E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarRay Dalio: Geleceğin parası Bitcoin olmayacak---

Ray Dalio: Geleceğin parası Bitcoin olmayacak

Ray Dalio: Geleceğin parası Bitcoin olmayacak
03 Şubat 2023 - 15:40 borsagundem.com

Kripto paraların ve CBDC’lerin varlığı sonrası ‘fiat para’nın tehlikede olduğunu düşünenlerin sayısı artıyor. Peki geleceğin parasının ne olacağını bugünden bilmek mümkün mü?

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bildiğimiz anlamı ve işleviyle ‘para’nın yani ‘fiat para’nın ya da bir başka deyişle ‘itibari para’nın tehlikede olduğunu düşünenlerin sayısı giderek artıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, paranın tehlikede olduğunu düşünenler arasında ABD’li ünlü yatırımcı Ray Dalio da yer alıyor. Dalio, yeni bir para biriminin şart olduğunu ve bu para biriminin enflasyona endeksli olması gerektiğini söylüyor. Ancak Dalio, Bitcoin’in bunun için uygun olmadığını sözlerine ekliyor.

Orantısız ilgi gören küçük bir şey

Insider’dan Brian Evans’ın haberine göre, ABD’li ünlü yatırımcı ve Bridgewater Associates’in kurucusu Ray Dalio, enflasyona endeksli bir kripto para birimini desteklediğini ifade ediyor.

Dalio, Perşembe günü yaptığı açıklamada, yaklaşmakta olan bir para birimi krizi konusunda uyarıda bulunuyor ve enflasyona bağlı bir kripto para biriminin Bitcoin'den daha güvenli olacağını söylüyor.

Dalio, piyasa değerine göre en büyük kripto para birimi olan Bitcoin’in ‘hiçbir şeyle ilişkili olmadığını’ iddia ediyor ve Bitcoin'in güvenli bir değer deposu olduğu yönündeki görüşlere katılmadığını ifade ediyor. Dalio, “O orantısız ilgi gören küçük bir şey. Etkili bir para olması mümkün değil. Etkili bir servet deposu ise hiç değil. Etkili bir mübadele aracı mı, maalesef o da değil” şeklinde konuşuyor.

Asıl endişe verici olan fiat para birimleri

Ancak Dalio, asıl endişe verici olanın döviz rezervlerine hakim olan fiat para birimleri, yani özellikle ABD Doları, euro ve Japon Yeni olduğunun altını çiziyor. Dalio, “Bildiğimiz paranın tehlikede olduğu bir dünyadayız. Çok fazla para basıyoruz ve bunu sadece Amerika Birleşik Devletleri yapmıyor” diyor. Dalio, ayrıca, Çin'in yuan ile ticaret yapma ve dijital yuanı (renminbi) teşvik etme baskısının, bu paraların daha yaygın olarak kullanılmasını sağlayacağını belirtiyor.

Başkan Xi Jinping geçtiğimiz günlerde petrol anlaşmalarında yuanı öne çıkarmak için Orta Doğu'yu ziyaret etti ve bu ziyaretin ABD Doları’nın emtia ticaretinde en önemli para birimi olma statüsünü tehdit ettiği kabul ediliyor.

Dalio, “Suudi Arabistan Çin yuanı ile petrol satar ve ardından Çin'den yuan ile bir şeyler satın alırsa, bu ellerinde daha fazla yuan olacak anlamına geliyor. Bu sayede, rezervlerinin daha yüksek bir yüzdesi Çin yuanı olacaktır” diyor. Dalio, “Önümüzdeki yıllarda sorulması gereken soru, sadece bir değişim aracı olarak değil, aynı zamanda bir zenginlik deposu olarak da paranın gerçekten ne olduğu olacak” şeklinde konuşuyor.

Geleceğin parası Bitcoin olmayacak

Geleceğin ya da internetin para birimi olarak lanse edilen ve enflasyona karşı koruma sağladığı iddia edilen fakat bu noktada pek de başarılı olamayan Bitcoin için ise Dalio, ‘çok istikrarsız’ diyor. Dalio, Bitcoin'den daha güvenli olduğu kabul edilen stablecoin'lerin de temelde fiat para birimleri olduğunu sözlerine ekliyor.

Dalio, en iyisinin satın alma gücü sağlayabilen enflasyona endeksli bir kripto para olacağını söylüyor. Dalio, “'Tamam, bu satın alma gücüyle paramı biriktirebileceğimi ve paramla belirli bir süre içinde yatırım ve işlem yapabileceğimi biliyorum' diyen bir para yarattıysanız, o zaman bunun iyi bir para olacağını düşünüyorum” diyor. Dalio, “Kripto paraların gelişimi sayesinde henüz ortaya çıkmayan bazı kripto paraların bu sorunu aştığını ve çekici ve kullanılabilir paralar haline geldiğini göreceğiz; ancak bu para Bitcoin olacağını düşünmüyorum” şeklinde konuşuyor.

Bitcoin'in fiyatı manipüle mi ediliyor?

 

Cathie Wood: Bitcoin 2030’a kadar 1,5 milyon dolar olacak

 

Bitcoin'de Fed coşkusu

 

Bitcoin ve borsalar arasında artan korelasyon yükseliş göstergesi mi?

 

Milyonerler portföylerine Bitcoin’i de ekliyor

 

Charlie Munger’dan ABD’ye: Kriptoyu yasaklayın!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)