E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemPYD'ye yardım Obama yönetimini böldü---

PYD'ye yardım Obama yönetimini böldü

PYD'ye yardım Obama yönetimini böldü
27 Şubat 2016 - 06:29 borsagundem.com

ABD’nin önemli medya kuruluşlarından Bloomberg’ün siyasi analiz sitesinde yer alan makaleye göre ABD yönetimi içinde PYD'ye yardıma karşı olanlar var

ABD’nin önemli medya kuruluşlarından Bloomberg’in  siyasi analiz sitesinde yer alan makalede, Obama yönetiminde PYD’ye yapılan  yardımlar üzerine anlaşmazlıkların olduğu iddia edildi. 

Bloomberg'ün siyasi analiz sitesi Bloomberg View'de Josh Rogin ve Eli  Lake imzasıyla "Obama yönetimi Suriyeli Kürtlere yardımı tartışıyor" başlıklı bir  makale yayımlandı.

Makalede PYD'nin, ABD tarafından desteklenen muhaliflere saldırdığını,  ancak Kürtlerin saf değiştirip değiştirmediği ve Washington'un PYD'ye yaptığı  silah yardımına devam edip etmemesi gerektiği hususunda ABD'li yetkililerin  "görüş ayrılığı" içinde olduğu belirtildi.

PYD'nin, Rus hava saldırılarının da desteğiyle Suriye'nin kuzeyinde  kendisine avantaj sağladığı ve ABD destekli muhaliflerin topraklarını ele  geçirdiği aktarılan makalede, "Obama yönetimi içindeki farklı kesimlerde,  Kürtlerin basitçe fırsatçı mı davrandıkları, yoksa saldırılarını Rusya, İran ve  Esed rejimi ile birlikte mi koordine ettikleri hususunda görüş ayrılıkları var"  ifadelerine yer verildi.

Rogin ve Lake, makalede şunları kaydetti:

"Görüştüğümüz bazı üst düzey ABD'li yetkililer, bize, (Suriye'deki)  Kürtlerin silahlı grubu ile (2011'den beri Esed rejimi için savaşan) İran Devrim  Muhafızları Kudüs Gücü yetkilileri arasında görüşmeler olduğu yönünde istihbarat  olduğunu anlattılar. Aynı yetkililer, YPG'nin, terör örgütü PKK ile yakın  çalıştığını da söylediler."

"PYD işaretliyor, Rusya vuruyor"

Makalede, PYD'nin Marea'daki saldırılarını doğrudan Rus güçleriyle  koordine ettiği ve Rus hava saldırısından hemen önce PYD güçlerinin bombalanacak  yerleri işaret atışı ile işaretlediğinin CIA tarafından belirlendiği anlatıldı.  Başka bir üst düzey yetkilinin, PYD'nin Esed rejimi ve İran'la da koordineli  hareket ettiği yönündeki görüşüne de yer verildi.

Bununla birlikte Rogin ve Lake, ABD yönetiminden bazı isimlerin,  PYD'nin desteklenmesinden başka bir alternatifin olmadığı ve ABD-destekli  muhaliflere saldırıyor olsa da PYD'nin DAEŞ karşısında kendisini ispatlamış bir  örgüt olduğu görüşünü savunduklarını ifade etti.

McGurk, PYD yardımlarının devamını, Power ise Sünni-Arap muhaliflere  desteğin artırılmasını savunuyor

Makalede, "Yönetimdeki birçok yetkiliden, (Başkan Obama'nın DAEŞ'le  Mücadele Özel Temsilcisi) Brett McGurk'ün bu pozisyonu savunduğunu duyduk"  ifadelerini kullanan yazarlar, pozisyonun Ortak Özel Harekat Komutanlığınca  desteklendiğini dile getirdi.

Ancak Obama yönetiminde, ABD'nin BM Büyükelçisi Samantha Power'ın  başını çektiği bir diğer kesimin, PYD'ye verilen desteğin ABD'nin bölgede  Sünni-Arap bir saha gücü kurma çabalarına zarar verdiği, PYD'nin DAEŞ'in güçlü  olduğu (Rakka gibi) yerlere saldırmak gibi bir niyetinin olmadığı ve bunun yerine  Esed'le savaşan Sünni muhalefeti zayıflatmaya çalıştığı görüşünü taşıdığı bilgisi  paylaşıldı.

Bu kesimin, "Sünni topraklardan DAEŞ'in atılması için bu Sünnilerin en  iyi ümit olduğu ve PYD'nin değil (Halep'in içinde ve çevresinde savaşan)  Sünnilerin daha fazla desteklenmesi gerektiğini" savunduğu kaydedilen makalede,  muhaliflerin Rusya, İran, Esed rejimi ve şimdi de PYD ile mücadele etmek zorunda  kaldığı ve bunun çok zor bir savaş olduğu belirtildi.

Bir süre önce Power, DAEŞ'in elindeki yerlerin geri alınabilmesi için  bölgede Sünni-Arap bir saha gücünün kurulması çağrısında bulunmuştu. ABD  Dışişleri Bakanı John Kerry de Sünni muhalefetin desteklenmesi gerektiğini ifade  etmişti. 

Makalenin son bölümünde, ABD'nin eğit-donat için 1 milyar dolar  harcadığı, ancak daha sonra Sünni-Araplara uçaksavar silahlar vermeyerek onları  bugünkü Rus hava saldırılarına karşı zayıf bıraktığı ifade edildi.

İlgili taraflar arasında imzalanan ve bu gece yarısı hayata geçmesi  beklenen "çatışmaların durdurulması" anlaşmasıyla ilgili tartışmalar sürerken  PYD'nin Suriye'nin kuzeyindeki hareketliliği devam ediyor.

Anlaşmanın işlerlik kazanıp kazanmayacağı merakla beklenirken, ABD  yönetimindeki "PYD çatlağının" önümüzdeki günlerde daha da fazla ortaya çıkması  muhtemel gözüküyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • bvvbbv27 Şubat 2016 17:07

    sunılerdestek siilere olümü diye soru yorum

  • mali27 Şubat 2016 09:46

    Türkmen, gaza gelme ibragaza gel! Maalesef ABD ve Rusya Suriye'de ortak hareket ediyor. Ama yanlış yaptığını gören ABD Türkiye'ye destek verirse her şey değişir.

  • Türkmen 27 Şubat 2016 07:20

    Efsanevi lider, Büyük dünya lideri, asrın lideri, ulu Reis, pyd ypg Barzani marzani her ne bölücü türevler varsa Ortadoğu'da hepsinin defterini dürecektir. Bürün Ulusalcılar Ülkücüler büyük Başbuğ'un arkasındadır! Türk'ün gücünü görecekler!