E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemPutin'in Ankara-Şam atağı mı?---

Putin'in Ankara-Şam atağı mı?

Putin'in Ankara-Şam atağı mı?
11 Aralık 2017 - 09:05 borsagundem.com

Rusya devlet başkanı Türkiye ile Suriye arasındaki gerginliği düzeltmek için arabulucu rolünde mi?

Moskova, Suriye krizinin çözümü yolunda ayrı ayrı iyi ilişki kurduğu Ankara ile Şam’ı yakınlaştırma ve ortak çıkarlar yaratılmasında arabulucu olma rolünü öne mi çıkarıyor? Rusya Devlet Başkanı Putin’in bugün Mısır’a yapacağı resmi ziyaret güzergahında Cumhurbaşkanı Erdoğan ike görüşmek için mola verme kararı, Suriye’de taşları yerinden oynatabilecek politika değişiklikleri beklentisini bir kez daha gündeme taşıdı. Özellikle Suriye’de Afrin konusunda Türkiye’nin PYD/YPG kaynaklı rahatsızlıklarının, Rusya’nın devreye girmesiyle “Şam yönetimi eli ile aşılması” senaryosu tartışılıyor.
Cuma günü kamuoyuna “sürpriz ziyaret” olarak açıklanan Putin’in Ankara seferine uluslararası ilişkiler açısından büyük önem atfediliyor. Hem Trump’un Kudüs’ü İsrail başkenti olarak tanımasına Ankara ile Moskova’nın aynı kararlılıkla karşı çıkmaları, hem de Suriye krizinin nihai olarak noktalanması yolundaki ortak çabalar, bu zirve ile bir kez daha masaya yatırılacak. Putin aynı gün Ankara dışında Mısır’ın başkenti Kahire’yi ziyaret edecek Cumhurbaşkanı Sisi ile görüşecek. Tıpkı Şam-Ankara hattı gibi, yine ilişkileri bozuk oalan Ankara-Kahire hattında da Putin’in arabulucu bir rolü olabileceği değerlendirmeleri yapılıyor.

Erdoğan ile Putin, en son 22 Kasım’da Rusya’nın Soçi kentinde İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin de katıldığı ve Suriye konusunun ele alındığı üçlü zirvede bir araya gelmişti. İki lider bu yıl altı kez yüz yüze görüştüler. Bugünkü Ankara zirvesi iki liderin yedinci görüşmesi olacak. Böylece Putin’in eski SSCB üyesi ülkelerin Belarus ve Kazakistan gibi “yakın müttefik” ülkelerinin liderleri dışında en sık yüz yüze görüştüğü lider Erdoğan olmaya başladı.

Kasımdan beri üç kez yüz yüze, defalarca da telefonda görüşen iki liderin yeni zirvesinin Suriye açısından kritik bir önem taşıyabileceği vurgulanıyor. Habertürk’ten Muharrem Sarıkaya, ismini açıklamadığı kaynaklarına atfen, “Masada iki konu olacak. Öncelik Suriye, ikinci sırada da ABD’nin gerdiği Kudüs sorunu… Şunu baştan belirteyim, bu görüşme sonrası Suriye konusunda önemli bir gelişmenin yaşanacağı beklentisi Ankara’da yüksek” diye yazdı.

Sarıkaya devamında, "Birçok çözümü bir arada sağlayacak çözümün odak noktası ise Afrin… Konunun etkin isminin aktardığına göre Rusya’nın kontrolü, Şam yönetiminin girişimiyle Afrin bölgesinde yeni bir adım atılacak. Çözümü anlatırken daha iyi anlaşılabilmesi için renklerden yola çıkmayı tercih etti” dedi ve özetle şöyle devam etti:

"Suriye iç savaşı başladığı günden bu yana Rusya-İran-Şam güçlerinin hâkim olduğu alanlar haritada kırmızıyla gösterildi.

PYD/YPG/PKK’nın hâkimiyetindeki yerler sarıya, DEAŞ’ın siyaha, İslami tandanslı örgütlerinki de yeşile boyandı.

Türkiye’nin desteğinde olan ÖSO ise gri renkle tanımlandı.

Aktardığına göre Afrin bir gecede sarı renkten kırmızıya dönecek.

İddiasını da “Bir gece ansızın gidebilirler; PYD/PKK silahlı güçleri pılısını pırtısını toplanıp gitmiş, sadece yerel halk kalmış olabilir” cümlesiyle pekiştirdi.

Buna göre, Afrin bölgesinde PYD’nin tek nefes alabildiği alan Şam yönetiminin de hâkim olduğu Halep bölgesi.

Kobani ve Cezire bölgelerine geçişlerini de Şam’ın izin verdiği oranda bu bölgeden yapabiliyor.

Yolun kapanması halinde ihtiyacını karşılayacak başka bir çıkışı yok..

Rusya’nın da katkısıyla Şam yönetimi, PYD’ye Afrin bölgesini hâkimiyetine almak istediğini iletecek; yerel yöneticisini atayacak.

Böylece Afrin, Şam yönetiminin atadığı kişi tarafından yönetilecek.

“ABD bu işe ne der?” dedim, Rusya’nın girişimlerinden söz etti, gelişmelerin iyi gittiğini belirtmekle yetindi.

“Bu adım Ankara ile Şam arasını da yumuşatır” demekle yetindi…”

Erdoğan-Putin zirvesi öncesinde Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada, Putin'in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın daveti üzerine Ankara'ya geleceğinin belirtildi ve "Türkiye ve Rusya arasındaki ikili ilişkilerin yanısıra, başta Kudüs konusundaki son gelişmeler ile Suriye’deki durum olmak üzere bölgesel ve uluslararası meseleler hakkında da görüş alışverişinde bulunulması öngörülmektedir” denildi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdığını ve ABD büyükelçiliğinin Tel Aviv'den Kudüs’e taşınacağını açıklamasının ardından bu karara karşı çıkan Erdoğan ile Putin perşembe akşamı telefonda konuşmuş, iki liderin Ortadoğu'da gerginliğin tırmandırılmaması konusunda hemfikir kaldıkları açıklanmıştı.

Kremlin'den yapılan açıklamada da Putin'in ziyareti onaylanırken, görüşmelerde “ikili işbirliği ile her şeyden öte enerji alanındaki ortak projelerin tartışılacağı” bildirildi.
Rusya'dan başlayıp Karadeniz üzerinden Türkiye'ye aktarılması planlanan doğal gaz boru hattı olan Türk Akımı ile Mersin’de yapımına başlanan Akkuyu Nükleer Santrali, Türkiye ile Rusya’nın ortak enerji projeleri arasında yer alıyor.

Kremlin’den yapılan açıklamada iki liderin aynı zamanda Ortadoğu'daki mevcut durum ile Suriye savaşına bir çözüm bulunması dahil önemli uluslararası konuları konuşacakları bildirildi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • emekci11 Aralık 2017 10:26

    milyonlarca suriyelinin canı, malı, namusu heder oldu. Şimdi de tekrar bir masanın etrafına oturup konuşacaklarmış. keşke 5 yıl önce konuşsaydınız