E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaRallinin kaderini ABD istihdamı belirleyecek---

Rallinin kaderini ABD istihdamı belirleyecek

Rallinin kaderini ABD istihdamı belirleyecek
30 Mayıs 2022 - 15:16 borsagundem.com

Küresel borsalarda uzun süredir devam eden satışlar geçtiğimiz hafta FED tutanaklarının etkisiyle durakladı. Borsalarda yükselişlerin devamı içinse Cuma günü açıklanacak ABD istihdam verileri belirleyici olacak

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Uzun süreli bir satış dalgasının ardından geçtiğimiz hafta toparlanan küresel borsalar Cuma günü açıklanacak ABD istihdam verilerine kilitlendi. Üç büyük Wall Street endeksi de geçtiğimiz haftayı yüzde 6’nın üzerinde yükselişle kapatmıştı. Ancak daha öncesin S&P 500 ve Nasdaq endeksleri yedi haftadır, Dow Jones Endeksi ise sekiz haftadır düşüşle kapanıyordu. CNBC’nin haberinde söz konusu yükselişin borsalarda yıl boyunca beklenen rahatlama rallisi olup olmadığı tartışılıyor.

Borsa araştırmaları firması CFRA Research’ün Baş Yatırım Sorumlusu Sam Stovall konuyla ilgili açıklamasında, “Bana kalırsa bu uzun zamandır beklenen rahatlama rallisinin bir başlangıcı” yorumunu yaptı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD borsalarında Anma Günü sebebiyle bugün kapalı olacak. Dört günlük kısa hafta içerisinde bilançolarını açıklayacak şirketler Salesforce.com, Hewlett Packard Enterprise ve ünlü perakende petshop uygulaması Chewy. Ancak yatırımcıların en çok dikkat edeceği veri ise Cuma günü açıklanması beklenen Mayıs ayı ABD tarım dışı istihdam rakamları olacak.

Özel servet danışmanlığı firması Bernstein’ın Yatırım Stratejileri Eş Başkanı Alex Chaloff konuyla ilgili açıklamasında, “Bana kalırsa 325.000 tahminini kolayca geride bırakabiliriz. Ancak bu sadece matematik” ifadelerine yer verdi. Chaloff son raporlarda olduğu gibi önceki ayın verilerinde de olumlu revizyonlar olabileceğini söyledi.

Ekonomistler, Nisan ayında 428.000 olan istihdam büyüme yaratma hızının yavaşlamasını bekliyorlar. Baş stratejist, “Özellikle de Kovid vakaları artarken bu hızda büyümeye devam edemezsiniz. Bu 325.000 rakamı bir miktar hava yastığı görevi görüyor” açıklamasında bulundu.

FED tutanakları sonrası piyasalar rahatladı

Uzun bir süredir dalgalı bir seyir izleyen piyasalar ABD Merkez Bankası’nın (FED) son toplantının tutanaklarının açıklanmasıyla birlikte keskin bir biçimde yükseldi. Hafta boyunca S&P 500 Endeksi %6,5 oranında yükselerek Kasım 2020’den bu yana en iyi performansını gösterdi. Dow Jones Endeksi %6,2 yükselirken teknoloji endeksi Nasdaq en yüksek haftalık performansı göstererek %6,8 arttı.

Stovall endekslerdeki yükselişe ilişkin açıklamasında, “Bir çeşit katalizör bekleniyordu ve bence bunu FED sağladı. Sadece daha fazla şahin olmamakla kalmadı aynı zamanda faiz sıkılaştırılmasının hızlandırılmaya çalışılacağı da söylendi. Bu yüzden birçok yatırımcı faiz artışı döngünde önden yükleme yapıldığını düşünüyor. Bu aynı zamanda üçüncü çeyrekte bir süre faiz artışının duraklatılabileceğini ima edebilir. Bence rallinin tetikleyicisi buydu. Piyasa genişlik ve duyarlılık perspektifinde aşırı satıldı ve bir tür iyi haber için olgunlaştı ve FED bu iyi haberi verdi” görüşlerine yer verdi.

Chaloff, piyasanın FED’in önümüzdeki iki toplantısının her birinde faiz oranlarını 50 baz puan artırmasını beklediğini söyledi. Söz konusu beklendi bu süreçte piyasalarda ticaretin dalgalı geçeceği anlamına gelebilir. Ancak Chaloff FED’in bir kez çeyrek puan faiz artışına geçmesiyle birlikte piyasaların güçlü bir ralliye toparlanması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Borsa uzmanı, “Bana kalırsa yükselişin erken dönemlerindeyiz ancak Haziran ayında önümüzde bir FED toplantısı var. Bunun piyasalar üzerinde etkileri olacak. FED’in yapacak daha çok işi olduğunu kabul etmesiyle piyasalarda titreşimler olacaktır. Zeminin bundan ibaret olduğunu söylemiyorum. Ancak piyasaların sağlam makro verilere uygun şekilde tepki verdiğini görmek harika” dedi.

Chaloff’a göre borsalar bir süre daha tırmanışa geçebilir. Baş stratejist, Aslında aşırı hacimli çılgın bir hafta olmadığını söyleyebilirim. Bu sebeple uzun hafta sonuna girmek için güzel, eğlenceli bir gelişme olduğunu ve yaz aylarına biraz güçlü başlamak için harika bir gelişme olduğu kabul edilebilir. Ancak genişlik ve derinlik açısından henüz o noktaya ulaşmadık. Herkese, ‘Bakın, henüz dans etmiyoruz. Henüz oraya gelmedik’ demek istiyorum. Bizim görüşümüze göre en kötüsünü atlattık ancak her şey bitmedi” açıklamasında bulundu.

Euro Bölgesi enflasyonu yeni bir rekor görecek mi?

 

Küresel borsalarda yükselişlerin devamı gelecek mi?

 

ABD ve Avrupa vadelileri yeni haftaya yükselişle başladılar

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)