E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemPYD'ye topçu atışlarının 3 gerekçesi---

PYD'ye topçu atışlarının 3 gerekçesi

PYD'ye topçu atışlarının 3 gerekçesi
16 Şubat 2016 - 02:59 borsagundem.com

Ankara, Azez'in güneyini fırtına obüsleriyle bombalamasının gerekçelerini ABD ve AB ülkelerine bildiriyor

PYD'nin, rejim güçleriyle birlikte, Kilis'in hemen karşısındaki muhaliflerin elinde bulunan Azez'i ele geçirmeye çalışan PYD-YPG güçlerine karşı sürdürülen top atışları sürüyor. Deniz Zeyrek, Hürriyet'teki haberinde Ankara'nın, PYD'ye topçu ateşiyle ilgili gerekçelerini yazdı. İşte o haber: 

Türkiye’nin Suriye’de Azez’in güneyini fırtına obüsleriyle bombalaması, dünyanın bir numaralı gündemi oldu.

Durumla ilgili değişik yorumlar yapılıyor. Türkiye de ABD ve AB ülkelerini bilgilendiriyor. Ankara’da devletin zirvesine dağıtılan raporlarda yer alan ve ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’a, Alman Şansölyesi Angela Merkel’e verilen bilgilere göre Fırtına obüslerinin taarruzunun 3 gerekçesi şöyle:

1- PYD ve Esad güçleri, Azez’e doğru ilerleyerek Türkiye’ye doğru yeni bir göç dalgası yaratmak istiyor. Çünkü Azez ile Kilis arasındaki 8 kilometrelik bölgede 10 mülteci kampı var ve Azez PYD’nin ya da Esad’ın eline geçerse bu kamplarda kalan insanlar Türkiye’ye akın edecek. O nedenle Azez’in muhaliflerde kalması hayati önem taşıyor.

2- Operasyon IŞİD’le mücadele kapsamında değil. Çünkü PYD’nin saldırdığı bölgelerde IŞİD yok. PYD, IŞİD ile savaşan ve doğuya doğru ilerlemesi istenen muhalif güçlere saldırıyor. Miniğ Havaalanı, PYD’den önce muhaliflerin elindeydi.

3- PYD toprak alma amacını da güdüyor. Daha önce Tel Abyad’da yapılanın Azez etrafında yapılması hedefleniyor. Tel Abyad PYD’nin kontrolüne geçtiğinde 24 bin kişi Türkiye’ye göç etmişti. 4 bin Kürt döndü ama 20 bin Arap Türkiye’de kaldı. Bu da Tel Abyad’ın demografik (nüfus) yapısını değiştirdi.

Türkiye’nin Kürtleri bombaladığına karşı iddiaların da gerçeği yansıtmadığı vurgulanırken, Kobani örneği verildi. Son bir haftada Kobani’ye 40 TIR sağlık ve inşaat malzemesinin geçtiği anlatıldı. Türkiye’nin Kobani’yi ayağa kaldıracak yeniden yapılanma süreciyle ilgili her talebi olumlu karşıladığı öğrenildi.

AZEZ CİVARINDA EL NUSRA YOK

Rusya’nın ve ABD’nin Suriyeli muhalifler konusundaki en büyük argümanı, Azez civarında terör örgütü sayılan El Nusra Cephesi’nin varlığı. Rapora göre, El Nusra bölgede 3 yıldır bulunmuyor. Ahraruş Şam ve İslami Cephe gibi örgütler de BM’nin yayınladığı terör örgütleri listesinde yer almıyor. ABD bu örgütleri terör örgütü saymıyor ama mesafeli yaklaşıyor.

Güvenlik ve istihbarat birimlerinin değerlendirmesi, Rusya’nın Esad rejimini “Grozni modeli” diye adlandırılan yönteme yönlendirdiği şeklinde. Rusların ‘terörle mücadele’ aracı olarak Grozni’de uyguladığı yöntem, ‘terörle mücadele’ adı altında bölgedeki sivilleri göçe zorlamak ve savaşan muhalif güçlerle baş başa kalmayı öngörüyor. Sivillerin göçünün ardından şehirler içindeki savaşçılarla birlikte ağır bombardımanla imha ediliyor.

Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerin Türkiye’den cephe açıp karadan gireceği ve 100 TSK mensubunun Suriye’ye girdiği haberleri yalanlandı. Türkiye’nin IŞİD karşıtı koalisyon güçlerinin hava operasyonlarına vize verdiği, kara operasyonunun gündemde olmadığı vurgulandı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)