E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıReel sektöre "Ekonomik İstikrar Kalkanı" paketi---

Reel sektöre "Ekonomik İstikrar Kalkanı" paketi

Reel sektöre Ekonomik İstikrar Kalkanı paketi
19 Mart 2020 - 09:15 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende Borsa İstanbul'da bugün negatif açılış yapması bekleniyor.

Dün akşam saatlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından, "Ekonomik İstikrar Kalkanı" altında reel sektör yönelik, vergi indirimlerinden, teşviklere kadar ayrıntılı bir paket açıklandı. Piyasaların gün içerisinde beklediği paket piyasa kapanışının ardından geldi. Para politikalarında alınan genişlemeci önlemlerin yanı sıra mali politikalar anlamında da atılan adımlar reel sektörün yaşayacağı hasarı minimum düzeye indirmek adına önem arz ediyor. Bunun yanı sıra dün gece Sağlık Bakanı, vaka sayısının 191'e ulaştığını açıklarken, bir hastanın daha kaybedildiğini duyurdu.

Coronavirüsüne dair endişeler sürüyor. Bu konuda toplumsal anlamda da alınan önlemler söz konusu ve dün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ında söylemlerinde 3 hafta daha dikkat edilmesi gerektiği yönünde. Tüm bu gelişmeler piyasalardaki riski canlı tutmaya devam etmekte. Dün endeks günü 85.576 puanla %1,38 aşağıda tamamladı. Kur cephesinde ise 6,50 seviyesi yakından izleniyor. Doların küresel piyasalarda güvenli liman özelliğinin hız kazanması kur cephesinde de yukarı yönlü fiyatlamaları öne çıkarıyor.

Yurtdışında vaka sayısında ülkeden ülkeye artışlar sürüyor. Çin, dün bir hastasının vaka olarak rapor edilmeden tamamlandığını duyurdu.

Bu durum Çin'de coronavirüsüne dair risklerin minimum düzeye indiğini gösterse de Çin dışında artan tablo durumun riskini yüksek tutuyor.

Dün Fed finansal kuruluşlara kredi vermek adına para piyasası yatırım fonu likidite kolaylığı oluşturduğunu açıkladı. ECB ise acil toplanarak 750 milyar Euro tutarında varlık alımı yapacağını duyurdu.

Avustralya ve Brezilya Merkez Bankaları olağanüstü toplantılar ile faiz indirimlerine gitti. Merkez Bankalarından önlemler devam ederken, Hükümetlerden de mali politikalarda teşvikler ve adımlar sürüyor.

Verilerin ikinci planda kaldığı bugünlerde, virüsü dair her türlü açıklama fiyatlamaların seyri açısından önem arz ediyor. Bu sabah Asya piyasalarında ve vadeliler kanadında satıcılı seyir izlenmekte. Ons altın ise 1500$ üzerinde kalıcı olmayarak seyrini 1470$ seviyesine doğru çekmiş durumda. Petrol fiyatlarında zayıf tablo sürerken, ham petrolde son 18 yıldan bu yana en düşük seviyeler görüldü. Bu konuda olası görüşmeler ve açıklamalar kritik olacak.

Manşette Öne Çıkanlar

" Cumhurbaşkanı Erdoğan, krizden en çok etkilenen kuruluşların başında gelen Türk Hava Yolları'na gereken desteğin verileceğini açıkladı. Erdoğan, dün akşam saatlerinde "Ekonomik
İstikrar Kalkanı" adıyla verilen paketle, Kovid-19'un etkilerini azaltmak için 100 milyar liralık kaynak setini devreye aldıklarını açıkladı. Paket içerisinde sektörlere yönelik mali destek, vergi ertelemeleri ve teşvik önlemleri de yer alıyor.

" Avustralya Merkez Bankası faiz oranını 25 baz puan indirerek, politika faizini %0,50'den %0,25'e çekti.

" Brezilya Merkez Bankası gösterge faiz oranını %4,25'ten, %3,75 seviyesine indirdi.

" Sağlık Bakanı Koca bir hastanın kaybedildiğini ve tanı konup tedavilerine başlanan 93 yeni hastanın olduğunu dile getirdi. Koca, hasta sayısının 191'e ulaştığını açıkladı.

" Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi gerçekleştirdiği acil toplantıda, koronavirüs salgınının yol açtığı ekonomik yavaşlama ile mücadele için 750 milyar euro tutarında varlık alım programı başlatma kararı aldı.

" Fed, finansal kuruluşlara kredi vermek üzere Para Piyasası Yatırım Fonu Likidite Kolaylığı oluşturduğunu duyurdu.

" ABD Başkanı Trump, ücretsiz Kovid-19 testi imkanı sağlayan tasarıyı onayladı.

" Borsa İstanbul'da bugün negatif açılış yapması bekleniyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)