E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaRedditçiler ölüm döşeğindeki şirketleri hayata döndürdü---

Redditçiler ölüm döşeğindeki şirketleri hayata döndürdü

Redditçiler ölüm döşeğindeki şirketleri hayata döndürdü
28 Haziran 2021 - 16:05 borsagundem.com

Küresel borsalarda görülen spekülatif yatırımcı akımı geleneksel hissedar bloklarının aksine şirketlerden talepte bulunmuyor. Bu durum zordaki şirketlere iflastan kurtuluş için güçlü bir nakit akışı sağlıyor


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

1980’ler süresince gerçekleşen şirket satın alma savaşları sırasında hisse senetlerinin çoğunluk payına sahip olmayan hisse senetleri sahipleri bir blok oluşturarak kurumsal kontrole ilişkin istenmeyen tekliflerin reddedilmesinde önemli bir rol oynuyordu. Efsane yatırımcı Warren Buffett’ın Berkshire Hathaway şirketi ve ünlü yatırımcı Lazard Ferere’nin Corporate Partners şirketi bu gibi hissedar organizasyonlarına birer örnek.

Günümüzde ise şirketlerin kaliteli olarak adlandırılan uzun vadeli hissedarları aşırı hevesli aktivist hissedarlarla bir yarışın içerisine girmiş durumda. Söz konusu ortamda şirketler de doğrulanmış sermayeye ulaşabilmek için bu tip hisse senedi bloklarına başvuruyor. Bu sayede hissedar ihtiyacı olan hissedar kaynağına da sahip olabiliyor.

Spekülatif alıcılar şirketlerin güvencesi oldu

Hissedar grupları yeni sermaye yatırımı yaparken, yatırımların uygun koşullarda ve cazip bir fiyatta olabilmesi için pazarlık da yapabiliyor. MarketWatch’un haberine göre bunun en son örneklerinden birisi de Reddit hisselerinin yükselişi. Zira Reddit yatırımcılarının yöneldikleri şirketler üzerinde açığa satış tehditlerine karşı perakende yatırımcılarından sermaye güvencesi sağlıyorlar.

Ancak söz konusu yatırımcılar bir blok halinde değil birbirinden bağımsız aktörler halinde ticaret yapıyorlar. Bu yatırımcıların bazıları açığa satışçılara olan itirazları üzerinden motive olurken diğerleri ise elde edecekleri büyük kârlar için yatırım yapıyor veya borsayı bir oyun olarak görüyor.

Şirketler ve hissedarlar arasındaki koordinasyon sosyal medya ve benzeri iletişim araçları üzerinden gerçekleşiyor. Spekülatif hisse senetleri hedefleri ise AMC, BlackBerry ve GameStop gibi açığa satış riski altında olan hisseler arasından seçiliyor. Spekülatif hisse alıcıları hissedar blokları gibi herhangi bir işletme planı veya yatırım tezi önermese de şirketler için bu yatırımlar yine de bir talep değerlemesi anlamına geliyor.

Bir garip sermaye artırımı

Şirketler spekülatif alıcıların gelişini memnuniyetle karşılasa da çoğunlukla geleneksel tip yatırımcı bloklarıyla olduğu gibi ilişki içerisine girmiyor. Bunun yerine spekülatif alıcılar sadece bir kolektif güç olarak ortaya çıkıp hisse senedi fiyatlarını artırıyor.

Bu durum şirketlerin yüksek fiyatlarla yeni hisse senetleri çıkarmasını ve başka türlü olmayacak bir biçimde sermaye elde etmesini sağlıyor. Geleneksel sermaye artırımı yöntemlerinin aksine, bu hisselerin fiyat aralıkları sadece cazip olmamakla kalmıyor aynı zamanda şirketler hisse senetleri için pazarlık edilemez tekliflerle ortaya çıkıyor. Diğer bir deyişle şirketler spekülatif yatırımcı akımı sayesinde Hisse senetleri için pazarlık payı olmadan güçlü fiyatlara ulaşabilme imkanı sağlıyor.

Kâbusu yaşayan şirketi spekülatif alıcılar kurtardı

Söz konusu pratiğin en görünür örneği sinema zinciri AMC Entertainment hisseleri. 2000’li yıllarda sinema salonlarının dolup taşmasıyla zirve yıllarını yaşayan AMC, internet üzerinden yayın hizmeti veren platformların yükselmesi ve ardından korona virüs kriziyle birlikte zor günler geçiriyordu.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, AMC, 2020 yılında eksi 4,5 milyar dolar net bilanço elde eden şirket 6 milyar dolar borç ve eksi 2,88 milyar Dolar özkaynak açıkladı. Haziran 2020’de şirket operasyonlarına devam etme yeteneğinin azaldığını konusunda uyardı ve hisse senedi üzerindeki açığa satış pozisyonları arttı.

Spekülatif yatırımcıların yarattığı coşku ise şirket için kurtuluş anlamına geldi. 2021’in ilk yarısında şirketin hisse senedi fiyatları 2 dolardan 72 dolara kadar yükseldi. AMC bu süreç içerisinde yeni hisse senetleri sattı ve 2,2 milyar dolar getiri elde etti. Şirket 3 Haziran’daki en son teklifinde yeni hisseleri Hisse başına 51 dolar üzerinden fiyatlandırdı.

AMC’nin yatırımcı duyurusunda hisse senedi fiyatlarının temel veriler ve öngörülerle hiçbir ilişkisi olmadığı belirtilse de CEO Adam Aron açıklamasında çoğunlukla spekülatif alıcılara konuşmuştu. Aron’un açıklamasında hissedarları mutlu edebilecek tek ayrıntı AMC yatırımcılarına bedava patlamış mısır verilecek olmasıydı.

AMC’nin 2,2 milyar dolarlık sermaye artırımı hissedarlarının özkaynak açığını neredeyse tamamen siliyor ve borçlarının ödenmesini sağlıyor. Şirket şu anda kiraya verilen bazı tiyatrolarını tekrar satın alabilir. Eğer kaynaklar akıllıca harcanırsa 2 dolardan 51 dolara kadar olan dilimde hisse senedini satın alan yatırımcılar AMC yatırımlarından kazanç sağlayabilir.

Reddit çılgınlığında yeni odak kenevir hisseleri

 

JP Morgan'dan uyarı: Bitcoin için işler zorlu gözüküyor

 

Milyoner yatırımcıların tek çaresi risk almak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)