve daha sonra birleşme gerçekleştirecek şirketler arıyorlardı. SPAC’lar henüz bilinmeyen şirketlerin yüksek getiri sağlayacağı beklentisini ve yeni halka arzları tetikleyen risk iştahını temsil ediyor.

Halka arz piyasasında sağlanan getirilerin neredeyse yarısı SPAC’lar aracılığıyla elde edildi. Bu yıl SPAC’lar aracılığıyla sağlanan getirilerin toplamı, 2019 yılına kıyasla neredeyse altı kat fazla.

Halka arz çılgınlığı Aralık ayının ikinci haftasında zirveye ulaştı. Bu dönem genellikle, yıl sonu yaklaştığı için yeni halka arzların gerçekleşmediği bir dönem. Ancak bu yıl Airbnb ve DoorDash halka arzlarının ardından yükseliş gösterdi. Bu iki şirkete, milyarlarca dolar eğer kazandırdı. 

Bu getiriler, halka arz piyasasının aşırı yükseldiğini düşünen ve 2000 yılının başlangıcında internet balonunun patlamasıyla paralellik kuranları huzursuz etti.

Uzmanlar bireysel yatırımcıların ilgisindeki artışa dikkat çekerek, bu yatırımcıların çoğunun Robinhood gibi borsa uygulamalarını kullandığını söylüyor. Uzmanlara göre, bu yatırımcılar borsalardaki en ufak bir yön değişikliğinde çıkış yapacak.

Morgan Stanley’in Teknoloji Sermaye Piyasaları Başkanı Colin Stewart, yatırımcıların bazı hisselere, özellikle de bireysel yatırımcılara hitap eden hisselere karşı “sınırsız ilgisi” olduğunu söyledi. Stewart, “bazı hisselerin değerlemeleri ve hareketleri, şirket temellerinden bağımsız” dedi.

Bu tip endişeler, Airbnb ve DoorDash’in halka arzlarının ardından, halka arzlarını gerçekleştirmeyi planlayan iki şirketin planlamalarını ertelemeleriyle artmıştı. Piyasalara yeni katılan şirketlerin tamamı yatırımcılar tarafından benimsenmiyor. Airbnb ve DoorDash’in açılışlarından bir hafta sonra, e-ticaret sitesi Wish ilk açılış gününde, halka arz fiyatının altında işlem gördü.

Ancak uzmanlar bu dalganın yakın zamanda son bulacağını düşünmüyor.

JPMorgan Chase’in Sermaye Piyasaları Başkanı Jeff Zajkowski, “faiz oranları sıfıra yakınken, enflasyonun üzerinde getiri sağlayabilecek çok az varlık sınıfı var. ABD hisseleri ve halka arzlar da bunlardan biri” dedi.

Milyar dolarlık startup şirketleri Robinhood, Coinbase ve Instacard gibi devler ise halka arzlarını gerçekleştirmeyi bekliyor. Güney Koreli e-ticaret şirketi Coupang gibi birçok uluslararası şirket de halka arzlarını ABD borsalarında gerçekleştirecek.

SPAC çılgınlığının devam etmesi bekleniyor. İlgi çeken teknoloji yatırımcısı SoftBank, Aralık ayı sonunda potansiyel bir SPAC birleşmesi için başvuruda bulundu. Halka arz için kullanılan yöntem ne olursa olsun, halka arz olan şirketlere yönelik ilginin azaldığına dair bir işaret yok. Citigroup Analisti John Chirico, şirketlerin “halka arz olmanın faydasını ve değerini daha önce hiç olmadığı kadar fazla görüyor” dedi.

Borsalarda 2020'ye veda hazırlığı

 

Tahvillerde yüksek getiriye veda etmek için erken mi?

 

Borsalar Ocak ayında nasıl performans gösteriyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kync31 Aralık 2020 20:46

    Yeni açılan şirketler 100 tl ve üzerinde açılmalı bence. Nasıl olsa her fiyat seviyesinden bütün hisseler ciddi talep görüyor . Alan almayan belli olsun

  • Engineer31 Aralık 2020 20:32

    Bütün enerji üretim kaynakları kendisine ait olan Silopi ekektrik büyük potansiyel eğer iyi fiyattan halka arz edilirse.

  • Pi yi hep 3 alan adam31 Aralık 2020 14:15

    Halka arz edin edin şirket patronları 3 kuruş değeri olmayan hisseleri kotaya dahil ettikten sonra ky ye taşıtıyor malı. Allah akıl fikir versin