E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemReisi hakkında soruşturma istemi---

Reisi hakkında soruşturma istemi

Reisi hakkında soruşturma istemi
19 Haziran 2021 - 17:30 borsagundem.com

Uluslararası Af Örgütü, ‘cinayet, zorla kaçırma ve işkence’ gibi insanlığa karşı suçlara karıştığı gerekçesiyle yeni İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi hakkında soruşturma açılması çağrısında bulundu

Örgüt bugün resmi internet sitesi üzerinden yaptığı açıklamada, “İran Yargı Erki Başkanı olduğu zaman İbrahim Reisi, insan haklarına karşı artan bir baskı kampanyasına öncülük etti. Bu kampanyada yüzlerce barışçıl muhalif, insan hakları savunucusu ve keyfi olarak zulme uğrayan azınlık üyeleri tutuklandı" dedi.

İran'da seçimlerin baskıcı bir atmosferde gerçekleştiğini ifade eden Uluslararası Af Örgütü, “İbrahim Reisi kadınların, dini azınlıkların ve muhalif adayların engellendiği son derece baskıcı bir ortamda yürütülen seçimlerde cumhurbaşkanlığı makamına yükseldi” açıklamasında bulundu.

Reisi'nin İran'da işlediği suçlara dair kanıt toplamak için tarafsız bir mekanizma kurulması çağrısında bulunan Uluslararası Af Örgütü, "Reisi'nin İran'da iktidara gelmesi, ülkede cezasız kalmanın hüküm sürdüğünü hatırlatıyor" açıklamasında bulundu.

İnsan hakları örgütü, Reisi'nin, 2019’da İran'daki protestolar sırasında aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu yüzlerce kişinin öldürülmesini desteklediğini ve Yargı Erki başkanlığı döneminde insan haklarını ve azınlıkların haklarını ihlal ettiğini kaydetti.

Örgüt, "Uluslararası hukuka göre geçmiş ve devam eden suçlara karışması nedeniyle İbrahim Reisi hakkında soruşturma açılması için çağrıda bulunmaya devam ediyoruz" açıklamasında bulundu.

İran devlet televizyonu, Reisi'nin toplam oyların yüzde 62'sini alarak cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazandığını açıklarken, İran seçimlerine toplam 59 milyon kayıtlı seçmenden 28 milyonunun katıldığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İbrahim Reisi'ye tebrik mesajı

İran'ın yeni Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi oldu

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ HAYDAR TANRIKULU20 Haziran 2021 00:10

    neden şimdi daha önce değil de.abd yine bir şeyler yapıyor gibi.rahatsız olmuşa benziyor.