E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemPutin'e Kumluca domatesi ricası---

Putin'e Kumluca domatesi ricası

Putin'e Kumluca domatesi ricası
07 Ocak 2023 - 17:07 borsagundem.com

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kumluca'da "Putin'e dedim ki; 'Bizim Kumluca'mız var. Burası bir domates memleketidir. Beni mahcup etme.' O ricamı kırmadı. O domateslerimizin ihracatında bunları gördük" dedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Antalya'nın Kumluca ilçesinde vatandaşlara hitap etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar:

"Sel sularının bastığı 624 ev ve iş yeri temizlendi"

Sel afeti, yolların kapanmasına, ev, iş yeri, araç ve seraların su altında kalmasına sebep oldu. Rabim ülkemizi ve milletimizi her türlü afetten muhafaza eylesin diyorum. Afetin başladığı andan itibaren elimizdeki tüm imkanlarla sahaya indik. Bakanlarımızı hemen bölgeye göndererek çalışmaların koordinasyonunu sağladık. Çeşitli kurumlarımıza ait 2385 personel ve 454 araç selin yaşandığı ilçelerimizde müdahale ve iyileştirme faaliyetleri yürüttü. Sel sularının bastığı 624 ev ve iş yeri temizlendi. 14 konut tahliye edildi, heyelan tehdidi altındaki 8 konut tamamen boşaltılarak içinde yaşayan vatandaşlarımıza konteyner verildi. Acil ihtiyaçlar için toplam 171 milyon lira ile barınma ve gıda malzemeleri kurumlarımızca bölgeye gönderildi.

"Devlet olarak biz halkımızı, biz vatandaşımızı yalnız bırakamayız"

Önceki yıl yaşanan yangın afetinde doğudaki ilçelerimizde yaşayan vatandaşlarımızı yalnız bırakmadık, maddi ve manevi her türlü desteği verdiğimiz gibi sel afetinde de sizlerin yanında yer aldık. Sizleri yalnız bırakamazdık. Şimdi kenarı Dicle'deki bir kurdun bir kuzuyu çalıp götürmesi, bunun bir değişik versiyonudur. Bir musibet var, bir felaket var. Bu felaketin olduğu yerde biz devletiz. Devlet olarak biz halkımızı, biz vatandaşımızı yalnız bırakamayız. Bu deprem olabilir, sel afeti olabilir. Bu ayrıca geçen yıl olduğu gibi yangın afeti olabilir. Biz eli bağlı duramayız. Niye? Siz bize bir görev verdiniz. Dediniz ki 'Bak emaneti size teslim ediyoruz. Başımıza bir musibet geldiği zaman siz bizim yanımızda olacaksınız.' Biz bunu Manavgat'ta, Muğla'da, Antalya'nın diğer ilçelerinde yaptık. İşte şimdi de burada yine aynı şekilde anında Bakan arkadaşlarımı gönderdim, aynı şekilde bütün kurumlarımızı seferber ettik ve elhamdülillah kısa zamanda bu felaketi ortadan kaldırdık.

"Her taraf hamdolsun elden geçirildi"

Şimdi bakıyorum o televizyonlarda gördüğüm rezillik, felaket kalmadı. Her taraf hamdolsun elden geçirildi ve şu anda da arkadaşlarımız çalışmalara devam ediyorlar. DSİ burada yine yoğun bir şekilde çalışıyor. 558 metre uzunluğunda bir geniş box vardı. Bu box'ı tamamen yıkarak kaldırıyoruz açık sisteme geçerek burayı artık bu tür felaketlerden koruyalım diyoruz.

"Tabiatın düzenine saygı göstermek mecburiyetindeyiz"

Sel afetinin bu kadar ağır hasara yol açmasında dere yataklarına yapılan izinsiz ve yanlış müdahalelerin de etkisi var. Hep söylediğimiz gibi, tabiatın düzenine saygı göstermek mecburiyetindeyiz.

Bize hep şunu söylerdi büyüklerimiz, "dere yatağında akar." Onun için dereyi yatağından saptırmamak lazım. Bırak yatağında aksın. Bir yerde ciddi miktarlara ulaşan yağış varsa, orada mutlaka suların kendi mecrasında tahliyesine imkan verecek dere yatakları da var. Bu dere yataklarının önünü kesersek akıp gidemeyen su, gün gelir sel olup üzerimize biner. DSİ'nin son yıllarda bölgede yaptığı 1,3 milyar liralık yatırım, sel felaketinin daha ağır sonuçlara yol açmasını engellemiştir. Ancak ortaya çıkan tablo, bundan sonra benzer yıkımlara maruz kalmamamız için yeni tedbirler almamız gerektiğini de gösteriyor.

"Bu projeleri 4,3 milyar liralık yatırımla süratle tamamlayacağız"

Bu çerçevede acilen yapılması gereken yeni yatırımların tespitini tamamladık, hazırlıklarını bitirdik, inşasına başlama aşamasına geldik. Akmaz, Üleşik, Yapraklı, Göksu, Beysi, Salur, Başgöz, Karaçay derelerimizde taşkın koruma tesisleri, Gavur, Göksu ve Akmaz'da mendirek inşa edeceğiz. Sulama yanında taşkın koruma için de önemli olan Erentepe, Kömür Ocağı, Ortaköy ve Kanlıböngeç göletlerinin yapımına bu yıl başlıyoruz. Kamulaştırma işlemlerinin ardından bizleri sel afetinden koruyacak bu projeleri 4,3 milyar liralık yatırımla süratle tamamlayacağız.

"23 binayı bu yıl içinde inşa edip sahiplerine teslim edeceğiz"

Ayrıca ağır hasarlı 23 binayı da bu yıl içinde inşa edip sahiplerine teslim edeceğiz. Şimdi biz buradan Manavgat'a gidiyoruz. Manavgat'ta da yangın afetinde benim vatandaşlarımın binaları yanmıştı. Ben onlara ne dedim? Hemen dedim inşallah burada gayet güzel, modern evler yapıp bunları size en kısa zamanda teslim edeceğiz. Şimdi bugün inşallah bunların 450 kadarını teslim ediyoruz. Geri kalanlarını da en kısa zamanda teslim edeceğiz. Sizlerden de hem konut hem iş yeri hem sera yapımında hem de diğer tüm binaların ve altyapıların inşasında dere yataklarının önünü kapatmama hususunda hassasiyet bekliyorum. Basit koruma önlemleriyle, küçük hasarlarla atlatabileceğimiz sel felaketlerinde büyük kayıplar yaşamamak için buna mecburuz. Bu tedbirlerin ihmali sebebiyle Allah göstermesin hiçbir vatandaşımızın hayatını kaybetmesine, hiçbir vatandaşımızın uğrayacağı maddi zarar yüzünden üzülmesine rıza gösteremeyiz.

İnşallah bu son yatırımların ardından hep beraber sergileyeceğimiz dirayetli yaklaşımla bölgemizde sel felaketi tehdidini asgariye indirmiş olacağız.

"Daha büyük bir azim ve kararlılıkla 2023'e girdik"

Biraz önce Kepez'de hem Antalyalı kardeşlerimle hasret giderdik hem de şehrimize yaptığımız eserlerin ve açılışını gerçekleştirdiğimiz yatırımların sevincini beraber yaşadık. Elbette ülkemizi 20 yılda asırlık eser ve hizmetlere kavuşturmuş olmakla gurur duyuyoruz. Yaptıklarımızı bundan sonra yapacaklarımızın hem teminatı hem ilk adımı olarak görerek çok daha büyük bir azim ve kararlılıkla 2023'e girdik. Tarihimizin en üst seviyedeki demokrasi ve kalkınma altyapısını, asıl hedefimizin sadece başlangıcı olarak kabul ettiğimizi her fırsatta tekrarlıyoruz. İnşallah bu yeni dönemin adına da Türkiye Yüzyılı diyoruz.

Kumluca, Türkiye Yüzyılı'nın önemli bir adımı olacak. Aynı şekilde Finike öyle olacak, Manavgat öyle olacak 19 ilçesiyle Antalya öyle olacak. Cumhuriyetimizin kuruluşunun ilk asrını geride bırakırken, karşımızda kendimiz ve evlatlarımız için geleceğimize umutla bakabileceğimiz bir Türkiye tablosu olduğuna inanıyorum. Dünyanın sağlıktan güvenliğe, gıdadan enerjiye pek çok başlıkta ciddi krizlerle sarsıldığı bir dönemde biz, Türkiye Yüzyılı'nı sizlerle konuşabiliyorsak işte bu tablo sayesindedir.

Hiç şüphesiz bu 20 yılda gösterdiğimiz tüm gayrete ve verdiğimiz tüm mücadeleye rağmen hala eksik kalan, aksayan, düzeltilmesi gereken hususlar olabilir ama Antalya'yı şu gördüğünüz hale getiren AK Parti iktidarı, Allah'ın izniyle bunları da yapacak. Türkiye Yüzyılı'nı inşa ederken bu restorasyonları da gerçekleştireceğiz. Milletimizin gönlünü kazanmadık, derdine derman olmadık, beklentisini karşılamadık hiçbir kesimini, hiçbir ferdini bırakmamak azmiyle gece gündüz çalışmayı sürdüreceğiz.

"Ülkemizi büyütme, geliştirme, güçlendirme yolunda ilerleyeceğiz"

Siyasi veya sosyal hiçbir ayrım gözetmeden farklılıklarımızın hepsini zenginliğimiz olarak kabul ederek ülkemizi büyütme, geliştirme, güçlendirme yolunda ilerleyeceğiz. Çünkü bu millete bu yakışır. Yatırım yapan, istihdam oluşturan, üreten, ihraç eden herkesi başımızın tacı olarak biliyoruz, çalışanlarımızdan girişimcilerimize tüm kesimleri destekleyeceğiz.

Sayın Putin'e dedim ki, bak bizim bir Kumluca'mız var. Bu Kumluca'mızın bir özelliği var. Burası adeta bir domates memleketi gibidir. Beni Kumlucalılara mahcup etme. Sağ olsun o da hakikaten bu ricalarımızı kırmadı ve zaman zaman kesilmeler oluyordu ya ondan sonra tekrar önü açılan domateslerimizin ihracatında bunları gördük. Şimdi hanım kardeşlerim bize domates ikramında bulundular. Hakikaten bu domateslerimiz her şeye değer. Kumluca'nın en güzel örneklerinden biri olduğu hazine değerindeki tarihi, tabii, ticari imkanlarımızın değerini bulmasını sağlayacak her çabanın yanında olacağız. Dün yoklukların, yoksullukların, zulümlerin Türkiye'sinden huzurun, güvenin, istikrarın Türkiye'sine yelken açmıştık. Yarın ise güneşin, her alanda dünyanın en ileri 10 ülkesi arasında yer almış Türkiye'nin üzerinde doğacağı günleri görmek için sabırsızlanıyoruz. Kadınıyla, genciyle, çiftçisiyle, turizmcisiyle, sanayicisiyle inşallah bu sevinci hep birlikte yaşayacağız.

Erdoğan'dan seçim mesajı: Önümüzde 5 ay var

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan çiftçiye müjde: Kişi başı 250 bin lira kredi

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan seçim tarihi açıklaması

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :