E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaRBC: Borsalarda satış dalgası sonrası sinyaller olumlu---

RBC: Borsalarda satış dalgası sonrası sinyaller olumlu

RBC: Borsalarda satış dalgası sonrası sinyaller olumlu
01 Şubat 2022 - 17:46 borsagundem.com

RBC Capital Markets analistleri ocak ayındaki satış dalgasıyla ABD borsalarının kötü performansının ardından, borsalar için olumlu sinyaller görüyor. Analistler ABD borsalarıyla ilgili 5 unsura dikkat çekiyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD hisseleri için zorlu geçen ocak ayının ardından RBC Capital Markets analistleri, yatırımcıların yüksek değerlemeler ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) yükselen enflasyon karşısında para politikalarında sıkılaşmaya yönelmesine rağmen, borsalarda olumlu sinyaller görüyor. ABD Hisse Stratejisi Başkanı Lori Calvasina liderliğindeki analistler, yatırımcıların bilmesi gereken “beş büyük şey” olduğunu söyledi. Bunlardan birincisi bu yıl ve 2023 yılı için hisse başı kazanç tahminlerinin “sabit olması”.

Buna rağmen geride bıraktığımız dönem hisse fiyatlarındaki reaksiyonlar açısından harika bir bilanço süreci olmadı. Aynı zamanda S&P 500 endeksinde fiyat/getiri çarpanları, analistlere göre FED’in geçtiğimiz sıkılaşma döngüleriyle paralellik taşıyor.

Bununla birlikte en pahalı ve en ucuz hisse arasındaki değerleme uçurumu neredeyse pandemi öncesi seviyelere dönmüş durumda. Analistler Market Watch’a yaptıkları açıklamada, “yakın zamandaki zorlu süreç için bir başka bakış açısı da, aşırı pahalı büyüme hisselerinden rotasyon merceğinden bakmak. Bu hisseler hem kolay para politikaları hem de pandemi nedeniyle yükselmişti” dedi. Açıklamanın devamında, “pandeminin ekonomide yarattığı hasar ve çalışma ile kişisel yaşamlarda neden olduğu değişim bu hisseleri yükseltti” ifadeleri kullanıldı.

S&P 500 endeksi ocak ayında yaklaşık %6 düşüş gösterdi. Bunun karşısında endeks 2021 yılında %27 yükseliş gerçekleştirdi. Bu nedenle yatırımcılar, FED’in para politikalarında sıkılaşmaya gitmesinin ABD borsalarında erimeye neden olabileceğini düşündü.

Bireysel yatırımcı algısı pandeminin en düşük seviyelerine gerilerken, RBC analistleri bu durumu borsalar için olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi. Analistler aynı zamanda varlık yöneticilerinin küçük sermayeli hisselerdeki vadeli pozisyonlarının, 2020’nin mart ayındaki düşük seviyesine gerilediğini de söyleyerek, bunun da bir başka olumlu gösterge olduğunu dile getirdi. Analistler, “küçük sermayeliler genellikle makro umutlarla yapılan yatırımlardır ve yıla zorlu başlamaları, bizi en çok şaşırtan şeylerden biri oldu” dedi.

Devamında, “küçük sermayeliler aşırı satış alanına oldukça yakın” ifadelerini kullandılar. Küçük sermayeli hisselerden oluşan Russell 2000 endeksi, ocak ayında %10 düşüş gösterdi. Endeks 2021 yılını %14 yükselişle kapatmıştı. Geçtiğimiz hafta ayı piyasası alanına giren endeks, kasım ayındaki rekor kapanışından %20’nin üzerinde düştü. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre küçük sermayelilerde vadeli pozisyonları tarihin en düşük seviyelerine henüz yaklaşmamış olsa da, 2020’nin mart ayındaki düşüşe oldukça yakın.

Küçük sermayeli vadeli işlemleri 2008 finansal krizinde ve 2015-2016 yıllarındaki resesyonda tarihin en düşük seviyelerine gerilemişti. ABD borsaları, pazartesi gününün ilerleyen saatlerinde bir ralliye başladı. Bu şekilde Russell 2000 endeksinde %2,4 yükseliş görüldü. Teknoloji hisselerinin ağırlıkta bulunduğu Nasdaq Composite de sert bir yükseliş göstererek %2,7 yükseldi. S&P 500 %1,4 yükselirken, Dow Jones Industrial Average’da %0,7 yükseliş görüldü.

Yine de önde gelen üç hisse endeksi de ocak ayını düşüşle kapattı. Nasdaq bir ay içinde yaklaşık %10 düşüş gösterdi. 

Hisseler için zorlu bir yıl başlangıcı olsa da ABD’nin reel gayrisafi hasılasının 2022 yılında %3,8, 2023 yılında %2,5 yükselmesi bekleniyor. RBC analistleri “finansal krizden bu yana büyüme korkuları %14,2 ila %19,8’lik gerilemeleri beraberinde getirdi” dedi. Açıklamanın devamında, “tüm bunlar alım fırsatları yarattı ve bu düşüşlerin ardından gelen 12 ayda ortalamanın üzerinde getiriler elde edildi” ifadeleri kullanıldı.

Analistler bireysel yatırımcı algısının dört haftalık ortalamada %17,4 düştüğünü dile getirirken, bunun “resmi olarak ‘al sinyali’ eşiğini geçtiğini” belirtti. S&P 500’de yer alan şirketler için 2022 yılında hisse başı getiri beklentileri halen 224 dolarda seyrediyor. Bu rakam ise analistlere göre ocak ayının ortalarında yapılan okumayla neredeyse aynı. 2023 beklentileri ise 247 dolar seviyesinde seyrediyor. Analistler, “genel olarak geçtiğimiz hafta dikkat edilmesi gereken gelişmelerden bir tanesi getiri beklentilerinde bir direnç oluşmasıydı” dedi.

Açıklamalarında “şimdilik bu rahatlatıcı bir veri ve hisselerde devasa gün içi dalgalanmalara rağmen S&P 500’ün istikrar kazandığını gösteriyor” ifadelerini kullandı. RBC’nin S&P 500 için 2022 fiyat hedefi 5,050 seviyesinde.

Borsalarda 2008’den bu yana en kötü ocak ayı

 

Küresel borsalarda ayı piyasası endişeleri

 

FED’in faiz hamleleri borsaları nasıl etkileyecek?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)