E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiRaiser'den paralel müzakere önerisi---

Raiser'den paralel müzakere önerisi

Raiser'den paralel müzakere önerisi
28 Ekim 2014 - 05:59 borsagundem.com

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Raiser, ABD ile AB arasında süren serbest ticaret görüşmelerinde Türkiye'nin de etkin olmasını önerdi

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Martin Raiser, AB ve ABD arasında hedeflenen serbest ticaret anlaşmasından Türkiye’nin olumsuz etkilenmemesi için ABD ile Türkiye arasında paralel müzakerelerin yapılması gerektiğini ancak Washington yönetiminden bu yönde bir sinyal görmediğini belirtti.

Martin Raiser, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nin (TÜSİAD) girişimiyle Berlin’de düzenlenen "20 Yıl Sonra: Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Perspektifinde Türkiye’nin Gümrük Birliği’nin Derinleştirilmesi" konulu panelde konuştu. AB ve ABD arasında müzakereleri devam eden Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı'nın (TTYO) , AB ile Gümrük Birliği içinde olan ancak AB üyesi olmadığı için müzakerelerde yer almayan Türkiye’yi olumsuz etkileyeceğini anlatan Raiser, "Bu konuya çözüm bulmak için kolay, sihirli bir formül yok. Bizler, Türkiye ile ABD arasında benzer bir anlaşma için paralel müzakerelerin yürütülmesini öneriyoruz" dedi.

Raiser, TTYO’nun Türkiye ekonomisi için fırsatlar kadar bazı sorunlar da getirebileceğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Bizler paralel müzakereler öneriyoruz. Ancak ABD yönetiminin şu anda pozisyonunun Türkiye’ye müzakere önerme yönünde olduğunu sanmıyorum. Benim kişisel görüşüm, ABD ile paralel müzakerelerin mümkün olmaması durumunda Türkiye’nin diplomatik çabaları, TTYO’nun açık bir anlaşma olmasının sağlanmasına odaklanmalı. Türkiye gibi ülkeler daha sonra TTYO’ya katılabilmeli. Bu katılım için kriterleri açık bir şekilde ABD ile AB arasında imzalanacak anlaşmada tanımlanmalı."

"Türkiye gözlemci olarak dahil edilmeli"

TÜSİAD eski Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ da toplantıda yaptığı konuşmada, Gümrük Birliği’nin mevcut işleyişinde Türkiye’nin ticaret politikalarında karar sürecinin dışında kaldığını hatırlattı. AB’nin diğer ülkelerle imzaladığı serbest ticaret anlaşmalarının Türk sanayicileri rekabetçi baskılarla karşı karşıya bırakabildiğini anımsatan Yalçındağ, AB ile Türkiye arasındaki Gümrük Birliği’nin etkili ve adil bir şekilde uygulanabilmesin için Türkiye’nin karar süreçlerine dahil edilmesi gerektiğini söyledi.

Yalçındağ, "TTYO'ya Türkiye de çok büyük önem veriyor. Türkiye bu sürece dahil edilmezse zarar göreceğimiz endişesi taşıyoruz. Avrupa devletlerinde ve kamuoylarında da TTYO müzakerelerinde şeffaflık konusunun tartışıldığı bir dönemde, bizim temkinli yaklaşımımızın da anlaşılması gerektiğini düşünüyorum. AB’nin Türkiye’yi gözlemci olarak bu müzakere sürecine dahil etmesi sağduyulu bir adım olacaktır. AB, Avrupa tek pazarına şu anda güçlü bir şekilde entegre olmuş Türkiye, Norveç ve İsviçre gibi ülkelere Transatlantik Pazarın nihai anlaşmada yer alacak özel bir maddeyle açılacağını şimdiden deklare edebilir" şeklinde konuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)