E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPara PiyasaQE için bugün karar verilecek---

QE için bugün karar verilecek

QE için bugün karar verilecek
18 Aralık 2013 - 07:56 borsagundem.com

ABD Merkez Bankası’nın iki gün sürecek olan para politikası kurulu toplantısı başladı

Toplantıda ayda 85 milyar dolar tutarında devam eden tahvil alımlarının miktarının azaltılmasının değerlendirilmesi bekleniyor. Fed’in ayda 85 milyar dolar tutarında yaptığı tahvil alımlarının ne zaman azaltılacağı yatırımcılar tarafından da yakından izleniyor. Fed daha önce ABD ekonomisine dair bazı verilerin ekonomik büyüme hedeflerini yakalaması halinde tahvil alımlarını azaltacağını belirtmişti. Analistler Fed’in tahvil alım miktarını azaltma kararını mart ayındaki toplantıda almasını bekliyor. Ancak son haftalarda ABD ekonomisine dair açıklanan güçlü veriler, kararın ocak ayında veya yarın sonuçlanacak toplantıda alınma olasılığını artırdı.
Küresel borsalar Fed toplantısı öncesinde tedirginliğini koruyor. Asya borsaları önceki dün ABD’de açıklanan kasım ayı sanayi üretimindeki artış ve Euro Bölgesi’nde büyümenin sürdüğüne işaret eden PMI endekslerinin ardından yükseldi. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi, dün üç ayın en düşük gün içi seviyesini gördükten sonra yüzde 0,4 yükselerek 200 günlük hareketli ortalamasını test etti. ABD borsaları, geçen haftayı yaklaşık üç ayın haftalık bazda en sert düşüşüyle kapattıktan sonra ABD ve Euro Bölgesi ekonomisine dair güçlü verilerin etkisiyle yüzde 0,6 ile yüzde 0,8 arasında yükselişle kapandı. Dolar Fed’in tahvil alım miktarını ne zaman azaltmaya başlayacağı hakkındaki belirsizlik nedeniyle oluşan satış baskısına karşı koymaya çalışıyor. Dolar endeksi 80,11 düzeyinde kalarak, altı haftanın en düşük seviyesi olan 79,76’ya yakın düzeyde yatay seyretti. Dolar, Euro karşısında hafif değer kaybıyla 1,3712 seviyesinden işlem görüyor.
Avrupa Birliği (AB) istatistik ofisi Eurostat’ın verilerine göre, Euro Bölgesi kasım ayı enflasyonu yıllık bazda nihai yüzde 0,9’a yükselerek beklentiler seviyesinde gerçekleşti. Euro Bölgesi’nde enflasyon ekim ayında yüzde 0,7 ile yaklaşık dört yılın en düşük seviyesini görmüştü. Avrupa Merkez Bankası’nın enflasyon hedefi yüzde 2’nin biraz altı düzeyde bulunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)