E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıReel faizlerin seyri öne çıkıyor ---

Reel faizlerin seyri öne çıkıyor

Reel faizlerin seyri öne çıkıyor
23 Şubat 2021 - 08:57 borsagundem.com

Deniz Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende BİST 100 endeksi işlemlerinde ağırlıklı dış piyasalara paralel görüntünün korunması bekleniyor.

Yorumlaması oldukça kolay gibi görünen 2021 yılına dair yapılan okumalar Ocak ayının ardından Şubat dönemi işlemlerinde de gittikçe zorlaşıyor. Tahvil faizlerinin önden ve hızlı yükselişi yatırımcıları ciddi ölçekte rahatsız etmiyor izlenimi yaratsa da etkisini farklı kanallar üzerinden göstermeye devam ediyor. Bu noktada öne çıkan ayrıntı ise reel faizlerin seyri oluyor. Geride kalan hafta içerisinde yaklaşık 15bp kadar yükseliş gösteren ABD reel faizlerinde ana etken enflasyon beklentilerinin nominal faizler ile olan bağını koparması olmuştu. Hafta başlangıcında takip ettiğimiz resim ise gösterge konumundaki reel faizlerin bu kez birbirinden farklı davranışlar içerisine girmesi oldu. Ne gibi? Şöyle ki ABD’de 5y vadeli reel faiz günü 4bp azalışla %-1.74 seviyesinde tamamlarken (olumlu okuyoruz), 10y vadelide ise 1bp artış ve %-0.79 seviyesi karşımıza çıktı. Böylesi karışık ortamda ise bu kez ons altın cephesinde yukarı yönlü eğilim dikkat çekti. Oysaki böyle olmaması beklenir. Yakın zamandaki işlem davranışları geçmiş dönem ile paralel seyretmiş, reel faizlerdeki yükseliş değerli metalleri ve bilhassa da ons altını aşağı yönde baskılamıştı. Piyasaların odağındaki bir diğer konu ise ABD’de Başkan Biden’ın sunduğu $1.9 trilyon büyüklüğündeki teşvik paketinin ne zaman ve ne ölçekte yasalaşacağı. Beklentiler, bu hafta içerisinde Temsilciler Meclisi’nden geçmesi yönünde. Hazine Sekreteri Yellen ise dün yaptığı açıklamalarda %28’e yükseltilmesi muhtemel kurumlar vergisinden ve sermaye geliri kazancındaki artıştan söz etti, “değerlendiriliyor” dedi. ABD endekslerindeki negatif kapanışların ne kadarının tahvillerdeki eğilimden, ne kadarının Yellen açıklamalarından geldiğini şu aşamada ayrıştırmak güç. Bugün Fed Başkanı Powell’ın yapacağı Para Politikası Raporu sunumu en önemli başlık konumunda. Yasa yapıcıların enflasyon konusunda yöneltecekleri sorular ve Başkan’ın tahvil faizlerine değinip değinmeyeceği merak konusu.

Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %-0.77 ile tamamlarken, BİST 100 endeksi kapanışı %0.62 düşüşle 1550 puan seviyesinden gerçekleşti. 10y vadeli tahvilde faizin son düzeyi +3bp ile %13.05 olurken, ülke risk primi %2.3 yükseliş sonrasında 291bp ile günü tamamladı.

EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları genele yayılır şekilde değer kayıpları şeklinde gerçekleşti ve risk iştahındaki dalgalanmayı teyit etti. Euro Stoxx 50 %-0.37, FTSE 100 %-0.18, DAX %-0.31 ve Rusya (RTS, USD) grubu %-0.72 ile günü tamamladı. İşlem hacimleri açısından baktığımızda İngiltere ve özellikle Almanya’da son 5 günlük ortalamaların üzerinde seyir oluşurken, gösterge endeks Stoxx 50 ve Rusya’da ise azalış takip edildi.

Amerika kıtası işlemlerinde gelişmekte olan ülke varlıkları ciddi ölçekte satış baskısı altında kalırken, majör ABD endekslerinde ise %2.46’lık Nasdaq gerilemesi dikkat çekti. Yatırımcıların değerlemeler açısından yüksek riskli gördükleri teknoloji grubundaki ayrışma günü yatay tamamlayan Dow ve S&P’nin aksine işlem hacminde ise %26 zayıflamaya işaret etti. Diğer yandan Bovespa %-4.87, Merval ise %-3.38 ile günü tamamladı.

Asya’da yeni gün fiyatlamaları olumlu seyrediyor. TSİ 08.30/ NKY 225 %0.46, Hang Seng %1.66, CSI 300 %0.68, KOSPI %0.25 ile işlem görmekte. USDCNH paritesi offshoreda 6.4585 ile yuanda değer kazancına işaret ediyor.

BİST 100 endeksi işlemlerinde ağırlıklı dış piyasalara paralel görüntünün korunmasını bekliyoruz.
1545-1530 puan seviyeleri destek, 1555-1570 ise direnç olarak izlenebilir.

USDTRY paritesi işlemlerinde azalan ülke risk primi ve atılan normalleşme adımlarının etkili olmasının
ardından ek negatif yeni bir başlık doğmadıkça Türk lirası lehine pozisyonlanmanın devam etmesini
ve global fonlama koşullarındaki seyrin belirleyici olacağını düşünüyoruz. Teknik açıdan 6.95-6.85 seviyeleri destek, 7.09-7.12 ise direnç olarak izlenebilir.

EURUSD paritesi fiyatlamalarında temel belirleyici global Amerikan doları yaklaşımı olmaya devam
ediyor. ECB ve faiz indirimine dair spekülatif haber akışının kalıcı euro zayıflaması için yeterli
olmadığını düşünüyoruz. Orta vadeli EUR yükselişi açısından 1.1880 bölgesi üzeri eğilimin
sürdürülebilirliği önemli. Söz konusu seviye gerisine gelinmedikçe EUR lehine ortamın orta-uzun
vadede korunacağı kanaatindeyiz. Kısa vadede ise stresin bir miktar daha sürmesini bekliyoruz.
1.2080-1.2050 destek, 1.2180-1.2350 direnç seviyeleri olarak izlenebilir.

Günün önemli şirket haberleri 23/02/2021

 

Yabancılar hangi hisselerde işlem yapıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)